ΕΟΚ: Αλλάζει τα πάντα με στόχο την ανάπτυξη, σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις της
Ενόψει της Γ.Σ του Μαρτίου, η ΕΟΚ ετοίμασε τις προτάσεις της για την επόμενη μέρα του μπάσκετ. Ανάπτυξη, παραγωγή, διπλό δελτίο και επιβράβευση όσων αξιοποιούν τις ακαδημίες τους μαζί με την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων.Στην υλοποίηση της δέσμευσής της να αλλάξει το μπάσκετ αλλά και να προχωρήσει στην ανάπτυξή του προχωρά η νέα διοίκηση της ΕΟΚ που παρουσιάζει ΑΝΟΙΧΤΑ τις προτάσεις της.
Ήδη μέσω ανακοίνωσης της η ΕΟΚ γνωστοποίησε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης επί των προτάσεων που αναφέρει. Στόχος; Ξεκάθαρος: Ανάπτυξη και παραγωγή. Αλλά κι ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ όσων ακολουθούν αυτή τη διαδικασία.
Η θέσπιση του διπλού δελτίου, η δημιουργία θυγατρικών αλλά και η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ παρουσία νέων αθλητών και αθλητριών στις ομάδες των Εθνικών Κατηγοριών είναι ένα μεγάλο βήμα. Το οικονομικό κίνητρο για συμμετοχή αθλητών κάτω των 18 ετών είναι επίσης σοβαρός λόγος.
Το ότι προτείνονται (επιτέλους) ΚΑΝΟΝΕΣ ακόμα και για το καθεστώς των ατζέντηδων αλλά και η οριοθέτηση κανόνων συμμετοχής στα Εθνικά Πρωταθλήματα αποτελούν σημαντικά βήματα προόδου.
Μεταφέρουμε κάποια σημαντικά στοιχεία με την υποσημείωση ότι η όλη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης αποτελεί πρωτοπορία για την Ομοσπονδία. Ίσως και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
Ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας
Η ΕΟΚ προτείνει το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Ιταλίας που είναι απόλυτα επιτυχημένο αλλά με την προσαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα. Μια ομάδα που επενδύει στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα και συμμετέχει στις Εθνικές Κατηγορίες με αθλητές από τις Ακαδημίες της δεν έχει απολύτως καμία οικονομική επιβάρυνση. ‘Αρα θα έχει κέρδος από τα έσοδα!
Το μοντέλο αυτό αφορά όλους τους παίκτες άνω των 20 ετών που αγωνίζονται στις Εθνικές Κατηγορίες.
ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Γ’ ΕΘΝΙΚΗ: 150 ευρώ ανά ενήλικο αθλητή
Β’ ΕΘΝΙΚΗ: 300 ευρώ ανά ενήλικο αθλητή
Α2 ΑΝΔΡΩΝ: 500 ευρώ ανά ενήλικο αθλητή
BASKET LEAGUE: 1.000 ευρώ ανά ενήλικο αθλητή
Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 700 ευρώ ανά ενήλικη αθλήτρια
Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 300 ευρώ ανά ενήλικη αθλήτρια
Οι ομάδες θα καταθέτουν στην ΕΟΚ το παράβολο που η Ομοσπονδία θα επιμερίζει στις ομάδες που επαιξε ο αθλητής από 13 ως 18 ετών ως εξής:
14 ετών: 10%
15 ετών: 15%
16 ετών: 20%
17 ετών: 25%
18 ετών: 30%
Από το μέτρο εξαιρούνται οι αθλητές 20-22 ετών που έχουν μεταγραφεί λόγω σπουδών
Διπλό δελτίο σε ομάδες Basket League και Α2!
Το καθεστώς του «διπλού δελτίου» θα ισχύει μόνο για Α2 και Basket League και αφορά αθλητές ως 22 ετών. Οι ομάδες θα δηλώνουν από την αρχή της σεζόν τους παίκτες που εντάσσουν σ’ αυτή τη διαδικασία και δε θα τους χρησιμοποιούν σε άνω του 50% των αγώνων πρωταθλήματος ή Κυπέλλου. Παράλληλα οι ομάδες «υποδοχής διπλού δελτίου» θα τους δηλώνουν από την αρχή της σεζόν και θα έχουν το δικαίωμα για δύο αθλητές αυτής της κατηγορίας.
Θυγατρικές αναπτυξιακές ομάδες
Εδώ ισχύουν οι εξής περιορισμοί:
-Αθλητές ως 22 ετών
-Δε θα μπορούν να ανέβουν στην κατηγορία που βρίσκεται η κύρια ομάδα
-Συμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία ανόδου/καθόδου
-Τουλάχιστον 15 μέρες πριν την έναρξη των αγώνων θα πρέπει να δηλώνει η κύρια ομάδα τη θυγατρική της.
-Κάθε κύρια ομάδα θα μπορεί να έχει μόνο για μια διετία μια μόνο θυγατρική.
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20
-Θα συμμετέχουν όσα σωματεία κάνουν αίτηση ως 15/6
-Έχουν όλοι δικαίωμα συμμετοχής και θα αγωνίζονται μόνο αθλητές ως 20 ετών
-Ο πρωταθλητής θα αναδεικνύεται μέσω φάιναλ φορ
ΕΟΚ: ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ
Ενα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με την πρόταση που κατατέθηκε για την εξέλιξη των Εθνικών Κατηγοριών. Ώστε να ξεφύγουν από το τέλμα και να λειτουργούν αναπτυξιακά. Και ταυτόχρονα σοβαρά με τη θέσπιση (στην Α1 Γυναικών και στην Α2 Κατηγορία) θέσεων εργασίας για τρία άτομα (το λιγότερο, ο ένας GM) προκειμένου να ξεφύγουμε από την προχειρότητα. Και φυσικά με κριτήρια συμμετοχής που έχουν να κάνουν με την προβολή του προϊόντος αλλά και την οικονομική διαφάνεια.
Στην Α2 Εθνική Κατηγορία
Από την περίοδο 2022-2023 θα λαμβάνουν μέρος 14 ομάδες. Η άνοδος στην Basket League θα γίνεται όπως και τώρα (μια ομάδα απευθείας και άλλη μια από πλέι οφ μεταξύ των θέσεων 2 και 5). Του χρόνου θα υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες (όπως και φέτος) αλλά τη σεζόν 2023-2024 θα υποβιβαστούν τρεις ενώ θα γίνουν δύο την περίοδο 2024-2025.
Υπάρχουν όμως και κριτήρια συμμετοχής
Σεζόν 2022-2023: Υποδομές γηπέδου για τηλεοπτική κάλυψη. Μη ύπαρξη παλαιοτέρων οφειλών ή να έχει γίνει διακανονισμός αυτών. Ισοσκελισμένος οικονομικός προϋπολογισμός. Προβλέπεται διαχωρισμός παροχών μεταξύ διοργανώτριας αρχής και σωματείων.
Σεζόν 2023-2024 και 2024-2025: Στα παραπάνω προστίθενται, η χωρητικότητα του γηπέδου να είναι μεγαλύτερη των χιλίων θέσεων αλλά και έμμισθο προσωπικό τουλάχιστον δύο ατόμων όπως και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ παρουσία GM.
Επίσης σε ό,τι αφορά στις γενικότερες αρχές:
Περίοδος 2022-2023: Μέχρι ένας ξένος αθλητής για κάθε ομάδα. Επίσης ένας μικρότερος των 18 ετών και τρεις μικρότεροι των 22 ετών που θα βρίσκονται υποχρεωτικά στην 12άδα. Δικαίωμα αλλαγής ξένου αθλητή στο τέλος του πρώτου γύρου. Προπονητής με δίπλωμα κατ’ ελάχιστον Β’ Κατηγορίας.
Σεζόν 2023-2024 και 2024-2025: Αλλάζει το δικαίωμα αλλαγής ξένου αθλητή και γίνεται σε κάθε γύρο (2 φορές).
Στην Β’ Εθνική Κατηγορία προβλέπεται η σταδιακή μείωση των ομάδων.
Τη σεζον 2022-2023 θα είναι 46 ομάδες, με δύο ομίλους των 12 κι άλλους δύο των 11 ομάδων. Θα υποβιβαστούν συνολικά 18 ομάδες.
Τη σεζόν 2023-2024 θα είναι 34 ομάδες. Δύο όμιλοι των 11 κι ένας των 12. Επίσης θα υποβιβαστούν 18 ομάδες
Ώστε να φτάσουμε στην τελική μορφή του πρωταθλήματος, την περίοδο 2024-2025 όπου θα έχουμε 24 ομάδες σε δύο ομίλους των 12. Θα υποβιβάζονται συνολικά 4 ομάδες.
Όσο για τα κριτήρια συμμετοχής;
Σεζόν 2022-2023: Ισοσκελισμένος οικονομικός προϋπολογισμός. Προβλέπεται διαχωρισμός παροχών μεταξύ διοργανώτριας αρχής και σωματείων. Υποχρεωτικά δύο αθλητές μικρότεροι των 18 ετών και προπονητής με δίπλωμα κατ’ ελάχιστον Γ’ Κατηγορίας
Σεζόν 2023-2024 και 2024-2025: Προστίθεται στα παραπάνω η μη ύπαρξη παλαιοτέρων οφειλών ή να έχει γίνει διακανονισμός αυτών. Δύο αθλητές μικρότεροι των 18 ετών και 2 μικρότεροι των 22 ετών, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στη 12άδα. Κατ’ ελάχιστο δίπλωμα Β’ Κατηγορίας ο προπονητής.
Στην Γ’ Εθνική Κατηγορία το πλάνο της ΕΟΚ προβλέπει μείωση σε 48 ομάδες ως τη σεζόν 2024-2025.
Πάμε να τα δούμε από την αρχή:
Σεζόν 2022-2023: 73 ομάδες σε 6 ομίλους, πέντε των 12 και έναν των 13. Ανεβαίνουν στη Β’ Εθνική 6 ομάδες, υποβιβάζονται 34 κι ανεβαίνουν από τα τοπικά 9 ομάδες. Τα κριτήρια; Ισοσκελισμένος οικονομικός προϋπολογισμός. Προβλέπεται διαχωρισμός παροχών μεταξύ διοργανώτριας αρχής και σωματείων. Υποχρεωτικά στη 12άδα δύο αθλητές μικρότεροι των 18 ετών και προπονητής με δίπλωμα κατ’ ελάχιστον Γ’ Κατηγορίας
Σεζόν 2023-2024: 60 ομάδες σε 6 ομίλους των 10 ο καθένας. Ανεβαίνουν στην Β’ Εθνική 6 ομάδες, υποβιβάζονται 33 ενώ προβιβάζονται 9 από τα τοπικά. Στα κριτήρια προστίθεται η μη ύπαρξη παλαιοτέρων οφειλών ή να έχει γίνει διακανονισμός αυτών ενώ αυξάνονται σε τέσσερις οι αθλητές κάτω των 22 ετών που θα βρίσκονται στη 12άδα κάθε ομάδας.
Σεζόν 2024-2025: 48 ομάδες, πλέον σε 4 ομίλους των 12. Τέσσερις ανεβαίνουν στη Β’, 9 υποβιβάζονται κι άλλες τόσες προβιβάζονται από τα τοπικά. Στα κριτήρια, αυξάνονται σε πέντε οι αθλητές κάτω των 22 ετών που θα βρίσκονται στη 12άδα κάθε ομάδας!
Στην Α1 Γυναικών η ΕΟΚ προτείνει τα εξής
Σεζόν 2022-2023: Οι ομάδες θα αυξηθούν σε 12, θα υποβιβαστούν τρεις κι άλλες τόσες θα ανέβουν. Υποδομές γηπέδου για τηλεοπτική κάλυψη. Μη ύπαρξη παλαιοτέρων οφειλών ή να έχει γίνει διακανονισμός αυτών. Ισοσκελισμένος οικονομικός προϋπολογισμός. Προβλέπεται διαχωρισμός παροχών μεταξύ διοργανώτριας αρχής και σωματείων. Μέχρι 2 ξένες και 1 κοινοτική σε κάθε ομάδα. Δικαίωμα αλλαγής ξενης αθλήτριας στο τέλος του πρώτου γύρου. Υποχρεωτική εξοφλητική επιστολή προπονητών και αθλητριών στο τέλος της περιόδου. Στα playoff όπως και τα playout δε μεταφέρονται οι αγώνες της Κανονικής Περιόδου. Κατ’ ελάχιστο δίπλωμα Β’ Κατηγορίας ο προπονητής.
Σεζόν 2023-2024 και 2024-2025: Ισχύουν όλα τα παραπάνω και προστίθενται: Χωρητικότητα γηπέδου μεγαλύτερη των 400 θέσεων. Έμμισθο προσωπικό τουλάχιστον δύο ατόμων και ενός GM υποχρεωτικά.
Στην Α2 Γυναικών
Σεζόν 2022-2023: Οι ομάδες θα είναι 36 σε τρεις ομίλους των 12. Ανεβαίνουν τρεις ενώ υποβιβάζονται 17 στα τοπικά απ’ όπου ανεβαίνουν πέντε. Τα κριτήρια συμμετοχής περιλαμβάνουν υποδομές γηπέδου για τηλεοπτική κάλυψη, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και 2 αθλήτριες κάτω των 20 ετών στη 12άδα. Προπονητής με δίπλωμα κατ’ ελάχιστον Β’ Κατηγορίας.
Σεζόν 2023-2024: Οι ομάδες θα είναι 24 σε δύο ομίλους των 12. Ανεβαίνουν τρεις, υποβιβάζονται 5 στα τοπικά κι άλλες τόσες ανεβαίνουν από εκεί. Τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια.
Μεταγραφές και μετακινήσεις
-Ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις εγγράφονται όλοι οι αθλητές ως 13 ετών που προέρχονται από την ευρωπαϊκή ζώνη της FIBA ή τις εμπόλεμες ζώνες.
-Δικαίωμα εγγραφής έχουν ένας αθλητής κάτω των 16, ένα κάτω των 18 ένας άνω των 18 ένας κάτω των 20 κι ένας άνω των 20 ετών από την ευρωπαϊκή ζώνη της FIBA ή τις εμπόλεμες ζώνες χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Ο αλλοδαπός άνω των 20 ετών θα έχει παράβολο συμμετοχής της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ εφόσον αγωνίζεται σε Β-Γ Εθνική ή Α2 Γυναικών. Δεν υπάρχει αυτό το παράβολο για τις τοπικές Ενώσεις.
-Η μεταγραφική περίοδος ανοίγει 1η Ιουλίου και ολοκληρώνεται 30 Αυγούστου.
-Αθλητές ως 13 ετών μετακινούνται ελεύθερα
-Αθλητές από 13 ως 20 ετών εφόσον υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο σωματεία μετακινούνται ελεύθερα. Εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία τότε θα εφαρμόζεται ο ειδικός αλγόριθμος υπολογισμού «αποζημίωσης κατάρτισης σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο». Το ποσό που θα προκύπτει θα κατατίθεται στην ΕΟΚ η οποία ΑΜΕΣΑ θα το αποδίδει στο αρχικό σωματείο του αθλητή.
-Όλες οι μεταγραφές αθλητών ως 20 ετών θα εξετάζονται από την ΕΟΚ προκειμένου να διαπιστώνεται αν εμπίπτουν στο παραπάνω άρθρο. Οι μεταγραφές φοιτητών θα διεξάγονται σε όλη τη διάρκεια του έτους με την προσκόμιση πιστοποιητικού εγγραφής της σχολής. Η χιλιομετρική απόσταση περιορίζεται στα 100 χιλιόμετρα. Δικαίωμα μεταγραφής χωρίς συγκατάθεση έχουν οι ενήλικοι αθλητές που μετακινούνται σε δημόσια θέση (πχ εκπαιδευτικοί/γιατροί/αστυνομικοί) με τον περιορισμό των 100 χλμ από την κατοικία τους.
Οι αρχές για τους μάνατζερ
Υπάρχει επίσης ειδικό άρθρο για τους κανονισμούς των ατζέντηδων. Με την προτροπή να ιδρύσουν σύλλογο εκπροσώπων.
-Οι εκπρόσωποι παικτών θα είναι αναρτημένοι στο site της Ομοσπονδίας με τα στοιχεία τους
-Οι εκπρόσωποι άλλων χωρών δε θα δικαιούνται μεταγραφές σε ελληνικές ομάδες αν δεν εγγραφούν στο μητρώο της ΕΟΚ ή συνεργαστούν με Έλληνα συνάδελφό τους.
-Απαγορεύεται η συμμετοχή εκπροσώπου παικτών σε διοικητικό πόστο ομάδας της ΕΟΚ ή του ΕΣΑΚΕ.
-Με τη συμπλήρωση του 18ου έτους κάθε Έλληνας αθλητής ή αθλήτρια εχει δικαίωμα να συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό με εκπρόσωπο το οποίο και θα κατατεθεί στην ΕΟΚ
– Απαγορεύεται κατηγορηματικά να εκπροσωπούν αθλητές μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ( ή τουλάχιστον μέχρι την 30ή Ιουνίου της σχολικής χρονιάς που αποφοιτούν από την Γ λυκείου) . Σε οιαδήποτε ένδειξη εμπλοκής του εκπροσώπου η ΕΟΚ θα του αφαιρεί την άδεια για τον τρέχοντα χρόνο ( 365 μέρες αφαίρεση άδειας την πρώτη φορά). Σε περίπτωση υποτροπής θα επιβάλλεται οριστική διαγραφή από τα μητρώα της ΕΟΚ. Επίσης ο αθλητής ή η αθλήτρια που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία θα τιμωρείται με ετήσιο αποκλεισμό από όλες τις εθνικές ομάδες)
Μπορείτε ΕΔΩ να δείτε όλες τις προτάσεις
Οι απόψεις και προτάσεις κάθε ενδιαφερόμενου να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο μπορούν να σταλούν μέχρι τις 20/1/22 στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, diavouleysi@basket.gr.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίσημα δεύτερη μεταγραφική περίοδος στις εθνικές κατηγορίες!
Πρόεδρος και μέλη Δ.Σ πλήρωσαν από την τσέπη τους