Η αφαίμαξη των περασμένων ετών περιορίστηκε. Ίσως το ευρωπαϊκό ταλέντο να έχει πια… στερέψει. Ίσως η Euroleague να αποτελεί μία καλή λύση, δεύτερης ταχύτητας, για όσους δεν έχουν τη διάθεση να δοκιμάσουν άλλο το NBA.
Μπορεί και τα δύο. Έτσι και αλλιώς, η αλήθεια βρίσκεται συνήθως κάπου στη μέση.
Tα παλιά χρόνια, οι αρπαγές παικτών από το NBA διέθεταν ίντριγκα, υψηλό κόστος και μπόλικη φασαρία.
Τη φετινή σεζόν – μέχρι αυτή τη στιγμή – η Euroleague (τηρουμένων όλων των αναλογίων) έχει καταφέρει όχι μόνο να διατηρήσει το ταλέντο της, αλλά να… δανειστεί και παίκτες από το NBA.
Αθλητές ουχί αστέρες πέρα από τον Ατλαντικό, αλλά αθλητές με γεμάτες σεζόν στα αμερικάνικα παρκέ και (θεωρητικά) την ικανότητα να βρουν ένα συμβόλαιο στο NBA.
Και όμως. Οι ομάδες της Euroleague εμφανίζουν την ικανότητα να πείθουν NBAερς να αφήσουν την κορυφαία λίγκα του κόσμου για άλλα…. μέρη.
Αφορμή αποτέλεσε η ύστατη προσθήκη: από το NBA o Γκρεγκ Μονρό, με σημαντική παρουσία σε Ντιτρόιτ και Μιλγουόκι, θα λαμβάνει πλέον το πολυτελές… ψωμάκι του στη Γερμανία και το Μόναχο.
Ο Παναθηναϊκός τόλμησε και ασχολήθηκε με την περίπτωση του Γουέσλι Τζόνσον. Αθλητής με περισσότερες από 600 εμφανίσεις στο NBA και τελευταία αμοιβή παραπάνω από 6.000.000 δολάρια.
Και όμως, συμφώνησε με την ελληνική ομάδα.
Το ίδιο συνέβη και το μεγαλύτερο «what if…» του NBA, τον Τζίμερ Φριντέτ. Ενώ είχε κάνει τη μεγάλη επιστροφή στις ΗΠΑ, τελικά αποφάσισε να κάνει ένα… άλμα πίστης και να δοκιμάσει την Ευρώπη.
Ο Κώστας Κουφός είναι μία κατηγορία από μόνος του. Αφήνει για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα… ρούβλια της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Και ενώ μοιάζει δεδομένο πως θα έβρισκε ένα ακόμη συμβόλαιο στο NBA.
Πιθανότατα όχι και τον χρόνο συμμετοχής που μπορεί να του δώσει ο Δημήτρης Ιτούδης στην πρωταθλήτρια Ευρώπη.
Στα χέρια του, πάντως, είχε τέσσερις προτάσεις από ομάδες της Λίγκας…
Την περσινή σεζόν η Μπάγερν Μονάχου είχε πείσει τον Ντέρικ Γουίλιαμς, Νο2 στο Draft του 2011, να δοκιμάσει την ευρωπαϊκή εμπειρία. Το έκανε. Και όλες οι ομάδες ξάφνου ανακάλυψαν την… Αμερική!
Ο Γουίλιαμς άφησε την Μπάγερν για την Φενερμπαχτσέ, τη φετινή σεζόν.
H Euroleague έμαθε και να κρατάει παίκτες
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Από αυτά που εμπόδισαν Ευρωπαίους παίκτες να παραμείνουν στην Euroleague, αλλάζοντας απλά φανέλα.
Ο Νάντο Ντε Κολό, μολονότι ήταν υποψήφιος να δοκιμάσει ξανά το NBA, τελικά μετακόμισε από τη Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη και τη Φενέρ.
Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και με τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Άφησε την ΤΣΣΚΑ και αναμένεται να αποτελέσει μέλος της Αρμάνι Μιλάνο.
Και αφού αναφέραμε την ιταλική ομάδα, πάμε στον επόμενο… κρίκο αυτού του καλοκαιριού, τον Έτορε Μεσίνα.
Για χρόνια, ο Ιταλός προπονητής διάλεξε να είναι στην… σκιά του Γκρεγκ Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο. Ενώ κάθε χρόνο το όνομά του ήταν ανάμεσα σε αυτά των υποψήφιων προπονητών διάφορων ομάδων, τελικά διάλεξε την επιστροφή στην αγαπημένη του Euroleague!
O Νίκολα Μίροτιτς, μετά το Σικάγο, τη Νέα Ορλεάνη και το Μιλγουόκι, διάλεξε τη Βαρκελώνη. Και τα απίθανα χρήματα που του έδωσε η Μπαρτσελόνα. Και ενώ μοιάζει δεδομένο πως θα έβρισκε ένα καλό συμβόλαιο στο NBA.
Από πέρσι…
Ήδη από την περσινή σεζόν υπήρχαν προμηνύματα. Ο Σον Κιλπάτρικ δεν είναι δα… Μάικλ Τζόρνταν, αλλά στο NBA είναι ένας γνωστός ρολίστας. Και όμως. Προτίμησε τα χρήματα του Παναθηναϊκού και τον συναγωνισμό της Euroleague.
Μη λησμονούμε και τον Ρικ Πιτίνο. Ένα από τα κορυφαία… εξαγώγιμα προϊόντα των ΗΠΑ που ήρθαν στην Ευρώπη. Ένας θρύλος του αμερικάνικου μπάσκετ.