ΗΦΑΙΣΤΟΣ

Μπούμπουρας: «Δύο εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος στον Ήφαιστο – Βάζαμε το 80%»

Ο Σπύρος Μπούμπουρας, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στην εκπομπή «Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε», στους Χρήστο Κοντό, Βαγγέλη Ιωάννου και Πέτρο Μαυρογιαννίδη. Ανέφερε τους λόγους αποχώρησης από την Α1, το μέλλον του Ήφαιστου, τον Άρη και πολλά άλλα. Αναλυτικά όσα είπε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο Σπύρος Μπούμπουρας: «Οι λόγοι της αποχώρησης είναι...
Μπούμπουρας: «Δύο εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος στον Ήφαιστο – Βάζαμε το 80%»

Ο Σπύρος Μπούμπουρας, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στην εκπομπή «Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε», στους Χρήστο Κοντό, Βαγγέλη Ιωάννου και Πέτρο Μαυρογιαννίδη. Ανέφερε τους λόγους αποχώρησης από την Α1, το μέλλον του Ήφαιστου, τον Άρη και πολλά άλλα.

Αναλυτικά όσα είπε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο Σπύρος Μπούμπουρας:

«Οι λόγοι της αποχώρησης είναι διάφοροι. Ένα πρότζεκτ για να είναι επιτυχημένο, πρέπει ο ιδιοκτήτης να συνεισφέρει μέχρι το 30% του μπάτζετ, ενώ εμείς ήμασταν περίπου στο 80%».

Για τι προϋπολογισμό μιλάμε;

«Ο Ήφαιστος είναι και μια ειδική περίπτωση, λόγω των εξόδων που έχει σαν νησί. Είναι πολλά τα λειτουργικά έξοδα. Για να καταλάβετε, ένα εκτός έδρας παιχνίδι, μας στοιχίζει λιγότερο από ότι ένα εντός! Γιατί ούτε γραμματεία έχουμε στην Λήμνο, ούτε τίποτα και μαζί με τους διαιτητές και τους υπόλοιπους που πρέπει να έρθουν στο νησί για το κάθε παιχνίδι, είναι σαν μία ομάδα μπάσκετ. Με το ρόστερ μας λοιπόν, για να σας απαντήσω, μιλάμε για περίπου δύο εκατομμύρια. Άρα κάπου πάνω 1,5 εκατομμύριο από την τσέπη μας».

«Εμείς πετύχαμε στο θέμα των εισιτηρίων. Τα έσοδά μας ήταν οι κεντρικές χορηγίες του ΕΣΑΚΕ, τα τηλεοπτικά και τα εισιτήρια. Οι άλλες χορηγίες, ήταν περίπου 40 χιλιάδες ευρώ στα δύο χρόνια. Πολύ λίγα χρήματα. Επίσης, δύο χρόνια τώρα, έχουν συμβεί πολλά. Η αποχώρηση του Ολυμπιακού στην αρχή, μετά όλα αυτά τα άσχημα που ακούστηκαν για την κατηγορία. Με τις υπόνοιες για στοιχηματισμό κλπ. Πράγμα πολύ κακό, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν τα χρήματά τους στις ομάδες τους, για το μεράκι τους και την αγάπη τους και είναι πολύ κακό να ακούγονται τέτοια πράγματα. Να χαρακτηρίζεται συνολικά το προϊόν, τόσο άσχημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ήφαιστος: Αποχωρεί οριστικά η οικογένεια Μπούμπουρα, διαλύεται η ομάδα!

«Δεν έχουμε μετανιώσει που μπήκαμε στο μπάσκετ. Ο στόχος μας ήταν να πάει το μπάσκετ στην Λήμνο. Λόγω της καταγωγής του πατέρα μου. Πριν τρία χρόνια ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με τον κύριο Φασούλα, να δημιουργηθεί μια Ακαδημία μπάσκετ στο νησί. Γιατί δεν υπήρχε. Αν ένα παιδί ήθελε να μάθει μπάσκετ στην Λήμνο, δεν είχε τη δυνατότητα. Βλέποντας το ενδιαφέρον των παιδιών, που από τον πρώτο μήνα είχαμε πάνω από 100 παιδιά, μπήκε η ιδέα στον πατέρα μου το να έρθει μία ομάδα επαγγελματικής κατηγορίας στο νησί. Κάναμε κάποιες επαφές, υπήρχε ο Φάρος που είχε μετακομίσει στην Λάρισα, και ξέραμε ότι οικονομικά ήταν σχεδόν οριακά στο να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα. Ρισκάραμε να παραμείνει η ομάδα στην κατηγορία, ώστε να έρθει τελικά στην Λήμνο».

Πόσο κόστισε αυτή η προσπάθεια; Η αγορά του ΑΦΜ και η δημιουργία εκ του μηδενός της ομάδα του Ήφαιστου.

«Στην Λάρισα έπρεπε να πληρωθεί σχεδόν όλο το μπάτζετ της χρονιάς, είχε καλυφθεί μόνο ένα 20%, οπότε κόστισε πάνω από μισό εκατομμύριο. Επίσης, πολύ μεγάλη δαπάνη για εμάς ήταν το γήπεδο. Μας κόστισε πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ. Όλη η ανακαίνιση. Έγινε με δικά μας έξοδα η ανακαίνιση και το κάναμε με σκοπό να εξυπηρετεί μια ομάδα Α1. Είναι Δημοτικό. Εμείς σαν ΚΑΕ, όπως όλες στην πρώτη κατηγορία, παίρναμε ώρες χρήσης γηπέδου από τον Δήμο. Απλά αναλάβαμε το κόστος, ώστε να είναι ικανό να φιλοξενήσει αγώνες. Όλα αυτά μαζί, περνούν το ένα εκατομμύριο στο ξεκίνημα».

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να αλλάξει την απόφασή τους.

«Η γνώμη μας είναι, ότι για σε ένα υγιές πρότζεκτ, πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Στο θέμα του κόσμου, πετύχαμε απόλυτα. Είχαμε μόνιμα sold out πέρυσι κι εφέτος είχαμε 1000 άτομα. Με βάση των πληθυσμό της Λήμνου, περίπου το 10% του κόσμου, ήταν στο γήπεδο. Η τοπική επιχειρηματικότητα δεν αγκάλιασε το πρότζεκτ, ίσως και με δικά μας λάθη. Μπορεί να μη θεώρησαν ότι έπρεπε να χορηγηθεί μια ομάδα της Λήμνου, τέλος πάντων σε αυτό δεν είχαμε επιτυχία. Έχουμε μία ακαδημία με αρκετά παιδιά, περίπου 250 κι για αυτό λέμε εις το επανιδείν. Ίσως μας δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον να επιστρέψουμε ξεκινώντας από χαμηλές κατηγορίες. Δεν πουλάμε την ομάδα. Και θέλω να το τονίσω αυτό. Ούτε τη μεταβιβάζουμε. Όποιος όμως θέλει, μπορεί να πάρει δωρεάν τις μετοχές και την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αρκεί να συνεχίσει να έχει έδρα η ομάδα την Λήμνο. Ο Ήφαιστος γεννήθηκε και θα συνεχίσει να ζει στο νησί. Γι΄’ αυτό και δε είπαμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν».

Για τα όσα έχουν ακουστεί για ενδιαφέρον της οικογένειας για τον Άρη:

«Δεν μπήκαμε στο μπάσκετ, γιατί μας αρέσει να είμαστε παράγοντες του χώρου. Μας άρεσε να γίνει κάτι στο νησί και να το χαίρεται ο κόσμος και τα παιδιά του νησιού. Έχει ακουστεί πολλές φορές για τον Άρη, το έχουμε διαψεύσει επίσης πολλές φορές. Σεβόμαστε τον Άρη, είναι ένα τεράστιο brand name, αλλά δεν μπορούμε να πάμε εκεί. Δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος, είναι και το αν αντέχεις σαν παράγοντας να κάνεις κάτι. Ο Άρης είναι πολύ μεγάλο φορτίο. Ο Ήφαιστος, εμένα προσωπικά μου έτρωγε όλη την ημέρα, σκεφτείτε στον Άρη. Είχε γίνει παλαιότερα και μία συζήτηση για την ΠΑΕ, αν δεν κάνω λάθος το 2016, ενώ για την ΚΑΕ δεν έχει γίνει ποτέ και κάποια συζήτηση. Απλά έχουν βγει δημοσιεύματα. Δε συζητήσαμε ποτέ για την ΚΑΕ Άρης. Ο λόγος όμως που μπήκαμε στο μπάσκετ, ήταν καθαρά και μόνο η Λήμνος».

Για το μέλλον του μπάσκετ στην Ελλάδα

«Ο πρώτος παράγοντας πάντα, είναι το οικονομικό. Από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Η χώρα μας οικονομικά, δεν είναι όπως παλιά. Πιστεύω ότι πρέπει κυρίως οι μεγάλες ομάδες της Αθήνας και οι δύο μεγάλες της Θεσσαλονίκης, να τραβήξουν το κουπί και να βοηθήσουν και τις υπόλοιπες. Στον ΕΣΑΚΕ οι άνθρωποι παλεύουν να φέρουν έσοδα. Λέμε ότι έχουμε ένα μικρό τηλεοπτικό συμβόλαιο για τις 12 ομάδες ή για τις 11 πέρυσι. Πώς να ζητήσεις μεγάλο τηλεοπτικό, όταν τα μεγάλα ονόματα δεν είναι μαζί σου; Πρέπει να πάνε οι μεγάλοι και να τους πουν, αν θέλετε εμάς, πρέπει να βοηθήσετε και τους μικρούς. Αν πάω εγώ και το Λαύριο και το Ρέθυμνο και πούμε στα κανάλια να μας δώσετε τρία εκατομμύρια, θα μας πουν γιατί να σας τα δώσουμε. Εμένα η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος και να είναι υποχρεωτική η κεντρική διαχείριση».

Για την ευθύνη των ομάδων με το περυσινό 13-1

«Ο ΕΣΑΚΕ αποτελείται από 14 ομάδες. Όλοι έχουμε ευθύνη και στα θετικά και στα αρνητικά. Αυτό που συνέβη πέρυσι με τον Ολυμπιακό, το περιβόητο 13-1 που ακούμε συνέχεια, τότε μετά τον ημιτελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, σε συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ, ο Ολυμπιακός είχε προτείνει την άμεση κι οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, με σκοπό να συζητήσουμε αλλαγές στο πρωτάθλημα και κυρίως στο χώρο της διαιτησίας. Τότε σαν ομάδες είπαμε ότι πρέπει να αποφύγουμε τη βίαιη διακοπή του πρωταθλήματος, γιατί θα έχουμε τεράστιες απώλειες από τους χορηγούς μας, κάτι που αποδείχθηκε φέτος με τη διακοπή λόγω κορωνοϊού. Τα έσοδά μας ήταν 50% των κεντρικών εσόδων του ΕΣΑΚΕ, άρα σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολα θα ήταν αν διακοπεί με δική μας υπαιτιότητα. Ο Ολυμπιακός το ότι είναι στην Α2, είναι τεράστιο πλήγμα για όλες τις ομάδες. Δεν κάνει καλό σε κανέναν. Εμείς δε θέλαμε να είναι ο Ολυμπιακός φέτος εδώ; Οι επαρχιακές ομάδες αυτό θέλουν, τις μεγάλες ομάδες. Ξαφνικά βλέπαμε στην Λήμνο τον Ντέιβιντ Μπλατ και τον Ρικ Πιτίνο να κάνουν βόλτες στο νησί. Αν τους βλέπαμε παλιά, θα νομίζαμε ότι ήταν κάποιος που τους μοιάζει».

«Με τα πενιχρά έσοδα που έχουμε, ήδη ξεκινήσαμε 16 ομάδες. Γιατί η ΕΟΚ είπε ότι θα ανεβάσει δύο ομάδες κι εμείς δεν είχαμε δικαίωμα να πούμε όχι. Επίσης αποφασίσαμε να μην πέσει κανείς. Οπότε είπαμε να μην γίνεται αντικατάσταση, για να μην είμαστε 16. Αν η ΕΟΚ έβγαλε απόφαση να ανεβαίνουν μόνο οι δύο πρώτοι και κανείς άλλος, αυτό επηρεάζει πιο πολύ το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα τώρα στον Ολυμπιακό να ανέβει. Εγώ σαν Ήφαιστος δεν έχω ενημέρωση, αν ο ΕΣΑΚΕ έκανε συζήτηση με τον Ολυμπιακό, για το αν επιθυμεί να ανέβει».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μπούμπουρας: «Δύο εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος στον Ήφαιστο – Βάζαμε το 80%»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.