NBA

ΝΒΑ: Το «βρώμικο μυστικό» της απώλειας ύπνου

Στις ΗΠΑ γίνεται έρευνα για τον περιορισμένο χρόνο ύπνο και το στρες στο ΝΒΑ. Επικίνδυνα πράγματα για την υγεία παικτών και προπονητών

ΝΒΑ
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παίκτες του ΝΒΑ αυτή την εποχή, δεν είναι το πως θα αμύνονται ή θα επιτίθενται. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το πρόβλημα είναι ότι δεν κοιμούνται επαρκώς.

Όπως επίσης, με πολλά παραδείγματα προπονητών, αποδεικνύεται ότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης του πάγκου είναι το στρες! Και για όλα αυτά στις ΗΠΑ έχει αρχίσει Πανεπιστημιακή έρευνα, με τα αποτελέσματα να προκαλούν ανατριχίλα. Διότι εδώ μιλάμε για θέματα υγείας και όχι για ένα καλάθι.

Πάμε όμως να τα δούμε με την σειρά.

Με την Regular Season στους 82 αγώνες, το πρόγραμμα του ΝΒΑ είναι εξαντλητικό. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, την περίοδο 2018-2019 κάθε ομάδα του ΝΒΑ είχε αγώνα ανά 2,07 ημέρες. Κατά μέσο όρο ταξίδευε 406,33 χιλιόμετρα (250 μίλια) την ημέρα, για 25 συνεχόμενες εβδομάδες!!!

Όλη αυτή η ποσότητα δραστηριότητας οδήγησε τους περισσότερους παίκτες να κοιμούνται κατά μέσο όρο 6 ώρες το 24ωρο.

«Βασιζόμενοι σε περίπου 10 χιλιάδες εμπειρικές επιστημονικές μελέτες, ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να επιβιώσουν σε έξι ή λιγότερες ώρες ύπνου χωρίς να παρουσιάσουν κάποια βλάβη, είναι το… μηδέν»!

Η άποψη αυτή δεν ανήκει σε εμάς αλλά στον καθηγητή νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μάθιου Γουόκερ. Και ο οποίος βασίστηκε σε δείγμα 10 χιλιάδων… Καθόλου μικρό.

Οι παίκτες του ΝΒΑ κοιμούνται ελάχιστα

Μάλιστα όπως έχουν αναφέρει αρκετοί παίκτες του ΝΒΑ, κοιμούνται το πολύ τρεις ώρες κάθε νύχτα. Αυτό απέχει πολύ από τον μέσο όρο των 7 με 9 ωρών που συστήνονται από το Εθνική Ιδρυμα Ύπνου, σε ανθρώπους ηλικίας από 26 ως 64 ετών.

Οι παίκτες χρησιμοποιούν τα πάντα. Από μάσκες ύπνου μέχρι χάπια μελατονίνης ώστε να καταπολεμήσουν το χρόνιο πρόβλημα ύπνου.

Τι είναι η μελατονίνη; Είναι μία ορμόνη μοριακού βάρους 232,28 που παράγεται από ζώα, φυτά και μικρόβια

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κατατάσσει τη μελατονίνη στα διατροφικά συμπληρώματα και όχι στα φάρμακα. Διατίθεται πάντως στις ΗΠΑ και αλλού και ως συνταγογραφούμενο φάρμακο βραδείας απελευθερώσεως για ανθρώπους ηλικίας άνω των 55 ετών. Η δράση του έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές ότι μειώνει την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και την ημερήσια δραστηριότητα.

Όμως «αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα χωρίς λύση. Είναι το βρώμικο μικρό μυστικό που όλοι γνωρίζουν» σύμφωνα με άνθρωπο του ΝΒΑ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Είναι μυστικό με δυνητικά μεγάλες συνέπειες, καθώς η χρόνια απώλεια ύπνου έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές, νόσο του Alzheimer, άνοια, κατάθλιψη, εγκεφαλικό επεισόδιο, ψύχωση και αυτοκτονία.

Και οι προπονητές  έχουν στρες

Πάμε τώρα στο άλλο σημαντικό ζήτημα που έχουν αρχίσει να ερευνούν πανεπιστημιακά. Το θέμα της υγείας των προπονητών του ΝΒΑ, λόγω στρες.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Στιβ Κλίφορντ αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της Σάρλοτ για περίπου 6 εβδομάδες. Στο διάστημα της αποχής του προσπάθησε να γιατρέψει τους πονοκεφάλους του που είχαν να κάνουν με το στρες. Τον Μάρτιο του 2018, ο Τάιρον Λου, τότε προπονητής των Κάβαλιερς επίσης αποχώρησε για κάποιο διάστημα. Είχε πόνους στο στήθος… «Ενοχλητικά συμπτώματα» όπως ο ίδιος έλεγε.

Διαβάστε επίσης: Η εκτόξευση του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Προβλήματα με υψηλή πίεση είχε και ο Τομ Τίμποντο. «Κοιμάμαι όλη τη μέρα» είπε ο ίδιος. Αυτό κάνει για να ηρεμήσει. «Θα πρέπει να μάθετε τη σημασία του ύπνου. Είναι η ανάρρωση, είτε είναι κάποιος παίκτης είτε προπονητής. Και είναι τόσο σημαντικό ώστε δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς»…

Διαβάστε τι γράψαμε παραπάνω για τους παίκτες…

«Ανησυχώ για όλους μας» είχε πει ο Ντοκ Ρίβερς, προπονητής των Κλίπερς. «Το να κοουτσάρεις είναι πολύ σκληρό. Είναι μια δουλειά με μεγάλη πίεση. Ειλικρινά» πρόσθεσε…

Το 2017 παρά την απώλεια βάρους που είχε και την αδιαθεσία που ένιωθε, δεν σταμάτησε να κοουτσάρει. Μέχρι που ο γυμναστής της ομάδας του είπε να σταματήσει για να κάνει εξετάσεις… Τότε, διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από παράσιτο ο οργανισμός του…

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

Exit mobile version