Η Ελλάδα δε μπήκε ποτέ στο πνεύμα του αγώνα απέναντι στους Τσέχους, είχε λάθος προσέγγιση αμυντικά κι επιθετικά και στο τέλος ισοπεδώθηκε και ψυχολογικά.
Κάπως έτσι η Ελλάδα υπέστη βαριά ήττα (72-97) και το εισιτήριο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες πήγε στους Τσέχους. Που είναι μια συμπαγής ομάδα. Με παίκτες που έχουν ποιότητα και κυρίως παίζουν πολλά χρόνια μαζί.
Δε βρέθηκαν λύσεις απέναντι στην Τσεχία που έβαζε καλάθι όπως ήθελε και «ξεχαρβάλωσε» την ελληνική ομάδα. Που με εξαίρεση κάποιες εκλάμψεις ουσιαστικά ποτέ δεν απείλησε. Η τελική διαφορά όμως αφήνει πικρή γεύση και κυρίως η εικόνα κατάρρευσης στο δεύτερο ημίχρονο. Ειδικά στο σημείο που χάνονταν ριμπάουντ στην άμυνα και οι διεθνείς ήταν σα να τα έχουν παρατήσει.
Πολύ κακό ήταν το ξεκίνημα για την ελληνική ομάδα με αποτέλεσμα οι Τσέχοι να προηγηθούν με 11-2 μετά από 2’40’’ και με 15-4 μετά από 3’45’’ αγώνα. Με 7/9 σουτ οι Τσέχοι και με 3 λάθη η ελληνική ομάδα στο διάστημα αυτό, κάτι που δείχνει τη διαφορετική προσέγγιση με την οποία μπήκαν οι δύο ομάδες. Οι διεθνείς έκαναν εύκολα λάθη κι αυτό προκαλούσε μεγάλη ανισορροπία στη λειτουργία της Εθνικής ομάδας και προσέφεραν απλόχερα δώρα στους Τσέχους.
🇬🇷 @kos_slou for 3! 🔥#FIBAOQT | @HellenicBF
📺: https://t.co/nqwF32w9eH pic.twitter.com/YqCrEiliPN
— FIBA (@FIBA) July 4, 2021
Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν όταν η Τσεχία προηγήθηκε 20-6 στο 5’ και δείγμα της χαλαρότητας της Ελλάδας ήταν ότι είχε δεχθεί τόσους πόντους χωρίς να έχει έστω ένα ομαδικό φάουλ!
Η είσοδος του Λαρεντζάκη και του Κατσίβελη (στην άμυνα) άλλαξαν λίγο το ρυθμό. Η ελληνική ομάδα μείωσε σε 22-15 αλλά τα λάθη δε σταματούσαν. Επτά πόντοι από τον Άουντα έστειλαν το σκορ στο 29-15 με τους Τσέχους να έχουν ήδη 10 πόντους από τον αιφνιδιασμό.
Οι 32 πόντοι των Τσέχων στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν υπερβολικοί για την ελληνική άμυνα που έπρεπε οπωσδήποτε να βελτιωθεί. Τα 11/15 δίποντα των Τσέχων έδειχναν πόσο εύκολα έφταναν στο καλάθι.
Οι Τσέχοι είχαν τον έλεγχο και στη δεύτερη περίοδο παρότι η ελληνική ομάδα μείωσε (36-31). Τα επιθετικά ριμπάουντ των αντιπάλων έκαναν ζημιά και η Εθνική χρειαζόταν να βρει μια σταθερή απόδοση στην άμυνα. Η Ελλάδα μείωσε σε 45-40 με τους Καλάθη και Σλούκα να βρίσκονται στον πάγκο και με τον Παπαγιάννη να είναι αλάνθαστος (6/6 σουτ).
Η αμυντική προσέγγιση (χάρη στη δεύτερη πεντάδα) ήταν σαφώς καλύτερη αλλά οι Τσέχοι έκλεισαν το ημίχρονο στο +7 (σκορ 50-43). Τα 16/22 δίποντα, οι 12 πόντοι από αιφνιδιασμό και οι 7 από επιθετικά ριμπάουντ των Τσέχων ήταν μεγάλο θέμα για την ελληνική άμυνα. Μαζί με τα 8 λάθη της Εθνικής μας που έπρεπε να βρει ρυθμό για να αλλάξει τα δεδομένα.
Η ελληνική ομάδα μείωσε πάλι σε 52-47 αλλά και πάλι δε μπόρεσε να κάνει κάτι περισσότερο. Οι Τσέχοι είχαν τρόπο να βρίσκουν διέξοδο, άλλωστε είναι μια ομάδα «δεμένη» αφού παίζουν χρόνια μαζί. Γρήγορα ξέφυγαν εκ νέου με 59-47 και η ελληνική ομάδα «κυνηγούσε».
Με 3’43’’ για το τέλος της 3ης περιόδου η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει με τους Τσέχους να βρίσκονται στο 65-49 ενώ λίγο αργότερα απομακρύνθηκαν ακόμα περισσότερο (76-53). Η ελληνική ομάδα έχανε αδικαιολόγητα τα ριμπάουντ στη ρακέτα της, δείγμα έλλειψης ψυχολογίας πλέον…
Η Ελλάδα είχε αρχίσει να καταρρέει και το επιμέρους 31-11 της 3ης περιόδου υπέρ των Τσέχων είναι ενδεικτικό. Η διαφορά έφτασε και ξεπέρασε τους 30 πόντους σ’ έναν αγώνα που από τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου είχε αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα.
Τα δεκάλεπτα: 32-22, 50-43, 81-54, 97-72
ΤΣΕΧΙΑ (Γκίνζμπουργκ): Αουντα 20, Μπάλβιν 14, Μπόχατσικ 15, Παλίζα, Πέτερκα, Σαμούρα, Σατοράνσκι 12, Σιλμπ 8, Σέναλ 9, Σιρίνα 3, Βέσελι 16, Βιόραλ
ΕΛΛΑΔΑ (Πιτίνο): Αντετοκούνμπο, Καλάθης 9, Χρυσικόπουλος 3, Γιαννόπουλος 3, Κασελάκης, Κατσίβελης 5, Καββαδάς, Λαρεντζάκης 12, Μήτογλου 12, Παπαγιάννης 14, Ρογκαβόπουλος 3, Σλούκας 11