ΜΠΑΣΚΕΤ

Ευρωμπάσκετ: Μεταγραφή ξένου σε Εθνικές ομάδες

Ο Λορέντζο Μπράουν δεν έχει παίξει ποτέ στην Ισπανία, ούτε ο Τζέιλιν Σμιθ στην Κροατία ούτε και ο Τζον Ρόμπερσον στη Βοσνία. Τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπουμε;
Ευρωμπάσκετ: Μεταγραφή ξένου σε Εθνικές ομάδες

Δεν είναι το πρώτο Ευρωμπάσκετ που συμβαίνει αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα που δεν έχουν λογική.

Υπάρχουν κάποια πράγματα στο Ευρωμπάσκετ που δε στέκουν. Μιλάμε για πρωτάθλημα Ευρώπης, για Εθνικές ομάδες κι εμφανίζονται μπροστά μας ακόμα και μεταγραφές ξένου παίκτη.

Πριν προλάβετε να με «κατηγορήσετε» περί εθνικισμού, πατριωτισμού κι όλα αυτά τα παρανοϊκά που βρίσκετε ορισμένοι (χωρίς καν να διαβάσετε τη σκέψη κάποιου) θα μου επιτρέψετε να ξεκαθαρίσω τα εξής: Το να παίζει ένας Αμερικάνος (π.χ) για πολλά χρόνια στο πρωτάθλημα μιας χώρας, να πάρει την υπηκοότητα και να παίξει στην Εθνική της ομάδα δεν είναι παράξενο. Αλίμονο.

Ούτε μιλάμε για περιπτώσεις παιδιών όπως οι Αντετοκούνμπο (που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα), ο Ντόρσεϊ (που έχει ελληνίδα μητέρα), ο Γκαρούμπα (που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ισπανία) που σχετίζονται άμεσα με τη χώρα που εκπροσωπούν.

Εδώ όμως έχουμε παραδείγματα με παίκτες που μαθαίνουν τη χώρα που θα εκπροσωπήσουν τη μέρα που παίρνουν το διαβατήριο (προφανώς με το αζημίωτο). Με λίγα λόγια όταν έχουμε μεταγραφή ξένου παίκτη (ουσιαστικά) για ποια Εθνική ομάδα μιλάμε;

Την Eurovision θυμίζει που εκπροσωπείς μια χώρα και τραγουδάς στη γλώσσα μιας άλλης. Γελοιότητα!

Για παίκτες δηλαδή που δεν έχουν την παραμικρή επαφή με τη χώρα που εκπροσωπούν!

Ο Λορέντζο Μπράουν έμαθε ότι θα παίξει στην Εθνική Ισπανίας. Το που πέφτει η Ισπανία προφανώς το έμαθε το 2019 όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη για τον Ερυθρό Αστέρα. Εκτός των ΗΠΑ έχει παίξει στην Κίνα, στην Σερβία, στην Τουρκία στην Ρωσία και τώρα θα παίξει στο Ισραήλ! Με την Ισπανία συναντήθηκε μόνο στην Εθνική ομάδα.

Και βέβαια δεν έχει κάποιον πατέρα, μητέρα, παππού, γιαγιά με καταγωγή από την Ιβηρική.

Ο Τζέιλιν Σμιθ αγωνίζεται στο Ευρωμπάσκετ με την Εθνική Κροατίας. Στην Ευρώπη έχει αγωνιστεί μόνο στην Γερμανία και πουθενά αλλού.

Οι προηγούμενοι «νατουραλιζέ» της Εθνικής Κροατίας ελάχιστη σχέση είχαν με τη χώρα. Μόνο ο Ντρέιπερ είχε αγωνιστεί για 2 χρόνια στην Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ ενώ ποτέ δεν είχε αγωνιστεί ο Όλιβερ Λάφαγιετ

Ο Τζον Ρόμπερσον εκτέλεσε την Σλοβενία με 7/13 τρίποντα και χάρισε μεγάλη νίκη στην Βοσνία. Η αλήθεια είναι ότι στα 34 χρόνια του και με παρουσία στη Ευρώπη από το 2011, περισσότερη σχέση έχει με την Σλοβενία (όπου αγωνίστηκε στην Ζλάτορογκ Λάσκο) παρά με την Βοσνία όπου δεν αγωνίστηκε ποτέ. Μα ποτέ!

Έπαιξε στην Σλοβενία, στην Ελβετία, στη Σουηδία, στην Γαλλία, στην Ρωσία, στην Ισπανία, στην Γαλλία και στην Τουρκία. Με την Βοσνία συναντήθηκε μόνο στην Εθνική ομάδα!

Ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, Έι Τζέι Σλότερ αγωνίζεται με την Εθνική Πολωνίας από το 2015.  Είναι το τρίτο του Ευρωμπάσκετ ενώ έπαιξε και στο Παγκόσμιο του 2019. Λεπτομέρεια: Δεν έχει αγωνιστεί ΠΟΤΕ στην καριέρα του σε σύλλογο της Πολωνίας.

Βεβαίως για 7η χρονιά έχει συνεπή παρουσία στην Εθνική ομάδα της χώρας αλλά δεν είναι λίγο παράξενο ότι το βιογραφικό του περιλαμβάνει Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Τουρκία, Ισπανία ενώ ο ίδιος αγωνίζεται στην Εθνική Πολωνίας;

Ο Μάικ Τόμπι με θητεία (ευρωπαϊκή) στην Ισπανία και μόνο εκεί, είναι διεθνής με την Εθνική Σλοβενίας. Καμία σχέση δεν έχει με τη χώρα, όπως δεν είχε και ο προκάτοχός του, Άντονι Ράντολφ.

Ο Θαντ ΜακΦάντεν είναι το «πολυβόλο» της Εθνικής Γεωργίας αλλά δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στη χώρα. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει Τσεχία, Γερμανία, Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Ισπανία! Την Γεωργία την έχει μόνο σαν «πατρίδα»!

Τέλος ο Ντι Μποστ που αγωνίζεται στην Εθνική Βουλγαρίας έχει στο βιογραφικό του Μαυροβούνιο, Τουρκία, Πολωνία, Γαλλία, Λιθουανία, Ρωσία! Πουθενά- εκτός Εθνικής ομάδας- δεν υπάρχει η Βουλγαρία.

Ο Κέντρικ Πέρι, επίσης πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, εκπροσωπεί το Μαυροβούνιο. Πότε έμαθε τη χώρα; Τον Ιανουάριο του 2022, πριν από 8 μήνες δηλαδή όταν έφυγε από τους «πράσινους» και υπέγραψε στην Μπούντουτσνοστ. Με διαδικασίες εξπρές εντάχθηκε στην Εθνική ομάδα!

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ευρωμπάσκετ: Μεταγραφή ξένου σε Εθνικές ομάδες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College