EUROLEAGUE

Ρεάλ Μαδρίτης- Εφές 57-58: Ο Πλάις την κράτησε στο θρόνο (vids)

Δεν ήταν ο πιο θεαματικός τελικός ούτε και ο πλέον ποιοτικός αλλά είχε έντονες συγκινήσεις, σκληράδα και αγωνία.
Ρεάλ Μαδρίτης- Εφές 57-58: Ο Πλάις την κράτησε στο θρόνο (vids)

Εφές παρέμεινε στο θρόνο της αφού μετά από ένα σκληρό και ελάχιστα ποιοτικό τελικό, επικράτησε 58-57 της Ρεάλ Μαδρίτης με ήρωα τον Τίμπορ Πλάις.

Ετσι μετά τον Ολυμπιακό (2012-2013) η Εφές γίνεται η δεύτερη ομάδα που κάνει back to back σε τίτλους στην Euroleague την τελευταία δεκαετία. Ήταν η απόλυτη θριαμβεύτρια στο φάιναλ φορ στο Βελιγράδι μετά από έναν τελικό με δύο όψεις.

Η άμυνα της Ρεάλ έκανε θαύματα ενώ ο Ταβάρες ήταν κυρίαρχος στη ρακέτα. Έβγαλε το πρώτο ημίχρονο σχεδόν με double- double (12 πόντοι και 8 ριμπάουντ) ενώ από τη στιγμή που βρέθηκε σκορ έξω από τα 6,75 μέτρα, όλα άρχισαν να πηγαίνουν καλύτερα.

Οι Λάρκιν και Μίσιτς είχαν πάρει τις 19 από τις 30 προσπάθειες της Εφές και είχαν σκοράρει τους 23 από τους 29 πόντους της ομάδας. Ήταν αποκομμένοι από το υπόλοιπο σύνολο ενώ ταυτόχρονα η δημιουργία των Τούρκων ήταν χαμηλά: Μόλις 2 ασίστ στο πρώτο μέρος κι αυτές από τον Λάρκιν.

Η Ρεάλ άρχισε με 0/8 τρίποντα αλλά είχε 3/7 στο δεύτερο δεκάλεπτο όταν και πήρε τον έλεγχο της αναμέτρησης. Το 34-29 του ημιχρόνου φυσικά και δεν έδινε ασφάλεια αλλά σίγουρα όσοι παρακολουθούσαν τον αγώνα διέκριναν την κυριαρχία των Μαδριλένων που έπαιζαν με τους δικούς τους όρους.

Μάλιστα κατάφεραν να φτάσουν τη διαφορά και στο +9 (σκορ 40-31) και είχαν την ευκαιρία να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο, όμως ο Αμπάλντε δεν έβρισκε στόχο σε ελεύθερα τρίποντα. Η Εφές άρχισε να ανεβάζει την αμυντική της απόδοση και στα τελευταία 5’40’’ του τρίτου δεκαλέπτου έτρεξε επιμέρους σκορ 9-2 και μείωσε σε 42-40. Αν δεν έχανε και 2 βολές ο Λάρκιν στην εκπνοή της περιόδου τότε θα είχε ισοφαρίσει κιόλας.

Οι Τούρκοι είχαν αποκτήσει πλέον τον έλεγχο του αγώνα και πέρασαν με 45-42 στις αρχές της τελευταίας περιόδου. Αλλά είχε έρθει η στιγμή για τις μεγάλες προσωπικότητες.

Ο Γιουλ με τρίποντο έδωσε επιθετική ανάσα και προβάδισμα (50-49) στην Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα σημείο που το χρειαζόταν. Όμως το κρυφό χαρτί στην επίθεση των Τούρκων ήταν ο Τίμπορ Πλάις που έφτασε τους 17 πόντους όταν οι Τούρκοι πέρασαν με 53-50 και 3’17’’ να απομένουν για το τέλος.

Ο Γκάμπριελ Ντεκ απάντησε με τρίποντο (53-53) αλλά ο Μίσιτς ήταν πάλι παρών (56-53) με ακόμα ένα μεγάλο σουτ. Ο Κοσέρ είχε 1/2 βολές αλλά η διεκδίκηση του ριμπάουντ βρήκε κερδισμένους τους Μαδριλένους που κέρδισαν ακόμα ένα φάουλ με τον Ταβάρες (πάλι 1/2 και 56-55).

Ο Πλάις έδωσε και πάλι λύση με φόλοου (58-55) και με 1’05’’ πλέον να απομένουν για το τέλος. Η Ρεάλ μείωσε με τον Γιουλ και στο χρόνο που απέμενε ο Λάρκιν αστόχησε στο σουτ αλλά στη διεκδίκηση του ριμπάουντ κύλησε χρόνος και η Εφές ξαναπήρε το τρόπαιο.

Τα δεκάλεπτα: 15-14, 34-29, 42-42, 57-58

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Λάσο): Κοσέρ 3, Ράντολφ 6, Φερνάντεζ 2, Αμπάλντε 2, Χάνγκα 5, Ντεκ 5, Πουαριέ 5, Ταβάρες 14, Γιουλ 9, Γιαμπουσέλε 3, Τέιλορ 3

ΕΦΕΣ (Αταμάν): Λάρκιν 10, Μπομπουά, Σίνγκλετον 4, Μπράιαντ, Μορμάν, Πλάις 19, Μίσιτς 23, Άντερσον, Ντάνστον 2

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ρεάλ Μαδρίτης- Εφές 57-58: Ο Πλάις την κράτησε στο θρόνο (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College