ΜΠΑΣΚΕΤ

Κροατία- Ελλάδα 85-89: Ο Ντόρσεϊ άρχισε, ο Αντετοκούνμπο το τελείωσε!

Μέσα σε ένα λεπτό, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καθάρισε μόνος του το ματς, με δύο τάπες στην άμυνα και πέντε πόντους στην επίθεση στη νικηφόρο πρεμιέρα (89-85) του Ευρωμπάσκετ για την Ελλάδα επί της Κροατίας
Κροατία- Ελλάδα 85-89: Ο Ντόρσεϊ άρχισε, ο Αντετοκούνμπο το τελείωσε!

Δύο τάπες και πέντε πόντοι στα τελευταία 57’’ και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έβαλε σφραγίδα στη νίκη της Ελλάδας επί της Κροατίας στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ.

Ο Αντετοκούνμπο είχε 27 πόντους, όσους και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ που έδωσε το πρώτο σύνθημα και το τελικό 89-85μπορεί να ήρθε δύσκολα αλλά είναι καλοδεχούμενο. Ήταν η 10η σερί νίκη της Ελλάδας σε πρεμιέρα Ευρωμπάσκετ και ό,τι καλύτερο ενόψει του αγώνα του Σαββάτου (3/9-22:00) με τους οικοδεσπότες Ιταλούς.

Πολύ σημαντική η νίκη για την ελληνική ομάδα που είχε δύο απουσίες (Παπαγιάννης- Κώστας Αντετοκούνμπο άρα χωρίς πεντάρι) πήρε διαφορά 19 πόντων, την απώλεσε, απειλήθηκε και τελικά ο Γιάννης φώναξε παρών στις κρίσιμες στιγμές. Και συγκεκριμένα στο τελευταίο λεπτό.

Με το σκορ στο 84-82 έκοψε τον Ζούμπατς και στη συνέχεια κάρφωσε για το 86-82. Νέα τάπα σε τρίποντο του Σμιθ και καλάθι- βολή μετά από κερδισμένο φάουλ για το 89-82 και το τέλος! Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό ο Αντετοκούνμπο έβαλε τη σφραγίδα του στον αγώνα και μαζί με τον Ντόρσεϊ (ατομικό ρεκόρ πόντων με την Εθνική ομάδα) ήταν οι κορυφαίοι του γηπέδου.

Από το 3’30’’ και μετά όταν οι Κροάτες προηγήθηκαν με 8-3, η Εθνική ομάδα άλλαξε το ρυθμό της αναμέτρησης ξεκινώντας από την άμυνα (όπου ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έδειχνε να παίζει για πέντε) και συνεχίζοντας στην επίθεση. Εκεί ήταν υπόθεση του Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Ο γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς είχε 20 πόντους από το πρώτο μέρος, άρχισε με 4/4 τρίποντα και ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα για την αντεπίθεση. Βρίσκοντας χώρους απέναντι στην προσαρμοσμένη στον Γιάννη άμυνα των Κροατών, ο Ντόρσεϊ έκανε «σκόνη» την κροατική άμυνα ενώ την ίδια στιγμή οι Έλληνες (παρά τις απουσίες των Παπαγιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο) κέρδιζαν κατά κράτος τους Κροάτες ψηλούς.

Είτε ο Θανάσης είτε ο Αγραβάνης κατάφεραν να κλείσουν τον Ζούμπατς ή τον Σάριτς και στα μισά της δεύτερης περιόδου η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της (40-21 και στο +19). Τα τρία τρίποντα των Κροατών ήταν η «απάντηση» αλλά η Ελλάδα ήταν μπροστά με 46-30 στο πρώτο ημίχρονο.

Σε ένα πρώτο εικοσάλεπτο που η ελληνική ομάδα είχε μόλις ένα λάθος (από επιθετικό φάουλ του Γιάννη) και θα είχε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τους Κροάτες αν σούταρε καλύτερα από το τρίποντο (4/6 ο Ντόρσεϊ, 1/14 οι υπόλοιποι και 5/20 στο σύνολο).

Η «γεμάτη» παρουσία του Αντετοκούνμπο (12 πόντοι- 8 ριμπάουντ- 4 ασίστ, παρά τα 4/12 σουτ ήταν επίσης σημαντική για την ελληνική ομάδα.

Ο Δημήτρης Ιτούδης είχε απαντήσεις σε όλα, για να καλύψει και τις απουσίες και παρουσίασε κλασικό χαμηλό σχήμα με τρεις γκαρντ (Καλάθη, Σλούκα, Ντόρσεϊ και Θανάση στο «5») στην προσπάθειά του να έχει καλύτερο έλεγχο.

Οι Κροάτες προσπάθησαν πάντα με ζώνη να  ελέγξουν καλύτερα την κατάσταση και παρουσιάστηκαν περισσότερο επιθετικοί. Ο Σμιθ άρχισε να ανεβάζει την απόδοσή του και είχαν ένα παραγωγικό πρώτο τρίλεπτο μειώνοντας σε 55-43.

Η ελληνική ομάδα έβρισκε τις απαντήσεις (62-45 στο 24’30’’) αλλά οι Κροάτες είχαν αρχίσει να βρίσκουν στόχο έξω από τα 6,75μ. και γενικά είχαν βελτιωθεί. Με 4’15’’ για το τέλος της 3ης περιόδου κατέβασαν τη διαφορά από διψήφιο νούμερο κι έγιναν περισσότερο απειλητικοί όταν μείωσαν σε 62-60 στο 27’30’’.

Η ελληνική ομάδα είχε προβλήματα τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά κι έδειχνε αποδιοργανωμένη με τους Κροάτες να έχουν πάρει πια το ρυθμό με το μέρος τους. Ένα τρίποντο από τον Αγραβάνη και ακόμα ένα καλάθι από τον Γιάννη έδωσαν ψυχολογία στην ελληνική ομάδα που έκλεισε στο 70-62 την 3η περίοδο.

Μόνο που σε ένα δεκάλεπτο είχε δεχθεί ένα καλάθι παραπάνω απ’ όσους είχε παθητικό στο πρώτο μέρος.

Αγραβάνης και Παπανικολάου έδωσαν επιθετικές λύσεις στις αρχές της τελευταίας περιόδου και όσο ο Γιάννης βρισκόταν στον πάγκο. Οι Κροάτες παρέμειναν απειλητικοί καθώς στο 35’ μείωσαν σε 77-73 αλλά ο Ντόρσεϊ ήταν πάλι παρών με καλάθι ψυχολογίας.

Με τρία λεπτά για το τέλος πλέον η Ελλάδα ήταν μπροστά με 84-75 κι αντιστεκόταν στην αντεπίθεση των Κροατών που δεν εγκατέλειπαν τη «μάχη». Με 2’15’’ πλέον για τη λήξη επέστρεψαν δυναμικά (84-80) και απειλούσαν. Η Ελλάδα έχασε την επίθεση και οι Κροάτες μείωσαν ακόμα περισσότερο με τον Σιμόν (84-82) ενώ έγινε νέο λάθος σε πάσα προς τον Γιάννη.

Ο Αντετοκούνμπο έκοψε τον Ζούμπατς  και με δικό του κάρφωμα η Ελλάδα πήρε ανάσα (86-82) με 46’’ για το τέλος. Ο Σιμόν αστόχησε, ο Παπανικολάου πήρε το ριμπάουντ και παρά την αστοχία στην επίθεση, ο Γιάννης ήταν πάλι παρών με τάπα στην άμυνα (στον Σμιθ) και καλάθι- φάουλ στο ανοιχτό γήπεδο για να «τελειώσει» τον αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 16-24, 30-46, 62-70, 85-89

ΚΡΟΑΤΙΑ (Μουλαομέροβιτς): Μπογκντάνοβιτς 19, Χεζόνια 10, Μάτκοβιτς 2, Μάβρα 2, Ράμλιακ, Σάριτς, Σιμόν 18, Σμιθ 23, Ζούμπατς 11

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Αγραβάνης 11, Γιάννης Αντετοκούνμπο 27, Θανάσης Αντετοκούνμπο 5, Καλάθης 4, Ντόρσεϊ 27, Λαρεντζάκης, Λούντζης, Παπανικολάου 6, Παπαπέτρου 3, Σλούκας 6

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κροατία- Ελλάδα 85-89: Ο Ντόρσεϊ άρχισε, ο Αντετοκούνμπο το τελείωσε!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College