«Όχι» της EuroLeague στην πρόταση του NBA
Αρνητικοί οι μέτοχοι της EuroLeague στην πρόταση του NBA, με τη σημερινή μορφή της συμφωνίας να απορρίπτεται στη συνεδρίαση του Κόμο.
Όπως αναμενόταν, η πρόταση του NBA προς την EuroLeague δεν έτυχε θετικής υποδοχής από τους μετόχους της διοργάνωσης. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Κόμο της Ιταλίας, η συντριπτική πλειονότητα των ομάδων τάχθηκε απέναντι στους όρους που έχουν προταθεί.
Μάλιστα, ορισμένοι μέτοχοι που επιθυμούν να διατηρηθεί το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της EuroLeague χαρακτήρισαν την πρόταση ως «απαράδεκτη και αποικιοκρατική», εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο πλάνο του NBA.
Την ίδια στιγμή, υπήρξαν και ομάδες που δεν έκλεισαν την πόρτα στη συζήτηση, ζητώντας ωστόσο μια σημαντικά βελτιωμένη πρόταση και νέους όρους διαπραγμάτευσης. Σε κάθε περίπτωση, η βασική εικόνα δεν αλλάζει: η πρόταση του NBA, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή, δεν προχωρά.
Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση έχει και το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τη Gazzetta dello Sport, η πρόταση του NBA προς την EuroLeague έχει συγκεκριμένη προθεσμία, η οποία εκπνέγει σήμερα, 6 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ένας από τους βασικούς όρους που φέρεται να θέτει το NBA είναι η διατήρηση της EuroLeague στην υπάρχουσα μορφή της. Συγκεκριμένα, δεν επιθυμεί να προχωρήσει το σχέδιο για επέκταση της διοργάνωσης στις 24 ομάδες, αλλά ούτε και η μετατροπή των συλλόγων σε franchises.
Η πρόταση αφορά, επομένως, τη σημερινή δομή της EuroLeague και τους 13 μετόχους της, χωρίς αλλαγές στον αριθμό των ομάδων ή στο καθεστώς ιδιοκτησίας τους.
Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, οι μέτοχοι δείχνουν να μην αποδέχονται τους συγκεκριμένους όρους, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο μιας νέας, τροποποιημένης πρότασης από την πλευρά του NBA.
