ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν πολλά να θυμηθούν

Στις 21:30 η Ελλάδα χτυπά την πόρτα της τετράδας του Ευρωμπάσκετ απέναντι στους οικοδεσπότες Γερμανούς και γυρίζουμε το χρόνο πίσω καθώς υπάρχουν πολλά να θυμηθούμε

Για την Ελλάδα το κίνητρο της πρόκρισης στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ και οποιασδήποτε μεγάλης διοργάνωσης μετά από 13 χρόνια είναι μεγάλο.
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Για την Ελλάδα το κίνητρο της πρόκρισης στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ και οποιασδήποτε μεγάλης διοργάνωσης μετά από 13 χρόνια είναι μεγάλο.

Να φανταστείτε, η τελευταία φορά που η Ελλάδα μπήκε τετράδα ήταν το 2009 στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Μετά από 13 χρόνια δε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε «ευνοϊκές» τις συνθήκες αλλά ούτε και αντίξοες. Ακόμα κι αν αγωνίζεται εκτός έδρας, η ελληνική ομάδα μπορεί να τα καταφέρει στις 21:30 απέναντι στην Γερμανία στο Βερολίνο και να πάρει την πρόκριση στην τετράδα της διοργάνωσης.

Να μπει στο «χορό των μεταλλίων» και να μας κάνει να ονειρευόμαστε για ακόμα μια φορά.

Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν πολλές ιστορίες να θυμηθούν. Με ήρωες κι «εφιάλτες», με διεκδίκηση πρόκρισης ακόμα και τροπαίου!

Τον Ιούλιο του 1992 η Γερμανία βρέθηκε μπροστά μας στο Προολυμπιακό τουρνουά στην Μούρθια και στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Πλέον είχαν ανοίξει οι πόρτες για τους αθλητές του NBA στις διοργανώσεις της FIBA και το κίνητρο της παρουσίας στη διοργάνωση όπου θα ήταν παρόντες οι σούπερ σταρ της Dream Team ήταν μεγάλο.

Μόνο που από την παραπάνω συνθήκη ευνοήθηκαν και οι Γερμανοί καθώς είχαν NBAers. Με κορυφαίο φυσικά τον Ντέντλεφ Σρεμπφ, στα 29 του χρόνια τότε, μέλος του NBA από το 1985 (Ντάλας Μάβερικς) και τότε μέλος των Ιντιάνα Πέισερς.

Ο Σρεμπφ μόλις είχε πάρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του καλύτερου έκτου παίκτη στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ήταν στο peak της καριέρας του κι ένα χρόνο μετά έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος παίκτης που έλαβε μέρος στο All Star Game.

Θυμηθείτε τον Σρεμπφ ή ευκαιρία να τον μάθετε όσοι δεν τον ξέρετε

Συνολικά έπαιξε 16 χρόνια στο NBA σε Μάβερικς, Πέισερς, Σούπερσονικς και Τρέιλ Μπλέιζερς. Στον αγώνα με την Ελλάδα, ο Σρεμπφ σήκωσε τους Γερμανούς (νίκησαν 85-76) στις πλάτες του  με 20 πόντους ενώ ο Γιάκελ είχε 19 και ο Μπεκ άλλους 11.

Ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση χωρίς τον Νίκο Γκάλη για την Ελλάδα (είχε πει «αντίο» στην Εθνική ομάδα μετά το Ευρωμπάσκετ του 1991 που είχε γίνει στην Ρώμη). Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε 26 πόντους ενώ άλλους 17 είχε προσθέσει ο Φάνης Χριστοδούλου.

Οι  Γερμανοί νίκησαν και τους Κροάτες (που λίγες μέρες μετά έπαιξαν τελικό απέναντι στην Dream Team στην Βαρκελώνη) με 86-74 και πέρασαν αήττητοι στο τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Γερμανία είχε ήδη αρχίσει να μας «μπαίνει στο μάτι» κι ένα χρόνο αργότερα αυτό θα γινόταν περισσότερο έντονο. Και μάλιστα στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ στην «Ολίμπια Χάλε» του Μονάχου. Δεν είχαν τον Σρεμπφ αλλά είχαν τον Κρίστιαν Βελπ που έκανε μεγάλο παιχνίδι (15 πόντοι) και πρωταγωνίστησε στη νίκη των Γερμανών με 76-73.

Τη «ζημιά» την έκανε πάντως ο Κάι Νίρμπεργκερ ένας «κοντόχοντρος» γκαρντ που πέτυχε 8 καθοριστικούς πόντους με διεισδύσεις στην ελληνική άμυνα. Ο Φάνης Χριστοδούλου είχε 23 πόντους και συνολικά η Ελλάδα είχε πολλά παράπονα από τη διαιτησία. Τελικά με κάρφωμα και βολή μετά από φάουλ του Βελπ η Γερμανία κατέκτησε τον τίτλο απέναντι στην Ρωσία και με προπονητή τον Σβέτισλαβ Πέσιτς.

Το 1994 βρέθηκαν ξανά απέναντί μας οι Γερμανοί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Τορόντο. Η κατάσταση στην Εθνική Ελλάδας ήταν παράξενη αφού είχε προηγηθεί ο τσακωμός του Παναγιώτη Φασούλα με τον κόουτς Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου  που οδήγησε στην αποχώρηση του τελευταίου λίγες μέρες πριν τη διοργάνωση (ασχολίαστο).

Ανέλαβε ο Μάκης Δενδρινός κάτι που έδωσε «φτερά» στον Φάνη Χριστοδούλου που έκανε το τουρνουά της ζωής του όπως και ο Παναγιώτης Φασούλας ο οποίος το είχε πάρει εγωιστικά, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα ήταν ο «στόχος». Ο αγώνας με την Γερμανία ήταν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Ο Φασούλας είχε 18 πόντους και 10 ριμπάουντ, ο Φάνης είχε 16 πόντους και ο Ελλάδα έκανε ένα τρομερό δεύτερο ημίχρονο (επιμέρους 37-23) νικώντας την Γερμανία με 68-58. Οι Γερμανοί δεν είχαν ούτε Βελπ, ούτε Σρεμπφ αλλά ο Χάρνις (16 πόντοι) ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου.

Κι αφού στο Ευρωμπάσκετ του 1995 μας έβγαλαν τη ψυχή (83-79) φτάνουμε στη διοργάνωση του 1999, στην Γαλλία. Στον αγώνα της πρεμιέρας οι Γερμανοί «σόκαραν» την Ελλάδα με τρίποντο του Βλάντιμιρ Μπογκόγεβιτς στην εκπνοή (σκορ 59-58) κι έβγαλαν τα πρώτα μεγάλα προβλήματα που θα γίνονταν αδιαπέραστα αφού ακολούθησαν ακόμα δύο ήττες.

Δείτε τα τελευταία λεπτά

Στο Ευρωμπάσκετ του 2001 τα «φαντάσματα» του παρελθόντος επέστρεψαν στον αγώνα «χιαστί» που έκρινε την είσοδο στην οχτάδα. Η Ελλάδα είχε ένα τρομερό πρώτο μέρος (29-10 στο 10’ και 47-31 στο ημίχρονο) αλλά ενώ όλα φαίνονταν ιδανικά, η κατάσταση άλλαξε. Κι αυτό οφείλεται στον Ντιρκ Νοβίτσκι που οδήγησε την Γερμανία στη μεγάλη ανατροπή με 25 πόντους και 15 ριμπάουντ (ο Γιώργος Σιγάλας είχε 23 από ελληνικής πλευράς) και στη νίκη με 80-75.

Η Ελλάδα έμεινε εκτός οχτάδας κι εκτός Παγκοσμίου όπου δε θα λάμβανε μέρος μετά από 20 χρόνια. Αλλά το 2005 το ραντεβού με τους Γερμανούς ήταν μεγαλύτερο!

Είχαν αποκλείσει τους Ισπανούς στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ στο Βελιγράδι και θα ήταν το τελευταίο εμπόδιο της Ελλάδας για το χρυσό μετάλλιο. Η Εθνική μας ομάδα, όμως, δεν άφησε περιθώριο αμφισβήτησης: 78-62 και το τελικό σκορ μαρτυρά την άνετη επικράτηση.

Η τελευταία αναμέτρηση σε Ευρωμπάσκετ ήταν το 2009 όταν και η Ελλάδα επικράτησε με 84-76. Για την ιστορία το 2009 ήταν η τελευταία φορά που η Ελλάδα μπήκε στην τετράδα της διοργάνωσης και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Exit mobile version