ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ο Ρικ Πιτίνο δε θέλει «ελληνικό στυλ» στην Εθνική

Η απουσία του Βασίλη Σπανούλη και κατά πόσο επηρεάζει τη λογική και τη φιλοσοφία του Ρικ Πιτίνο ο οποίος δε θέλει να παίξει ελληνικό μπάσκετ
Ο Ρικ Πιτίνο δε θέλει  «ελληνικό στυλ» στην Εθνική

Η απουσία του Βασίλη Σπανούλη ήταν η τελευταία ατυχία που «έπληξε» την Εθνική ομάδα πριν το Προολυμπιακό και το Sportime αναλύει κατά πόσο επηρεάζει τη λογική και τη φιλοσοφία του Ρικ Πιτίνο.

Είναι αλήθεια ότι ο Πιτίνο θέλει να παίξει διαφορετικό μπάσκετ απ’αυτό που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Το αν θα τα καταφέρει είναι κάτι που δε μπορούμε φυσικά να προβλέψουμε. Πάντως το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο θρυλικός κόουτς δεν έχει στόχο να παίξει «ελληνικό στυλ» αλλά κάτι διαφορετικό.

Όπως συζητά με τους συνεργάτες του αλλά και τους παίκτες, θέλει να αποφύγει τις σετ επιθέσεις. Ζητά από τους παίκτες του να είναι περισσότερο πιεστικοί στην άμυνα και ταυτόχρονα να παίξει πολύ στο transition στην επίθεση.

Βεβαίως αυτό είναι κάτι που δε μπορέσαμε να δούμε στο τουρνουά «Ακρόπολις». Η απουσία του Νικ Καλάθη που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο σ’ αυτό το στυλ, φυσικά κι έπαιξε το ρόλο της. Ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα πλέον έχει ενταχθεί στο παιχνίδι της Εθνικής αλλά εδώ αρχίζουν τα πιο… δύσκολα.

Ο κόουτς, οι συνεργάτες του και οι παίκτες του έχουν όλες κι όλες έξι προπονήσεις προκειμένου να αφομοιώσουν αυτό το στυλ! Τρεις στην Αθήνα, μέχρι την Παρασκευή (25/6) που θα αναχωρήσουν για το Άμστερνταμ κι απ΄εκεί για τον Καναδά. Κι άλλες τόσες στη «φούσκα» που θα γίνει το Προολυμπιακό τουρνουά.

Στο εύλογο ερώτημα ότι ο Σπανούλης ασφαλώς και δεν εξυπηρετούσε το παραπάνω στυλ, υπάρχει απάντηση. Στο ότι ο Πιτίνο δεν θα άλλαζε φυσικά όλη του τη λογική για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, αλλά παράλληλα είχε προσαρμόσει κάποια plays σε αυτόν. Για τον Πιτίνο ο ρόλος του Σπανούλη ήταν συγκεκριμένος και σημαντικός: Ήταν η προσωπικότητα που ήθελε, για το γήπεδο και για τα αποδυτήρια. Εκείνος που θα έμπαινε σε ειδικές καταστάσεις και με την εμπειρία και την κλάση του θα ηρεμούσε την ομάδα, θα έπαιρνε επάνω του δύο φάσεις, θα κέρδιζε 1-2 φάουλ. Ο Σπανούλης είχε το… απρόβλεπτο και την προσωπικότητα που ήθελε ο Πιτίνο.

Αλλά σε ό,τι αφορά στη λογική επάνω που θέλει να χτίσει την ομάδα, δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση. Ο ίδιος ο Αμερικανός κόουτς, συχνά- πυκνά αναφέρει ότι δε θέλει να παίξει με τον τρόπο που έπαιζε στον Παναθηναϊκό. Αλλά με πιο πιεστική άμυνα και περισσότερη ταχύτητα.

Για να δούμε αν μπορεί να γίνει αυτό… Και κυρίως σε μόλις έξι προπονήσεις.

Προς το παρόν πάντως, ας σκεφτούμε λίγο τη χρησιμότητα των «παράθυρων»! Διότι σε αυτά οφείλεται το ότι αυτή τη στιγμή, με τόσες ατυχίες η Εθνική ομάδα έχει αρκετούς «ετοιμοπόλεμους» παίκτες. Που ξέρουν πολύ καλά την ατμόσφαιρα, το περιβάλλον και τις απαιτήσεις της Εθνικής.

Και βέβαια δε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι οι απουσίες και οι ατυχίες του άλλαξαν και κάποιες άλλες ιδέες. Όπως π.χ. να παίξει στη θέση 3 ο Μήτογλου, με τον Πρίντεζη μέσα. Που φυσικά εγκαταλείφθηκε λόγω έλλειψης παικτών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποθέωση του Πιτίνο στον Σλούκα

Εθνική ομάδα: Είτε προκριθεί είτε όχι το θέμα είναι το μέλλον

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Ρικ Πιτίνο δε θέλει «ελληνικό στυλ» στην Εθνική», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College