Ονόματα έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν εδώ και καιρό… Η ουσία είναι ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος παραμένει σταθερός στη θέση του μέχρι τις επόμενες εκλογές της ΕΟΚ, που έχουν οριστεί για το 2020. Αν κάποιος επιθυμεί, όμως, να πάρει τη θέση του, τι πρέπει να κάνει;
Αυτό ακριβώς επιθυμούμε να αναλύσουμε και απομένει να βρεθεί (αν τελικά βρεθεί) ο… αντι- Βασιλακόπουλος. Παρουσιάζουμε λοιπόν τα… επίμαχα σημεία στο Καταστατικό της ΕΟΚ και στον Αθλητικό Νόμο.
Το άρθρο 8
Ας δούμε όμως τι λέει το περιβόητο Αρθρο 8 που ορίζει τα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι:
Οι Γενικές Συνελεύσεις της Ε.Ο.Κ. συγκροτούνται από τα σωματεία μέλη, που ανήκουνστην δύναμη της Ομοσπονδίας.
- Κάθε σωματείο εκπροσωπείται από ένα αντιπρόσωπο, που πρέπει να έχει αποκτήσει το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται.
- Ειδικότερα, κάθε σωματείο έχει το δικαίωμα να διορίζει αντιπρόσωπο του μαζί με τον αναπληρωτή αυτού, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, αντίγραφο των Πρακτικών του οποίου κοινοποιείται στην Ε.Ο.Κ. και διαρκεί για αόριστο χρόνο.
- Αντικατάσταση των αντιπροσώπων επιτρέπεται, οποτεδήποτε, ισχύει, όμως, έναντι της Ε.Ο.Κ., μόνο, αν της κοινοποιηθεί η σχετική απόφαση κατά τα ανωτέρω, τριάντα (30), τουλάχιστον, ημέρες, πριν από την ημερομηνία σύγκλησης των Γενικών Συνελεύσεών της.
- Αν δεν τηρηθεί αυτή η προϋπόθεση, κάθε σωματείο εκπροσωπείται στις Γενικές Συνελεύσεις από τους υφιστάμενους αντιπροσώπους, οπότε η επελθούσα μεταβολή ισχύει για τις μεθεπόμενες.
– Τα μέλη, που δεν έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο από την εγγραφή τους στην δύναμη
σωματείων – μελών της Ομοσπονδίας παρίστανται στις Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς να ψηφίζουν, με αντιπροσώπους, που διορίζονται, όπως αναφέρεται παραπάνω.
- Κάθε αντιπρόσωπος ή ο αναπληρωτής του έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούν ένα μόνο σωματείο – μέλος, είναι δε απαραίτητη η προσωπική του παρουσία, μη επιτρεπομένης της εκπροσώπησής του, δια πληρεξουσίου.
– Δικαίωμα ψήφου έχουν, μόνο, τα σωματεία – μέλη, που έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο εγγραφής τους στην δύναμη σωματείων – μελών της Ε.Ο.Κ. έχουν τακτοποιήσει τις ταμειακές τους υποχρεώσεις έναντι της αυτής και έχουν συνεχή αγωνιστική παρουσία.
-Ο έλεγχος και η νομιμοποίηση της πληρεξουσιότητας των αντιπροσώπων και του δικαιώματος ψήφου διενεργείται, αποκλειστικά, από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, σε έκτακτη συνεδρίασή του και η σχετική απόφασή του κοινοποιείται σε όλες τις Τοπικές Ενώσεις και Επιτροπές, μαζί με τον Πίνακα των αντιπροσώπων που δικαιούνται ψήφου, δέκα (10) ημέρες, το αργότερον, πριν από την συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης.
7) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Κ. που δεν είναι αντιπρόσωποι και όσοι
έχουν διατελέσει εκλεγμένοι Πρόεδροι αυτού καλούνται, υποχρεωτικά και μπορούν να μετέχουν στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Αρθρο 12- Παράγραφοι 7-8
Οπως μπορείτε να διαβάσετε στην Παράγραφο 7 του Αρθρου 12 στον Κανονισμό της ΕΟΚ: Μέλη των σωματείων έχουν το δικαίωμα να εκλεγούν στο Δ.Σ. με τις προϋποθέσεις του άρθ. 3 και 12 του Αθλητικού Νόμου.
Και στην Παράγραφο 8: Δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ως υποψήφιος μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας εν ενεργεία διαιτητής ή μέλος γραμματείας αγώνων καθώς και εν ενεργεία προπονητής καλαθοσφαίρισης.
• Συμμετοχή των παραπάνω αναφερομένων προσώπων στις αρχαιρεσίες και τυχόν εκλογή τους καθιστά αυτές άκυρες.
Τι λέει το Αρθρο 3 του Αθλητικού Νόμου;
Σας το παρουσιάζουμε εδώ
Και πάμε και στο Αρθρο 12 του Αθλητικού Νόμου που έχει περισσότερη ουσία
Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε λοιπόν
-Δεν μπορεί να εκλεγεί εν ενεργεία προπονητής…
Ερώτημα: Ορίζεται ως εν ενεργεία προπονητής ενας που εργάζεται αυτή την εποχή; Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δηλαδή, τι είναι;
-Δεν μπορεί να εκλεγεί εν ενεργεία διαιτητής…
Αυτό είναι πιο ξεκάθαρο. Πρώην διαιτητής όμως μπορεί.
-Μέλος Δ.Σ. ή υπάλληλος Αθλητικής Ενωσης ή Ομοσπονδίας την περίοδο υποβολής υποψηφιότητας.