Ο περίπατος του «Βασιλιά» ΛεΜπρόν Τζέιμς (pics-vid)
Ο «Βασιλιάς» λατρεύει τον περίπατο. Μία συνήθεια που κρατά με θρησκευτική ευλάβεια. Αυτή, εξάλλου, του δίνει περισσότερο χρόνο μπασκετικής ζωής. Περισσότερα λεπτά στην τρόπον τινά «αυλή» του, το παρκέ. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν σταματά να μετρά τα βήματά του. Γνωρίζοντας πως αυτή η συνήθεια τον ωφελεί! Σε κάθε αναμέτρηση. Σε κάθε πιθανή ευκαιρία, ο «Μπρον»...Ο «Βασιλιάς» λατρεύει τον περίπατο. Μία συνήθεια που κρατά με θρησκευτική ευλάβεια. Αυτή, εξάλλου, του δίνει περισσότερο χρόνο μπασκετικής ζωής. Περισσότερα λεπτά στην τρόπον τινά «αυλή» του, το παρκέ.
Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν σταματά να μετρά τα βήματά του. Γνωρίζοντας πως αυτή η συνήθεια τον ωφελεί! Σε κάθε αναμέτρηση. Σε κάθε πιθανή ευκαιρία, ο «Μπρον» ξεκουράζεται. Και το απολαμβάνει.
Απαιτήθηκε μπόλικη ωρίμανση για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Ο ΛεΜπρόν… κλέβει όποτε μπορεί από την ταχύτητά του, στην προσπάθειά του να ξεκουραστεί, όσο αγωνίζεται.
Η τεχνική δεν αποτελεί… γέννημα θρέμμα του σταρ των Καβαλίερς. Την έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και άλλοι αθλητές, κυρίως στον χώρο της πυγμαχίας. Αλλά και στο ποδόσφαιρο.
Μέχρι τώρα ο Τζέιμς κατέγραψε περισσότερα από 3.000 λεπτά στην κανονική περίοδο. Τα περισσότερα την τελευταία επταετία. Ενώ στα πλέι οφ (σε 10 αγώνες μέχρι τώρα) αγωνίζεται, σε μέσο όρο, 41.7 λεπτά ανά αγώνα!
Στη φετινή ποστ σίζον έχει ήδη τέσσερα παιχνίδια με τουλάχιστον 40 πόντους (!) και δύο νικητήρια σουτ!
Σας το είπαμε παραπάνω, η τεχνική του έχει αποτελέσματα.
Και υπάρχουν αριθμοί για να το πιστοποιήσουν. Βλέπετε, κατά την διάρκεια της κανονικής περιόδου – όπου αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του και στα 82 ματς – ο Τζέιμς είχε μέση ταχύτητα 6.19 χιλιομέτρων την ώρα! Θέλετε να μάθετε που τον τοποθετούσε αυτή η… ταχύτητα; Στους 10 πιο αργούς αθλητές του ΝΒΑ, με τουλάχιστον 20 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι!
Στα πλέι οφ ακολούθησε άλλο… τροπάρι. Ακόμη πιο αργό. Εριξε την ταχύτητά του στα 5.9 χιλιόμετρα την ώρα!
Εκεί, λοιπόν, που ο Τζέιμς θεωρητικά λογίζεται αργός, δεν είναι. Είναι πιο φρέσκος! Επειτα από 10 ματς, μετράει 34.8 πόντους (με 54.7% ποσοστό στα σουτ), 9.5 ριμπάουντ, 8.8 ασίστ, 1.9 κλεψίματα και 1.3 μπλοκ!
Σύμφωνα με τα στατιστικά της υπηρεσίας «Second Spectrum» ο τρεις φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ, διένυσε το 74.4% των 82 πρώτων αγώνων περπατώντας στο παρκέ! Η αλήθεια είναι πως ο όρος τον αδικεί. Το «περπατάει» σημαίνει πως βρίσκεται σε κίνηση. Συνεχώς.
Στα 10 ματς της ποστ σίζον, το ποσοστό του αυξήθηκε στο 78.7. Οσο πιο πολύ κινείται, τόσο περισσότερο ξεκουράζεται και αποκτά μεγαλύτερη αντοχή!
Όλα αυτά σε απλά… ελληνικά, σημαίνουν πως ο «Μπρον» έχει την πολυτέλεια να απέχει από μερικές κατοχές της ομάδας του. Συνήθως το κάνει στο ξεκίνημα του αγώνα, όπου προτιμά να βοηθά στην κυκλοφορία και να μοιράζει τελικές πάσες. Μπορεί να το πράξει ακόμη και σε προχωρημένα στάδια ενός ματς, πηγαίνοντας σε μία γωνία. Μένει εκτός των κινήσεων των συμπαικτών του, παίρνει μία ανάσα και πάει για… άλλα στην επόμενη φάση.
Το ίδιο κάνει, όταν ένας συμπαίκτης του κερδίζει βολές. Περπατά προς τη ρακέτα που υπερασπίζονται οι Καβαλίερς, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κάματο που θα αντιμετώπιζε αν το έπραττε με ένα (αχρείαστο) σπριντ.
Το πιο τρανό παράδειγμα είναι η τελευταία φάση του τρίτου αγώνα με το Τορόντο. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο Τζέιμς έχει τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Στοιχείο που δεν τον απασχολεί διόλου. Στη φάση που θέλει να σουτάρει, έχει την ενέργεια να ξεπεράσει σε ταχύτητα τον Κάιλ Λάουρι και ενώ έχει διασχίσει κουβαλώντας τη μπάλα όλο το γήπεδο!
Και όχι μόνο. Δεν πρέπει να ακουστεί εγωιστικό, αλλά πλέον ο ΛεΜπρόν ενδιαφέρεται να έχει καλό ποσοστό στα σουτ του. Όχι για να καταχωρήσει στο… βιογραφικό του, αλλά για να λογίζεται περισσότερο κομβικός στην εξέλιξη ενός αγώνα.
«Κουράζεται μετά τον αγώνα, όχι κατά την διάρκεια του», έχει δηλώσει ο προπονητής του, Τάιρον Λου.
Με τον ίδιο τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να εξηγεί πως: «Προσπαθώ να κρατάω αποθέματα ενέργειας, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, όταν ξέρω πως μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι κατοχών. Προσπαθώ να αποθηκεύω ενέργεια, όταν γνωρίζω πως θα χρειαστώ αργότερα».