ΜΠΑΣΚΕΤ

Έσπερος Καλλιθέας: Το αστέρι της ελπίδας κατά τη ναζιστική κατοχή

Η ιστορία της ίδρυσης του Εσπέρου Καλλιθέας μέσα από την πορεία του χρόνου και ανέκδοτες φωτογραφίες. Ο συμβολισμός του σήματος της ομάδας που ιδρύθηκε κατά την περίοδο της κατοχής

Ο Έσπερος Καλλιθέας ιδρύθηκε το 1943 από μια ομάδα φίλων και φιλάθλων που ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία στους νέους να αθλούνται
Ο Έσπερος Καλλιθέας ιδρύθηκε το 1943 από μια ομάδα φίλων και φιλάθλων που ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία στους νέους να αθλούνται
Συντάκτης: Γιώργος Νικολαΐδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ο Έσπερος Καλλιθέας ιδρύθηκε το 1943 από μια ομάδα φίλων και φιλάθλων που ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία στους νέους να αθλούνται

Μέσα από την οδύνη και την θλίψη στην γερμανική κατοχή (1941-44) «γεννήθηκε» ο Έσπερος. Μεταδίδοντας την ελπίδα ζωής από την εκγύμναση των νέων, την διαπαιδαγώγησή τους και την διάδοση του αθλητικού ιδεώδους.

Και το έμβλημα, το αστέρι σε μπλε και λευκό δεν ήταν κάτι περισσότερο από την αισιοδοξία ότι θα λάμψει και πάλι η ελευθερία.

Κι έλαμψε. Όπως και ο Έσπερος το όνομα του οποίου εμπνεύστηκε ο Πολυζώης Καρετζόπουλος. Σε ένα διαμέρισμα της οδού Αμαζόνων (νυν Γρυπάρη) ιδιοκτησίας του Σπύρου Κοσμίδη, από μια παρέα φίλων άρχισαν όλα.

Ήταν 15 Ιουνίου του 1943 και η παρέα ήταν οι Λάζαρος Αντωνιάδης, Σπύρος Κοσμίδης, Αγάπιος Τιγλίογλου, Δημήτρης και Πολυζώης Καρετζόπουλος.

Ο σύλλογος της Καλλιθέας, που ιδρύθηκε μέσα στην Κατοχή από μια ομάδα φίλων και φιλάθλων που ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία στους νέους να αθλούνται.

Και το 1945 ίδρυσε και το τμήμα μπάσκετ με εμπνευστή τον Τάκη Κοντούζογλου, ο οποίος μέχρι το 1987 όταν έφυγε από τη ζωή, άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα με την ανιδιοτελή συμμετοχή του αλλά και την αγάπη του για την ομάδα.

«Σήμα του ομίλου ορίζεται κυανούς πεντάκτινος αστήρ με εγγεγραμμένον το γράμμα Ε, χρώματα δε του Ομίλου το κυανούν και το λευκόν» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιδρυτική διακήρυξη.

Ο Έσπερος μέσα από την ομάδα μπάσκετ έγινε γνωστός, ανέδειξε διεθνείς μπασκετμπολίστες και καλλιέργησε επί σειρά ετών το άθλημα μέσα από τις ακαδημίες του.

Ιδρύθηκε λοιπόν στη «μαυρίλα» της ναζιστικής κατοχής. Αλλά αμέσως μετά την απελευθέρωση, τον Μάρτιο του 1945, ο Έσπερος διοργάνωσε το Κύπελλο Ελευθερίας, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Ολυμπιακός, ο Σπόρτιγκ και η Νήαρ Ηστ.

Τις δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60, ο Έσπερος φιλοξενήθηκε σε ένα μικρό γήπεδο, στη συμβολή των οδών Θησέως κι Ευαγγελιστρίας. Με ελάχιστα μέσα αλλά με πολλή αγάπη και μαζική συμμετοχή η ομάδα της Καλλιθέας.

Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

 

Exit mobile version