Euroleague: Η αλήθεια ακούστηκε από Μάλκοβιτς και Βατούτιν
Στο διάστημα της διακοπής της Euroleague η αλήθεια ακούστηκε από δύο στόματα: Του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και του Αντρέι Βατούτιν. Να γιατί...Στο διάστημα που δεν υπάρχουν υποχρεώσεις λόγω της πανδημίας, ακούστηκαν πολλές απόψεις σχετικά με την Euroleague. Θα μας επιτρέψετε να πούμε ότι από δύο στόματα βγήκε η αλήθεια. Σε απόλυτο βαθμό. Από τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και από τον Αντρέι Βατούτιν.
Ο πολύπειρος Σέρβος προπονητής και κάτοχος τεσσάρων τροπαίων στην Euroleague, προ ημερών τα είπε όλα. Με το γνωστό καυστικό και αιχμηρό του ύφος.
Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τη μείωση που θα γίνει στο μπάτζετ της ομάδας, είπε επίσης μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Μέσα στις κουβέντες του ήταν και μια πρόταση γεμάτη ουσία.
Με τον τρόπο αυτό και οι δύο ανέδειξαν το πόσο ανοχύρωτη διοργάνωση είναι η Euroleague. Αλλά και το ευρωπαϊκό μπάσκετ γενικότερα.
«Λυπάμαι γι αυτό, αλλά όλο το πρόβλημα έγκειται στη FIBA. Κοιμόντουσαν για είκοσι χρόνια και πλήρωσαν τον λογαριασμό για ό,τι έχει γίνει με την Euroleague. Αξίζουν όλο αυτό το κακό, αλλά για το μπάσκετ ό,τι γίνεται δεν είναι καλό. Τώρα φαίνεται πως μόνο οι πλούσιοι μπορούν να παίξουν».
Δεν είχε κανένα άδικο ο Μάλκοβιτς. Όντως, η Euroleague εκμεταλλεύτηκε την επί σειρά ετών οπισθοδρομική λειτουργία της FIBA προκειμένου να γίνει καθεστώς. Να κυριαρχήσει. Να «κλείσει» το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να καταφέρει μεγάλο χτύπημα στα περισσότερα εθνικά πρωταθλήματα.
Η Euroleague έκλεισε και εξαρτάται από τις τσέπες των προέδρων
Κάπως έτσι η Euroleague έμεινε μόνη της. Μάζεψε τις πιο… πλούσιες ομάδες χωρίς όμως να δημιουργήσει το απαραίτητο υπόβαθρο. Κι εδώ φτάνουμε σε αυτά που είπε ο Βατούτιν:
«Στην Euroleague το μπάτζετ εξαρτάται από τον ανταγωνισμό των φιλοδοξιών των ιδιοκτητών» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ. Είναι ΟΛΗ η αλήθεια! Οι ομάδες που θέλουν να έχουν υψηλούς στόχους εξαρτώνται από τις… τσέπες των ιδιοκτητών κατά κύριο λόγο. Ή από τα εισιτήρια και κάποιες χορηγίες. Στην Ελλάδα και στο Ισραήλ (την Μακάμπι δηλαδή) τα έσοδα από τα τηλεοπτικά είναι τεράστια.
Χωρίς όλα αυτά τα παραπάνω δεν υπάρχει ομάδα σ’ αυτή τη διοργάνωση.
Και κάπως έτσι αναδεικνύεται η… γύμνια σε ένα πρωτάθλημα με φανταχτερό περιτύλιγμα.