Η άμυνα του Καστρίτη που πρέπει να διδάσκεται στα σεμινάρια και ο κύριος Πλάθα που «απάντησε» στον Μπαρτζώκα
Η άμυνα του Καστρίτη που πρέπει να διδάσκεται σε μπασκετικά σεμινάρια και ο Χουάν Πλάθα που το αναγνώρισε, δείχνοντας πόσο κύριος είναι.Μετά τους 80 πόντους κόντρα στη Σλασκ, ο Άρης σημείωσε 75 κόντρα σε μια σαφώς καλύτερη ομάδα από τους Πολωνούς όπως η ΑΕΚ. Και αυτό το έκανε όχι με την επίθεση, αλλά με την άμυνα. Μια άμυνα την οποία ο Γιάννης Καστρίτης πρέπει να διδάσκει σε μπασκετικά σεμινάρια στα οποία οφείλουν να τον καλούν μόνο και μόνο γι’ αυτήν.
Είναι εντυπωσιακό αυτό που κάνει ο Έλληνας τεχνικός. Με τόσο περιορισμένα μπάτζετ να φτιάχνει ομάδες που παίζουν τέτοια αφοπλιστική άμυνα. Και όχι μόνο με μικρά μπάτζετ, αλλά και με διαφορετικά ρόστερ κάθε σεζόν, αφού ο «Αυτοκράτορας» αδυνατεί να διατηρήσει ένα σταθερό κορμό παικτών.
Ο Καστρίτης παίρνει παίκτες περιορισμένων δυνατοτήτων (ειδικά οι ξένοι του συνήθως δεν έχουν καμία επαφή με το ευρωπαϊκό μπάσκετ) και όμως καταφέρνει να τους κάνει να παίξουν μια τρομακτική άμυνα. Και μέσω αυτής αλλάζει ματς που νομίζεις οτι ο Άρης θα χάσει σίγουρα βλέποντάς την εξέλιξή τους για μεγάλα διαστήματα.
Αν δει κανείς τη στατιστική που είχε ο «Αυτοκράτορας» κόντρα στην ΑΕΚ και γνωρίζει το τελικό αποτέλεσμα ούτε δει τα νούμερα της Ενωσης, θα σου πει οτι το πιθανότερο είναι πως η ομάδα του Καστρίτη ηττήθηκε.
21/59 εντός παιδίας, 6/26 τρίποντα, 15/33 δίποντα και με μόλις έναν παίκτη να έχει σκοράρει ικανοποιητικά (ο Τολιόπουλος με 19π.) Και όμως ο Άρης ήταν ο νικητής και μάλιστα σχετικά άνετα στην τελευταία περίοδο, καθώς ξέφυγε ακόμη και με 14π. σε ένα πολύ κλειστό και με πολύ χαμηλό σκορ ματς.
Γιατί πολύ απλά υποχρέωσε την σαφώς ποιοτικότερη αντίπαλό του να σουτάρει ακόμη χειρότερα (21/62 σουτ, 16/39διπ., 5-24τριπ.) και γενικότερα να έχει χειρότερους αριθμούς (μόλις 13 ασίστ για 13 λάθη, ενώ ο Άρης είχε αντίστοιχα 14 τελικές για 9 λάθη και 6 κλεψίματα έναντι 3 της φιλοξενούμενους).
Είναι εντυπωσιακό το ότι ο «Θεός του πολέμου» καταφέρνει και νικάει σε παιχνίδια που είναι πολύ άστοχος, κάνει πολλά επιπόλαια λάθη (αχ αυτή η ασυνεννοησία στους αιφνιδιασμούς) και που οι επιθέσεις του καταλήγουν σε βεβιασμένες ατομικές ενέργειες.
Για το τελευταίο αναμένεται βελτίωση εφόσον βρεθεί καλύτερη χημεία και ρόλοι μέσω αγώνων και προπονήσεων. Ειδική αναφορά στον Γκάλινατ που ομολογουμένως διαθέτει επιθετικό ταλέντο αλλά το παρακάνει αρκετές φορές. ΟΚ χρειάζεται να αφήσεις ελευθερίες στον Αμερικανό σκόρερ σου, όμως στον συγκεκριμένο πρέπει να μπει λίγο ένα «χαλινάρι».
Από εκεί και πέρα κόντρα στην ΑΕΚ ήταν το πρώτο παιχνίδι που ο Δημήτρης Κατσίβελης ήταν, όχι απλά θετικός, αλλά καθοριστικός. Έπαιξε σπουδαία άμυνα, χρησιμοποίησε έξυπνα το ύψος του πηγαίνοντας μέσα στο καλάθι τα αντίπαλα (κοντύτερα γκαρντ), προκαλώντας τους φθορά και ήταν εύστοχος στις βολές. Επίσης απέφυγε τα λάθη (κανένα σε 17:50 συμμετοχής).
Όσο για τον Μπάνκστον, έγραψα σε προηγούμενο μπλογκ ότι ο Άρης θα πάρει πολλά από τον Αμερικανό σέντερ, αρκεί να του δημιουργήσει χώρους. Κόντρα στην ΑΕΚ το έκανε και εκείνος πρόσφερε 12 πόντους σε 20 λεπτά, μαζί με αρκετό θέαμα!
Για το τέλος ας κάνουμε μια σύγκριση του πώς αντιμετώπισε το παιχνίδι με τον Άρη ο τεχνικός της ΑΕΚ, Χουάν Πλάθα σε σχέση με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο Ισπανός που έχει «φάει τα γήπεδα με το κουτάλι», αποδείχθηκε πραγματικός ΚΥΡΙΟΣ. Παρότι έχασε, όχι μόνο δεν είπε τίποτα για σκληρό παιχνίδι από πλευράς Άρη. αλλά αντιθέτως παραδέχθηκε των ανωτερότητα του αντιπάλου, έριξε την ευθύνη στην ομάδα του και έδωσε συγχαρητήρια. Και στην ομάδα και στον κόσμο του Άρη.
Και όποιος είδε τα δύο παιχνίδια, κόντρα στην ΑΕΚ ο Άρης έπαιξε σαφώς πιο δυνατή άμυνα σε σχέση με το ματς με τον Ολυμπιακό.
Αντιθέτως ο Γιώργος Μπαρτζώκας που νίκησε κιόλας, έκανε παράπονα για μια ομάδα που έχει 20 φορές μικρότερο μπάτζετ από τη δική του! Τα συμπεράσματα δικά σας…