«The Board Man Gets Paid». Σε μία ελεύθερη μετάφραση, ο τύπος που αρπάζει τα ριμπάουντ, παίρνει και τα λεφτά. Ο Καουάι Λέοναρντ έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση πολλές φορές.
Θεωρητικά, όχι μόνο στο παρελθόν. Ακόμη και τώρα. Μετά από ένα πρωτάθλημα. Ένα βραβείο MVP τελικών. Και ενώ απέχει μόλις μία νίκη από ένα ακόμη δακτυλίδι.
Ο Καουάι Λέοναρντ δεν χαμογελάει σχεδόν ποτέ. Το βλέμμα του είναι ψυχρό. Σχεδόν άψυχο.
Μοιάζει με έναν άνθρωπο σε αποστολή. Πρέπει να πληρωθεί. Και θα το κάνει.
Στην αρχή τον ονόμασαν Βασιλιά του Βορρά. Δεν του ήταν αρκετό. Θαρρείς πως είναι ήταν έτοιμος από την αρχή να συνεπάρει ολόκληρο το NBA με μιάς.
Φουριόζος μόλις επέστρεψε από τον τραυματισμό του. Την αιτία του χωρισμού του με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Την αιτία για την αλλαγή του… ριζικού των Τορόντο Ράπτορς.
Τα παλιά χρόνια, στην προ Λέοναρντ εποχή, οι Καναδοί είχε λοιδορηθεί. Υποτιμητικά είχαν ονομαστεί… ΛεΜπρόντο.
Επειδή ο ΛεΜπρόν Τζέιμς συνήθιζε να τους ευτελίζει σε κάθε πιθανή ευκαιρία στο παρκέ. Αποκλεισμοί δίχως αντίδραση. Ξανά και ξανά. Ήταν εκείνοι οι τύποι που… πνιγόντουσαν στα δύσκολα.
Μέχρι που ο ΛεΜπρόν έφυγε για τη Δύση και ο Λέοναρντ ήρθε στο Τορόντο.
«Ο Ντεμάρ “πέθανε” γι’ αυτό», ανέφερε το πλακάτ ενός Καναδού, ανάμεσα σε εκαντοντάδες ανθρώπους που πανηγύριζαν την τρίτη νίκη των Ράπτορς.
Μέσα στην υπερβολή του, έλεγε την αλήθεια. Απαιτήθηκε η… θυσία ενός ανθρώπου που λατρεύτηκε στον Καναδά. Αλλά δεν μπορούσε να… πληρωθεί.
Ο Λέοναρντ μπορεί. Με το μεγάλο ερώτημα να μην έχει (ακόμη) απάντηση: Τι θα κάνει ο Λέοναρντ το καλοκαίρι;
Το συμβόλαιο του… ψυχρού εκτελεστή ολοκληρώνεται. Αν το κάνει ως πρωταθλητής του NBA, το Τορόντο θα πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για να τον διατηρήσει.
Αλλιώς…
Ο Λέοναρντ μοιάζει ασταμάτητος. Σημείωσε περισσότερους από 30 πόντους για 14ο παιχνίδι των φετινών πλέι οφ.
Και… αντέγραψε τα κατορθώματα παικτών όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Χακίμ Ολάζουν, ο Κόμπι Μπράιαντ, Άλεν Άιβερσον και ΛεΜπρόν Τζέιμς.
Όλοι τους πρωταθλητές, εκτός από τον Άιβερσον.
Για το τέλος αφήσαμε την κυνική παραδοχή του. Αυτό που τον χαρακτηρίζει. Ένας άνθρωπος σε αποστολή, δίχως να τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει γύρω του: «Δεν παίζω ηρωϊκό μπάσκετμπολ. Δεν παίζει για τους φιλάθλους. Παίζω για να κερδίζω»…