Το Κάουνας ήταν παγίδα, μεγάλη παγίδα, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν αποφασισμένος, υποψιασμένος και την απέφυγε με έντεχνο τρόπο.
Για την ακρίβεια με επαγγελματικό. Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε με «κρύο αίμα» όταν ο αγώνας «έβραζε» κι έκανε όσα ακριβώς έπρεπε προκειμένου να κατακτήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κατάφερε να «ματσάρει» την ενέργεια της Ζαλγκίρις και με την άμυνά του να βγάζει πολλή περισσότερη στην τελευταία περίοδο, έφτασε σε μια πολύτιμη νίκη.
Στο αποτέλεσμα δηλαδή που τον κρατάει σε πλεονεκτική θέση για το αβαντάζ της έδρας στα πλέι οφ καθώς αυτό είναι ο μεγάλος στόχος: Να διεκδικήσει ο Ολυμπιακός την πρόκριση στο φάιναλ φορ στο ΣΕΦ, όπου φέτος μόνο ο Ερυθρός Αστέρας κατάφερε να νικήσει στην Euroleague.
Στην πορεία της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός βρήκε αυτό που έψαχνε. Το μεγάλο πρόβλημα στην πρώτη περίοδο ήταν ότι δε μπορούσε να βρει τον Φαλ προκειμένου να πάρει πόντους και δημιουργία, αφού η Ζαλγκίρις κατάφερε να «κλείσει» το κέντρο της ρακέτας. Η επίθεση του Ολυμπιακού ήταν μονοδιάστατη, τα σουτ δεν έμπαιναν (2/8 τρίποντα στην πρώτη περίοδο) και η δημιουργία ήταν πολύ χαμηλά (μόλις μια ασίστ).
Η επιθετική παρουσία του Παπανικολάου ήταν το καλύτερο που είχε ο Ολυμπιακός στο διάστημα αυτό. Η είσοδος του Χασάν Μάρτιν έδωσε στον Ολυμπιακό πολλά περισσότερα πράγματα στη δεύτερη περίοδο. Αν και το τρίποντο εξακολουθούσε να πληγώνει, ο Ολυμπιακός απέκτησε εύκολους πόντους χάρη στα επιθετικά ριμπάουντ του Αμερικανού (τέσσερα στο σύνολο) αλλά και την καλύτερη δημιουργία (8 ασίστ).
Ο Μάρτιν μαζί με τον ΜακΚίσικ έβγαζαν τρομερή ενέργεια στην άμυνα και οι Πειραιώτες άρχισαν να βρίσκουν λύσεις.
Από τους 24 πόντους του Ολυμπιακού στη δεύτερη περίοδο, ο Σλούκας (είτε δημιουργικά είτε εκτελεστικά) είχε ανάμειξη στους 10 και ο Μάρτιν (αντίστοιχα) στους 14.
Το γεγονός ότι δεν κατάφεραν, όμως, να περιορίσουν τον Λεκαβίτσιους δημιουργούσε ζητήματα.
Τα 8/9 δίποντα της Ζαλγκίρις ήταν το μεγάλο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό στην 3η περίοδο, μαζί φυσικά με την αστοχία από το τρίποντο (0/5 και συνολικά 3/17).
Στην τελευταία περίοδο ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρήκε το σχήμα και τελείωσε τον αγώνα με τους πέντε που οδήγησαν την ομάδα στο 26-14 και «καθάρισαν» την αναμέτρηση,
Σε ένα διάστημα όπου ο Ολυμπιακός έδωσε ρεσιτάλ τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά.
Περιόρισε την Ζαλγκίρις στα 5/12 σουτ όταν στα προηγούμενα δεκάλεπτα είχε κατά σειρά 7/14 (στο πρώτο), 7/13 (στο δεύτερο) και 9/12 (στο τρίτο).
Ταυτόχρονα αν και μέχρι το 30’ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 3/17 τρίποντα, στην τελευταία περίοδο έγραψαν 5/9 και «άνοιξαν» την άμυνα των Λιθουανών. Και ταυτόχρονα μάζεψαν 4 επιθετικά ριμπάουντ όσα ακριβώς ήταν και τα αμυντικά της Ζαλγκίρις.
Η αναλογία ασίστ λάθη ήταν 7 προς 2 (και 12 προς 3 συνολικά στο δεύτερο ημίχρονο) ενώ στις «σταθερές» του Κώστα Παπανικολάου και του Χασάν Μάρτιν προστέθηκαν οι Σάσα Βεζένκοφ και Κώστας Σλούκας.
Με τον Μάρτιν ο Ολυμπιακός είχε βρει το σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα, αφού ο Αμερικανός έκανε μεγάλη ζημιά στην άμυνα της Ζαλγκίρις. Τόσο με τα επιθετικά του ριμπάουντ (5 στο σύνολο), φυσικά με το σκοράρισμα (13 πόντοι στα γρήγορα και σίγουρα) αλλά κυρίως με τη δημιουργία του.
Λίγοι το πρόσεξαν αλλά ο Μάρτιν έκανε ρεκόρ καριέρας με τις τρεις ασίστ, οι 2 εκ των οποίων στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν και προσέφεραν δύο κρίσιμα τρίποντα από τον Βεζένκοφ και τον Σλούκα.
Ήταν τα δύο σουτ που έκοψαν οριστικά τα «φτερά» των Λιθουανών. Συν φυσικά την πολύ καλή παρουσία του στην άμυνα, όπου «απάντησε» στην ενέργεια και τη μαχητικότητα των Λιθουανών.
Ο Παπανικολάου στην καλύτερη βραδιά του φέτος στην επίθεση, είχε 18 πόντους με 3/6 τρίποντα κι έκλεισε δύο αγώνες (συμπεριλαμβανομένου και με τον Ηρακλή) με συνολικά 39 πόντους δείχνοντας ότι επιθετικά βρίσκεται σε καλή περίοδο.
Ο Βεζένκοφ ακόμα και όταν δε βρίσκεται σε καλή βραδιά στο σουτ (1/6 τρίποντα) είναι πλέον ο παίκτης υψηλού επιπέδου στην Euroleague και ξέρει καλά πώς να αντιδρά. Οι 16 πόντοι του συνιστούν την 21η φορά φέτος που είναι διψήφιος ενώ για 26ο αγώνα (στους 27 φετινούς) πετυχαίνει τουλάχιστον ένα τρίποντο.
Που ήταν και σημαντικό, 3’12’’ πριν το τέλος όταν διαμόρφωσε το 79-69 κι ενώ μέχρι τότε ο φόργουορντ του Ολυμπιακού είχε 0/5 τρίποντα!
Ολυμπιακός: Τι χρειάζεται απ’ εδώ και πέρα για το αβαντάζ
Ακόμα κι αν η Εφές κάνει το 6/6 θα φτάσει στις 18 νίκες κάτι που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός (σε αυτή την περίπτωση) θα πρέπει να κάνει τρεις νίκες, να «πιάσει» τις 19 και να μην ανησυχήσει από τους πρωταθλητές Ευρώπης που υπερτερούν σε περίπτωση ισοβαθμίας.
Η αλήθεια είναι ότι με τουλάχιστον τρεις νίκες στα επόμενα τέσσερα ματς, ο Ολυμπιακός δε θα έχει απλώς «τσεκαρισμένη» την 4η θέση και το πλεονέκτημα έδρας αλλά και πολλές πιθανότητες να προσπεράσει την Αρμάνι Μιλάνο και να βρεθεί τρίτος. Υπενθυμίζουμε ότι με δύο νίκες απέναντι στους Ιταλούς, οι «ερυθρόλευκοι» υπερέχουν σε πιθανότητα ισοβαθμίας.
Με διπλό στο Βερολίνο ο Ολυμπιακός θα ήταν ήδη τρίτος αλλά δεν έχει σημασία να αναζητούμε τα «αν» όσο το να αναλύουμε την πραγματικότητα.
Ο Ολυμπιακός έχει να παίξει κατά σειρά με Παναθηναϊκό (εντός), Μονακό και Βιλερμπάν (εκτός) και Μπαρτσελόνα (επίσης εντός).
Η Αρμάνι Μιλάνο έχει την Μπάγερν (εντός), την Μακάμπι και την Εφές (εκτός), την Μονακό (εντός) και την Βιλερμπάν (εκτός).
Η Εφές έχει την Ζαλγκίρις (εκτός) και στη συνέχεια τέσσερις συνεχόμενους αγώνες εντός (Ρεάλ, Αρμάνι, Μπάγερν και Άλμπα) πριν κλείσει την Regular Season στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.
Σε πρώτη φάση και σε σχέση με την αγωνιστική που έρχεται, γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι για τον Ολυμπιακό το «ντέρμπι αιωνίων» της Πέμπτης (17/3) ενώ σε πρώτη φάση θα ήθελε να συνεχίσει η Ζαλγκίρις τα καλά της αποτελέσματα. Ειδικά τώρα που πέρασε ο Ολυμπιακός από το Κάουνας