Το κέρμα μπαίνει στη σχισμή. Ένα credit. Το κόστος για μία περίοδο. Κάθε παραπάνω κέρμα αύξανε τον χρόνο του παιχνιδιού.
Η σκέψη ήταν απλή. Κάθε ομάδα μπορούσε να έχει μέχρι δύο παίκτες. Τα καρφώματα ήταν απίθανα. Τα μακρινά σουτ, μερικές φορές, εξωπραγματικά. Όταν, δε, ένας παίκτης πετύχαινε τρία συνεχόμενα καλάθια, έπαιρνε… φωτιά! Και ήταν ασταμάτητος. Τόσο πολύ που μπορούσε να κάνει ακόμη και… goal tending δίχως να τιμωρηθεί. Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθεί και η λέξη… κλειδί του παιχνιδιού. Η πλέον αναγνωρήσιμη, ό,τι και να σημαίνει. «BOOMSHAKALAKA» ούρλιαζε το παιχνίδι, κάθε φορά που η μπάλα κατέληγε στο καλάθι, μετά από ένα εντυπωσιακό κάρφωμα.
Οποιος έχει ασχοληθεί με το… άθλημα, δύσκολα μπορεί να λησμονήσει τον Κρις Μάλιν που δεν έχανε σουτ. Μαζί τους τους Ουόριορς ο Τιμ Χάρνταγουεϊ. Ή τον Σον Κεμπ στους Σιάτλ ΣούπερΣόνικς. Τον Ντράζεν Πέτροβιτς στους Νετς. Και τον Ρέτζι Μίλερ στην Ιντιάνα. Κάθε ζευγάρι είχε τη δική του ιστορία. Τα δικά του δυνατά σημεία. Και τις αδυναμίες του.
Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του NBA Jam. Μία απίθανη ανάμνηση. Και ένα επικό παιχνίδι για όλες τις ηλικίες.
Το παιχνίδι συνοδεύουν αρκετές ιστορίες. Μερικές αγγίζουν το όριο του… μύθου. Άλλες όχι.
Ξέρετε πως τα στατιστικά του Σκότι Πιπεν στους Μπουλς, έπεφταν μόνο όταν αντιμετώπιζε το Ντιτρόιτ; Και όμως… Πιθανότατα εξαιτίας της κόντρα του Σικάγο με το Ντιτρόιτ στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’90. Τους περίφημους «κανόνες του Τζόρνταν» που… άγγιζαν και τον Πίπεν.
Και το όνομά του ακούγονταν όποτε έκανε κάτι σημαντικό στο παιχνίδι. Μόνο που αυτό συνέβαινε, σε μερικές από τις πρώτες μηχανές, και χωρίς κάποιος να παίζει το παιχνίδι! «Πέτροβιτς», «Πέτροβιτς», ξεκινούσε να… φωνάζει το άψυχο μηχάνημα σε τακτά διαστήματα, προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερη μελαγχολία στον χαμό του «Μότσαρτ».
Κάτι ανάλογο – δίχως το… βραχυκύκλωμα της προσφώνησής του από τα μηχανήματα – είχε συμβεί και με έναν άλλον αδικοχαμένο: τον Ρέτζι Λιούις της Βοστόνης. Λίγο προτού κυκλοφορήσει το παιχνίδι, έχασε τη ζωή του στο γήπεδο, από ανακοπή καρδιάς!
Στο ΝΒΑ Jam υπήρχαν μπόλικοι παίκτες. Όχι όλοι, όσοι μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή στο ΝΒΑ. Η πιο μεγάλη απουσία ακούει στο όνομα του Μάικλ Τζόρνταν. Ο Air δεν θέλησε να δώσει τα δικαιώματα της μορφής του στην εταιρία και έτσι δεν υπήρχε στο παιχνίδι.
Ο Γκάρι Πέιτον δεν είχε συμπεριληφθεί, λόγω χωρητικότητας! Ενας από τους δημιουργούς το παιχνιδιού δέχτηκε τηλεφώνημα από έναν διανομέα της κονσόλας στη Δυτική Ακτή. Και του είπε πως ο Πέιτον επιθυμούσε, ακόμη και να πληρώσει, προκειμένου να δει τη μορφή του στο ΝΒΑ Jam. Η αλήθεια είναι πως ο Πέιτον μίλησε και για λογαριασμό του Μάικλ Τζόρνταν. Και όταν του ζητήθηκε να στείλει τις απαραίτητες φωτογραφίες του, έστειλε και εκείνες του σταρ των Μπουλς!
Οι κατασκευαστές δεν τον πολυσκέφτηκαν. Τους έβαλαν στην ίδια ομάδα, τους… πείραξαν στα στατιστικά και δημιούργησαν μία υπερομάδα, η οποία συμπεριλήφθηκε σε ελάχιστες ειδικές εκδόσεις!
NBA Jam (1993) by #Midway, #EA, #Acclaim
What a day to celebrate #NBAJamday! I just won by 1 pt. in an overtime! Sir Charles Barkley is clutch asf! 😍 🏀🕹️#retrogaming #retrogames #retrogamer #gaming #arcade #gamersunite pic.twitter.com/aLe0dFSG93
— Laser Sauce! 🎮🕹️ (@LaserSauce87) April 5, 2018
Μία ακόμη ιστορία ανήκει στον Σακίλ Ο’ Νιλ! Όταν ο «Σακ» ήταν μέλος του Ορλάντο, συνήθιζε να νοικιάζει το μηχάνημα που είχε το NBA Jam ή να ζητά να του παραδώσουν στο ξενοδοχείο που έμενε!
Ο… θρύλος αναφέρει πως σε μία βόλτα του σε ένα τύπου λούνα παρκ, τα έβαλε με όλους, προκειμένου να εξαφανιστεί η σειρά που είχε σχηματιστεί στο NBA Jam, έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει ανενόχλητος με την παρέα του.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα ζευγάρια των ομάδων της πρώτης έκδοσης του ΝΒΑ Jam (σ.σ: στις επόμενες προστέθηκαν και παραπάνω παίκτες προς επιλογή της δυάδας):
Γιούτα Τζαζ – Κάρλ Μαλόουν, Τζον Στόκτον
Φίνιξ Σανς – Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Νταν Μάερλι
Χιούστον Ρόκετς – Χακίμ Ολάζουον, Κένι Σμιθ
Σαν Αντόνιο Σπερς – Ντέιβιντ Ρόμπινσον, Σον Ελιοτ
Γκόλντεν Στέιτ – Τιμ Χάρνταγουεϊ, Κρις Μάλιν
Σικάγο Μπουλς – Σκότι Πίπεν, Χόρας Γκραντ
Νιου Τζέρσεϊ Νετς – Ντέρικ Κόλεμαν, Ντράζεν Πέτροβιτς
Νιου Γιορκ Νικς – πάτρικ Γιούινγκ, Τσαρλς Οκλεϊ
Ατλάντα Χοκς – Ντόμινικ Γουίλκινς, Στέισι Ογκμον
Ντιτρόιτ Πίστονς – Αϊζάια Τόμας, Μπιλ Λαμπίιρ
Ιντιάνα Πέισερς – Ρέτζι Μίλερ, Ντέτλεφ Σρεμπφ
Πόρτλαντ Μπλέιζερς – Κλάιντ Ντρέξλερ, Τέρι Πόρτερ
Κλίβελαντ Καβαλίερς – Μαρκ Πράις, Μπραντ Ντόχερτι
Ορλάντο Μάτζικ – Σακίλ Ο’ Νιλ, Σκοτ Σκάιλς
Ντένβερ Νάγκετς – Ντικέμπε Μουτόμπο, ΛαΦόνσο Ελις
Σιάτλ ΣούπερΣόνικς – Σον Κεμπ, Μπενουά Μπέντζαμιν
Σάρλοτ Χόρνετς – Λάρι Τζόνσον, Κένταλ Γκιλ
Φιλαντέλφια 76ερς – Χέρσεϊ Χόκινς, Τζεφ Χόρνασεκ
Λος Αντζελες Κλίπερς – Ντάνι Μάνινγκ, Ρον Χάρπερ
Μαϊάμι Χιτ – Ρόνι Σεϊκέλι, Γκλεν Ράις
Λος Αντζελες Λέικερς – Τζέιμς Γουόρθι, Βλάντε Ντίβατς
Μπόστον Σέλτικς – Ρέτζι Λιούις, Κέβιν ΜακΧέιλ
Σακραμέντο Κινγκς – Γουέιμαν Τισντέιλ, Σπαντ Γουέμπ
Ντάλας Μάβερικς – Ντέρεκ Χάρπερ, Μάικ Ιουτζολίνο
Μινεσότα Τίμπεργουλφς – Κρίστιαν Λέτνερ, Τσακ Πέρσον
Ουάσινγκτον Μπούλετς – Τομ Γκουγκλιότα, Χάρβεϊ Γκραντ
Μιλγουόκι Μπακς – Μπράντ Λόχαους, Μπλου Εντουαρντς