Euroleague- Suproleague: Η «επανάσταση» στο μπάσκετ το 2000
Το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη οδεύει προς διάσπαση κάτι που το μπάσκετ έζησε πρώτο το καλοκαίρι του 2000 με την Euroleague και την Suproleague.Το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη οδεύει προς διάσπαση κάτι που το μπάσκετ έζησε πρώτο το καλοκαίρι του 2000 με την Euroleague και την Suproleague.
Τότε που τα σωματεία που έφτιαξαν την Euroleague αποφάσισαν να πάρουν τη δύναμη στα χέρια τους. Να ξεφύγουν από την καθεστωτική νοοτροπία του τότε ισχυρού άνδρα της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς.
Τι είχε γίνει; Ποια ήταν η ιστορική… θέση της Θεσσαλονίκης; Ποιος ήταν ο ντροπαλός παράγοντας που φοβόταν την αντίδραση του Στάνκοβιτς; Σε ποιο Καταλανικό χωριό έγινε η πρώτη συγκέντρωση των «ανταρτών»; Ποια ήταν τα οικονομικά δεδομένα;
Το Sportime παρουσιάζει το ρεπορτάζ, την ώρα που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με την European Super League.
Η πολεμική με την FIBA
Από το 1996 και μετά τα μεγάλα κλαμπ, κυρίως τα Ελληνικά, τα Ισπανικά και τα Ιταλικά (η Ρωσία ήταν αδύναμη οικονομικά και οι Τούρκοι δεν έπαιζαν κανένα ρόλο) είχαν αρχίσει τις ζυμώσεις καθώς τους ενοχλούσε η καθεστωτική αντίληψη και νοοτροπία του τότε ισχυρού άνδρα της FIBA (υπό την σκέπη της γίνονταν όλες οι διοργανώσεις) Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς.
Βασικό θέμα διαφωνίας ήταν ο τρόπος που διαχειριζόταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα η FIBA με την εταιρεία ISL. Οι ομάδες έκριναν ότι η συμφωνία ήταν επωφελής για την FIBA και μόνο καθώς ενίσχυε τον συγκεντρωτικό της χαρακτήρα καθιστώντας την απόλυτο διαχειριστή στην διανομή των εισοδημάτων, τα οποία δεν συνδέονταν με την επένδυση κάθε ομάδας.
Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ και η Μπένετον Τρεβίζο ήταν οι οικονομικοί κολοσσοί της εποχής και οι πρώτοι που αντέδρασαν επάνω σ’ αυτό! Προχώρησαν σε μια επιστολή προς την FIBA παρουσιάζοντας τις προτάσεις αλλά και τις προσδοκίες τους. Ακολούθησαν συναντήσεις, γραπτή συμφωνία κοινής πολιτικής αλλά όλα σκόνταψαν στον…σέρβικο τοίχο που λεγόταν «Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς». Ο πανίσχυρος Σέρβος απέρριψε κάθε διπλωματικό χειρισμό της υπόθεσης, κάθε διάλογο, οποιαδήποτε μορφή επαναδιαπραγμάτευσης και ΑΝΟΙΧΤΑ δήλωσε την ολοκληρωτική του δύναμη!
Οι παλαιότεροι παράγοντες θυμούνται τις ελληνικές ομάδες να «πιέζουν» τον τότε νομικό σύμβουλο της Ισπανικής Λίγκας να φτιάξουν νέα διοργάνωση, μακριά από την FIBA. Ο «ντροπαλός» νομικός σύμβουλος ψέλλιζε «μην εκνευρίσουμε τον Στάνκοβιτς»!
Το όνομα του νομικού συμβούλου θέλετε; Τζόρντι Μπερτομέου!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- European Super League: Against football
Το Καταλανικό χωριό και η Θεσσαλονίκη
Όμως όλα είχαν αρχίσει να αλλάζουν… Παρότι ανακοινώθηκε η διοργάνωση της περιόδου 2000-2001 από την FIBA, σε ένα Καταλανικό χωριό, το Sitges που απέχει 40 χιλιόμετρα από την Βαρκελώνη, οι ομάδες προχώρησαν στην επανάστασή τους. Ο βασικός ρόλος άνηκε στον τότε CEO της ULEB, Εδουάρδο Πορτέλα ο οποίος σύντομα ανακοίνωσε και τον βασικό χορηγό…
Η εταιρεία Telefonica Media προχώρησε σε χορηγία ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2004 και επιπλέον οι αποφάσεις για την κατανομή των χρημάτων ανήκαν στους συλλόγους που πλέον δεν είχαν μπροστά τους την FIBA και τη σύμβαση με την ISL. Ο Κώστας Ρήγας βρήκε 54 διαιτητές που δεν πτοήθηκαν από τις απειλές του Στάνκοβιτς και η νέα διοργάνωση παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη (!) εκεί που έγινε το τελευταίο φάιναλ φορ της FIBA ενώ η κλήρωση έγινε με τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Σαν Επιφάνιο που ανοιχτά εξέφρασαν την προτίμησή τους στη νέα Euroleague.
To όνομα…
Κι όμως η ονομασία Euroleague δεν είχε κατοχυρωθεί νομικά στην FIBA κι έτσι η ULEB την…άρπαξε. H FIBA επέλεξε την Suproleague όπου τελικά έμειναν πιστοί ο Παναθηναϊκός, η Μακάμπι, η ΤΣΣΚΑ και η Εφές αλλά και ομάδες όπως η Βιλερμπάν, η Αλμπα, η Σκαβολίνι, η Σιένα, η Παρτιζάν…
Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, η Μπασκόνια, όλες οι Ισπανικές ομάδες, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και το Περιστέρι από την Ελλάδα, η Μπένετον και η Βίρτους Μπολόνια, η Ζαλγκίρις είναι μερικές από τις ομάδες που μεταπήδησαν στη νέα διοργάνωση.
Οι συνέπειες
Οι Ομοσπονδίες είχαν απειλήσει ότι δεν θα επέτρεπαν στις ομάδες που αγωνίζονταν στην Euroleague της ULEB να λάβουν μέρος στις εγχώριες διοργανώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίστηκε η πρώτη ιστορικά μπασκετική ομάδα, οι Λάιονς Αγίας Πετρούπολης που αγωνίστηκε μόνο δε διεθνή διοργάνωση (Euroleague) αλλά όχι στο πρωτάθλημα Ρωσίας.
Οι Τούρκοι υπάκουσαν στην Ομοσπονδία τους και δεν έστειλαν ούτε μια ομάδα τους στην Euroleague. Το ίδιο και οι Γάλλοι. Από την Ελλάδα, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και το Περιστέρι πλαισίωσαν τη νέα διοργάνωση ενώ ο Παναθηναϊκός και ο Ηρακλής έμειναν πιστοί στην FIBA.
Οι Ισπανοί το πήγαν… ανάποδα και δεν έστειλαν ομάδες στην Suproleague της FIBA.
Στην ουσία η μόνη… τιμωρημένη ομάδα ήταν οι Λάιονς. Που διαλύθηκαν μετά την ένωση, άλλωστε ήταν ομάδα του γνωστού ατζέντη, Λουτσιάνο Καπικιόνι και ήταν ειδικού σκοπού.
Το μπέρδεμα και η κατάρρευση
Την περίοδο 2000-2001 έγιναν δύο παράλληλες διοργανώσεις και ο κόσμος μπερδεύτηκε…Προς το τέλος της σεζόν φάνηκε ότι η Suproleague καταρρέει. Τα λεφτά που είχε υποσχεθεί η ISL δεν έφτασαν ποτέ στις ομάδες καθώς η εταιρεία βάρεσε κανόνι έχοντας συνολικά χρέη 153 εκατομμύρια δολάρια. Αν κάνετε μια αναζήτηση για την εταιρεία θα διαπιστώσετε ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλα χρηματισμού του Σεπ Μπλάτερ ή του Ζοάο Χαβελάνζε και γενικά ήταν μια «σκοτεινή» κατάσταση.
Ένα το κρατούμενο λοιπόν: Ο Παναθηναϊκός όπως και οι άλλες ομάδες ουσιαστικά βρέθηκαν στην Euroleague της ULEB μετά την περίοδο 2000-2001 όχι μόνο επειδή αποδείχθηκε πιο ισχυρή διοργάνωση αλλά και γιατί η Suproleague FIBA βάρεσε…κανόνι εξαιτίας της ISL με τις ομάδες να υφίστανται ΤΕΡΑΣΤΙΑ οικονομική ζημιά. Αυτός είναι και ο λόγος που η Μακάμπι δεν θέλει να ακούει κουβέντα για την FIBA.
Η αγκαλιά και η κριτική στάση
Ο Μπερτομέου άνοιξε την αγκαλιά του στις ομάδες που πλέον δεν θεωρούσαν την διοργάνωσή του ως «πειρατική και πειραματική» και μάλιστα έδωσε τρομερές υποσχέσεις ότι θα είναι οι…χαϊδεμένες του σε ό,τι αφορά στο οικονομικό ζήτημα. Αλλωστε Παναθηναϊκός, Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ είναι οι κυρίαρχοι (αν βάλετε κάτω τα πράγματα) της νεάς ενωμένης Euroleage…