Το καλοκαίρι του 2016 και μετά από μια τρομερή χρονιά στο Κράσνονταρ με την Λοκομοτίβ Κουμπάν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας περνούσε την πόρτα του «Παλάου Μπλαουγκράνα». Είχε επιλεγεί ως αντικαταστάτης του Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος αποχωρούσε από την Μπαρτσελόνα μετά από 9 χρόνια ως πρώτος προπονητής.
Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Μπαρτζώκας είχε οδηγήσει την Λοκομοτίβ στο φάιναλ φορ, αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα. Η Euroleague είχε υποδεχθεί μια εκπληκτική ομάδα την οποία καθοδηγούσε ο Έλληνας προπονητής, με αιχμές του δόρατος τους Ντιλέινι, Ράντολφ, Σίνγκλετον και Μπρόκχοφ.
Οι 334 μέρες του Μπαρτζώκα στην Βαρκελώνη, όμως, έμελλε να είναι εφιαλτικές. Η ιστορία, με βάση το τελικό αποτέλεσμα, κατέγραψε αποτυχία του Έλληνα προπονητή. Φυσικά και ήταν μαρτύριο η συνεργασία με την Μπαρτσελόνα για τον Μπαρτζώκα, όχι όμως λόγω του αποτελέσματος.
Τι συνέβη λοιπόν σ’ αυτές τις 334 μέρες, δηλαδή από τις 8 Ιουλίου του 2016 όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψή του μέχρι τις 7 Ιουνίου του 2017 όταν επισήμως αποχώρησε; Τα «επεισόδια» σε αυτό το σίριαλ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Κατ’ αρχήν να δώσουμε έμφαση στο τεχνικό κομμάτι: Όταν ανέλαβε ο Μπαρτζώκας αποχώρησαν για το NBA, ο Άλεξ Αμπρίνες και ο Τόμας Σατοράνσκι. Βεβαίως ο Έλληνας προπονητής προόριζε για πολύ σημαντικό ρόλο αυτούς τους δύο παίκτες.
Βρήκε λοιπόν μια ομάδα με πολλά συμβόλαια που δε μπορούσαν να «σπάσουν», με ήδη κλειστές τις θέσεις των ξένων, με έναν παίκτη (Ράις) που είχε υπέρογκο συμβόλαιο κι ο οποίος δεν του ταίριαζε… Και φυσικά με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο στην τελευταία του χρονιά.
Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα προκειμένου ν’ αποδειχτεί ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας δε βρήκε την κατάσταση που θα επιθυμούσε. Το ερώτημα είναι εύλογο: «Τότε γιατί ανέλαβε;». Όσο εύκολη είναι και η απάντηση: «Λες όχι στην Μπαρτσελόνα;».
Και μετά άρχισε η… κατάρα.
Μια εβδομάδα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα Ισπανίας, το ιατρικό δελτίο της Μπαρτσελόνα γέμισε. Ο Σέιν Λαουάλ υπέστη ρήξη μηνίσκου. Ο Πέτερι Κόπονεν είχε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ο Πάου Ρίμπας χτύπησε στο δικέφαλο αρχικά και στη συνέχεια έπαθε ρήξη αχιλλείου χάνοντας όλη τη σεζόν. Ο Ταϊρίς Ράις ήταν νοκ άουτ με πρόβλημα στο δικέφαλο και ο Ναβάρο επίσης με θλάση… Και ήρθε και το… κερασάκι στην τούρτα με νέο τραυματισμό του Τζάστιν Ντόλμαν!
Σε μια εβδομάδα τραυματίστηκε και ο Βίκτορ Κλαβέρ. «Οι τραυματισμοί είναι μέρος του αθλητισμού. Αλλά τόσους πολλούς σε τόσες λίγες μέρες δε μου ξανασυνέβη» έλεγε απογοητευμένος ο Μπαρτζώκας. Από τους προαναφερόμενους τραυματισμούς, οι Ρίμπας και Λαουάλ ήταν εκτός για όλη τη σεζόν.
Στο πρώτο του επίσημο ματς νίκησε την Ρεάλ με 99-93 στον ημιτελικό του Super Copa. Όμως η συντριβή στον τελικό με 75-59 από την Γκραν Κανάρια, προσγείωσε ανώμαλα τους Καταλανούς.
Στην Ισπανία το πρώτο τρίμηνο με ρεκόρ 12-3βρήκε την Μπαρτσελόνα στην κορυφή. Στην Euroleague είχε ρεκόρ 5-8. Και στις 18 Νοεμβρίου 2016, η συντριβή (63-102) από την Ρεάλ στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» έκανε μεγάλη ζημιά… Στο γόητρο της ομάδας αλλά και του Μπαρτζώκα. Τα πρώτα «λευκά μαντήλια» που υποδήλωναν τον… αποχαιρετισμό του προπονητή, άρχισαν να εμφανίζονται.
Πιο μετά εμφανίστηκαν κι άλλα ζητήματα. Τέλος της συνεργασίας με τον Τζόι Ντόρσεϊ τον οποίο ο Μπαρτζώκας είχε κατηγορήσει στη διάρκεια της χρονιάς για αδιαφορία. Οι Ρένφρο, Όλεσον και Περπέρογλου πήραν σειρά. Μετά από πέντε μήνες, 10 διαφορετικοί παίκτες είχαν χάσει από 10 μέρες ως το τέλος της σεζόν… Δεν είναι μόνο ότι δε μπορούσε να παίξει πλήρης αλλά ούτε και… προπόνηση να κάνει ο Μπαρτζώκας.
Το κλίμα άρχισε να βαραίνει. Τα πλέι οφ της Euroleague είχαν χαθεί. Όμως η νέα συντριβή με 85-61 στην Βαρκελώνη από την ΤΣΣΚΑ με σκορ δεκαλέπτου… 4-29 έκανε ακόμα πιο άσχημη την κατάσταση για τον Έλληνα κόουτς.
Το τέλος της κανονικής περιόδου στην Ισπανία βρήκε την Μπαρτσελόνα στην 6η θέση με ρεκόρ 22-10 και για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια τερμάτιζε τόσο χαμηλά. Το χειρότερο ακολούθησε με τον αποκλεισμό, από τον πρώτο γύρο κιόλας, με 2-1 από την Βαλένθια.
Ήταν και το τέλος για τη σχέση του Γιώργου Μπαρτζώκα με την Μπαρτσελόνα.