EUROLEAGUE

Πάου Γκασόλ όπως λέμε… Άρβιντας Σαμπόνις (Vid)

Όπως ακριβώς ο Άρβιντας Σαμπόνις τη σεζόν 2003-2004, έτσι και ο Πάου Γκασόλ επιστρέφει στην αγαπημένη του ομάδα για να κλείσει την καριέρα του.
Πάου Γκασόλ όπως λέμε… Άρβιντας Σαμπόνις (Vid)

Όπως ακριβώς ο Άρβιντας Σαμπόνις τη σεζόν 2003-2004, έτσι και ο Πάου Γκασόλ επιστρέφει στην αγαπημένη του ομάδα για να κλείσει την καριέρα του.

Ο Σαμπόνις το έκανε το καλοκαίρι του 2003. Στα 39 του χρόνια αποφάσισε να κλείσει τη μεγάλη του καριέρα στην ομάδα που αγάπησε και τον αγάπησε. Εκεί που αγαπήθηκε και ταυτίστηκε. Πίσω στο Κάουνας, ουσιαστικά χωρίς να πάρει ούτε σεντ. Για να βρίσκεται στην πόλη του, κοντά στους φίλους του. «Ψαρεύουμε καρχαρίες, πίνουμε μπύρες και παίζουμε μπάσκετ» όπως είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που είχε δώσει τότε σε ελληνικό Μέσο.

Ο «Σάμπας» βέβαια δεν ήρθε για να κάνει πλάκα. Σε 18 αγώνες στην Euroleague είχε 16,7 πόντους-10,7 ριμπάουντ- 2,4 ασίστ και 26,28 (!) στην αξιολόγηση. Μόνο πέντε παίκτες, αλλά σε λιγότερους αγώνες είχαν καλύτερο βαθμό αξιολόγησης σε μια σεζόν: Ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς (30,92 με την Μπούντουτσνοστ το 2001). Ο Ντέγιαν Μιλόγιεβιτς (30,5 με την Παρτιζάν το 2005). Ο Ντέρεκ Χάμιλτον (28,3 με τους Λάιονς Αγίας Πετρούπολης το 2001).  Ο Κέρτις Μπόρτσαρτ (28 σε… έναν αγώνα με την Βιλερμπάν το 2010). Και ο Τανόκα Μπέαρντ (27,33 σε μόλις τρεις αγώνες με την Ζελγκίρις το 2003).

Ο Λιθουανός δεν είχε κανένα πρόβλημα να οδηγήσει τη Ζαλγκίρις στο Top16 και ο ίδιος να αναδειχθεί: MVP της Regular Season και του Top16 και φυσικά μέλος της καλύτερης πεντάδας.

Μάλιστα τον πρώτο του αγώνα τον είχε δώσει κόντρα στον Παναθηναϊκό στις 6 Νοεμβρίου του 2003. Η Ζαλγκίρις για πρώτη φορά στην ιστορία της νίκησε τους «πράσινους» με 80-74.  Ο «Σάμπας» είχε 15 πόντους- 9 ριμπάουντ και 8 κερδισμένα φάουλ.

Στη ρεβάνς στο κλειστό του Σπόρτιγκ (8/1/2004) υπό την υψηλή παρουσία του Τζόρντι Μπερτομέου καθώς ήταν ο χιλιοστός αγώνας της Euroleague, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 91-80 με τον Σαμπόνις να είναι και πάλι τρομερός: 18 πόντοι- 6 ριμπάουντ και 24 στο σύστημα αξιολόγησης.

O Σαμπόνις είχε φύγει το 1989 από τη Ζαλγκίρις. Πέρασαν 15 χρόνια ώστε να επιστρέψει για να κλείσει εκεί την καριέρα του.

Ο Πάου Γκασόλ έφυγε το 2001 από την Μπαρτσελόνα. Ήταν 21 ετών. Τον Ιούλιο θα κλείσει τα 41 και μετά από 19 χρόνια και κάτι μήνες επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα.

Για να βάλει το τέλος που θα ήθελε ο ίδιος.

Δύο ιστορίες που μοιάζουν πάρα πολύ… Με πρωταγωνιστές δύο μεγάλες προσωπικότητες του παγκοσμίου (και όχι μόνο ευρωπαϊκού) μπάσκετ.

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός: Άρχισε να προετοιμάζεται ο Ρογκαβόπουλος – Οι πρώτες του εικόνες με τα πράσινα!

Παναθηναϊκός: Άρχισε να προετοιμάζεται ο Ρογκαβόπουλος – Οι πρώτες του εικόνες με τα πράσινα!

Ο Παναθηναϊκός μας έδωσε μία… γεύση από τον Ρογκαβόπουλο!

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ο Μάριο Χεζόνια και ο καλύτερος του φίλος, που όλοι θα λατρέψετε!

Ο Μάριο Χεζόνια και ο καλύτερος του φίλος, που όλοι θα λατρέψετε!

Ο Μάριο Χεζόνια λατρεύει τον σκύλο του και μαζί του και εμείς!

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Η χρονιά που έρχεται θα είναι αποδείξεων για τον Ντόρσεϊ!

Ολυμπιακός: Η χρονιά που έρχεται θα είναι αποδείξεων για τον Ντόρσεϊ!

Ο Ολυμπιακός πίστεψε στον Ντόρσεϊ και δεν το μετάνιωσε στους τελικούς.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ρισόν Χολμς στον Παναθηναϊκό: Ο πρώην NBAer υπογράφει στους «πράσινους»

Ρισόν Χολμς στον Παναθηναϊκό: Ο πρώην NBAer υπογράφει στους «πράσινους»

Ο Παναθηναϊκός ενισχύει τη ρακέτα του με τον δυναμικό NBAer Ρισόν Χολμς, που ετοιμάζει βαλίτσες για ΟΑΚΑ μετά από σχεδόν μια δεκαετία παρουσίας στις ΗΠΑ.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Η δεύτερη χρονιά του Φουρνιέ θα είναι τελείως διαφορετική!

Ολυμπιακός: Η δεύτερη χρονιά του Φουρνιέ θα είναι τελείως διαφορετική!

Ο Ολυμπιακός… έδεσε τον Εβάν Φουρνιέ και του δίνει την ευκαιρία να αποδείξει πολλά.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ξανά σενάρια για Βούτσεβιτς και Παναθηναϊκό από την Ισπανία!

Ξανά σενάρια για Βούτσεβιτς και Παναθηναϊκό από την Ισπανία!

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να φέρει τον Βούτσεβιτς στην Ευρώπη;

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Η χρονιά του Μιλουτίνοφ!

Ολυμπιακός: Η χρονιά του Μιλουτίνοφ!

Έχει να αποδείξει πολλά φέτος ο Νίκολα Μιλουτίνοφ!

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ο Ολυμπιακός «έδεσε» τον Φουρνιέ και ετοιμάζεται να… εκτοξευτεί!

Ο Ολυμπιακός «έδεσε» τον Φουρνιέ και ετοιμάζεται να… εκτοξευτεί!

Ο Ολυμπιακός πλέον θα αλλάξει επίπεδο και δε θα έχει… ταβάνι.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός : Ο Βαλαντσιούνας έφερε Ρογκαβόπουλο

Παναθηναϊκός : Ο Βαλαντσιούνας έφερε Ρογκαβόπουλο

Δεν μπόρεσε να πάρει τον Βαλαντσιούνας ο Παναθηναϊκός, αλλά αυτό ήταν που έφερε τον Νίκο Ρογκαβόπουλο στην ομάδα…

Μπάσκετ