ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Πιτίνο στο Sportime: «Αν η νέα διοίκηση της ΕΟΚ δε με θέλει, δεν θα έχω πρόβλημα»!

Ο Ρικ ΠΙτίνο ήταν εκ των ομιλητών στο διαδικτυακό σεμινάριο «Front Runners in Sports Management 3.0» και το Sportime ήταν εκεί προκειμένου να του καταθέσει ερωτήματα. Φυσικά αυτά είχαν να κάνουν με την Εθνική ομάδα αλλά και με την πρόσφατη απόφασή του να επενδύσει με τους Τζαμάλ Μάσμπερν και Στου Τζάκσον στην Ορτέζ.
Πιτίνο στο Sportime: «Αν η νέα διοίκηση της ΕΟΚ δε με θέλει, δεν θα έχω πρόβλημα»!

Ο Ρικ ΠΙτίνο ήταν εκ των ομιλητών στο διαδικτυακό σεμινάριο «Front Runners in Sports Management 3.0» και το Sportime ήταν εκεί προκειμένου να του καταθέσει ερωτήματα. Φυσικά αυτά είχαν να κάνουν με την Εθνική ομάδα αλλά και με την πρόσφατη απόφασή του να επενδύσει με τους Τζαμάλ Μάσμπερν και Στου Τζάκσον στην Ορτέζ.

Ο Πιτίνο είχε ως αντικείμενο συζήτησης «τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας ηγέτης ειδικά στην μετά COVID εποχή» και είναι αλήθεια ότι καθήλωσε το ακροατήριο. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το σεμινάριο που είχε μεγάλο ενδιαφέρον και θα συνεχιστεί την Παρασκευή (22/1) και το Σάββατο (23/1).

Το Sportime παρακολούθησε την ομιλία του Αμερικανού προπονητή και του έκανε μερικές ερωτήσεις:

Η πρώτη είχε να κάνει με το πότε μίλησε για τελευταία φορά με την ΕΟΚ

«Είχα αρκετά zoom calls από το coaching stuff και κάποια meetings το καλοκαίρι. Σε μερικούς μήνες θα έχουν νέα ηγεσία στην ΕΟΚ. Θα ήμουν χαρούμενος να οδηγήσω την Εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν ήθελα πληρωμή απλά ήθελα να ανταποδώσω την αγάπη των Ελλήνων. Αν η νέα ηγεσία της ΕΟΚ αποφασίσει ότι θέλει άλλο προπονητή δε θα έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με αυτό. Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι το καλύτερο για την Εθνική ομάδα»

Γιατί αποφάσισε να επενδύσει στην Ορτέζ που είναι μια μικρή πόλη με περιορισμένες επενδυτικές ικανότητες.

«Όλα άρχισαν με ένα γκρουπ πέντε ατόμων που θέλαμε να φτιάξουμε επαγγελματική ομάδα στο Σιατλ. Προτιμήσαμε να ξεκινήσουμε από την Ευρώπη. Ηθελα να πάρω ελληνική ομάδα αλλά δεν είναι καμία προς πώληση. Βρήκαμε την Γαλλία που έχει καλή ιστορία κι εγώ είμαι Σύμβουλος. Θα δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα»

Σε περίπτωση που αποφάσιζε να κάνει ανάλογη επένδυση στην Ελλάδα τι θα ήταν το πρώτο που θα άλλαζε;

«Το πρώτο που θα άλλαζα είναι να κάνω εγκαταστάσεις πρώτης ποιότητας κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όταν πήγα στους Μπόστον Σέλτικς έκαναν προπόνηση σε ένα κλειστό όπως στο Μαρούσι. Στις εγκαταστάσεις του «Hellenic College». Χτίσαμε νέες εγκαταστάσεις και τώρα έχουν ακόμα καλύτερες. Απ’ εκεί αρχίζεις. Και μετά να αρχίσεις να προσελκύεις ενδιαφέρον από τις ακαδημίες και τις νεαρές ηλικίες για να κάνεις το μπάσκετ δημοφιλές»

Άλλες καλές ατάκες του Πιτίνο στη διάρκεια της ομιλίας του. Με πολλά νοήματα όχι μόνο για το μπάσκετ αλλά γενικά.

«Για να ηγηθείς θα πρέπει να καταλάβεις το κίνητρο που έχει ο καθένας για να πετύχει» είπε χαρακτηριστικά ο Πιτίνο. «Και το βασικό είναι να έχεις την ικανότητα να επικοινωνήσεις. Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε κίνητρο γιατί ήταν ανταγωνιστικός. Αυτό που έβλεπες στον Κόμπι ή και τώρα στον ΛεΜπρόν και στον Γιάννη. Η δίψα που έχουν» υπογράμμισε ακόμα. «Θα πρέπει να ξέρεις ποιο… κουμπί να πατήσεις για να πάρεις το καλύτερο από τον καθένα. Η επιτυχία δεν έρχεται εύκολα στη ζωή, αλλά η επιτυχία είναι μια επιλογή που όλοι κάνουμε».

«Βλέπω τους νεαρούς Έλληνες παίκτες και απορώ γιατί δεν υπάρχουν παίκτες όπως ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης ή σουτέρ όπως ο Αλβέρτης. Αυτό πηγαίνει στα βασικά του αθλήματος. Όταν τους τα διδάσκεις τότε θα έχεις καλούς σουτέρ και καλούς παίκτες»

«Ακόμα κι αν αποτύχεις δεν είναι κακό. Γιατί θα βοηθήσει να χτίσεις μελλοντικά πράγματα στη ζωή σου. Και η αποτυχία φέρνει ταπεινότητα. Οι δικαιολογίες είναι αδυναμία. Πρέπει να κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να λες τι δεν πήγε καλά. Έμαθα πολλά μέσα από αποτυχίες και με έκανε καλύτερο. Πρέπει πάντα να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να γίνεσαι δημιουργικός».

«Το θέμα είναι να ζητάς την υπέρβαση. Όταν κάποιος λέει, έχω στόχο το χάλκινο μετάλιο, θα πρέπει να του πεις: Όχι, θα προσπαθήσεις να πάρεις το χρυσό μετάλλιο»

«Τι είναι ηγεσία; Η ικανότητα να ακούς, η ικανότητα να φτιάξεις κίνητρο, η ικανότητα να αντιμετωπίζεις με ειλικρίνεια την αποτυχία. Και φυσικά η επιτυχία. Όταν κάτι είναι καλό δεν πρέπει να επαναπαύεσαι αλλά να προσπαθείς να το κάνεις καλύτερο. Να βελτιώνεσαι. Γιατί μέσα σε καθεστώς ανταγωνιστικότητας θα έρθει κάποιος άλλος να πάρει το καλό το δικό σου. Πάντα θαύμαζα τον Τζόρνταν. Κάθε χρόνο βελτίωνε και κάτι. Ο Γιάννης επίσης βλέπεις ότι σιγά σιγά βελτίωσε το τρίποντο αλλά και το περιφερειακό του σουτ»

«Η δύναμη του Έλληνα μπασκετμπολίστα είναι η δύναμη. Έχουν μια υπέροχη συμπεριφορά αλλά ανησυχώ για τη νέα γενιά γιατί λόγω της θέσης μου στην Εθνική ομάδα παρακολουθώ και δε βλέπω καλά πράγματα. Η αδυναμία στο ελληνικό μπάσκετ είναι οι ατζέντηδες που λένε στους παίκτες ότι είναι κάτι παραπάνω απ’ αυτό που είναι και σταματούν να δουλεύουν. Ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης δεν είχαν αυτό και με δουλειά κατέκτησαν τα πάντα»

Το σεμινάριο είναι δωρεάν και μπορείτε να το παρακολουθήσετε με μια απλή εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο.

Magbox. Κάντε δικά σας με ένα κλικ όλα τα αγαπημένα σας περιοδικά.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πιτίνο στο Sportime: «Αν η νέα διοίκηση της ΕΟΚ δε με θέλει, δεν θα έχω πρόβλημα»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College