Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε τρομερή φόρμα και γι’ αυτό η αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα (20:00- NS PRIME) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κι αυτό γιατί σε κάθε αναμέτρηση που έχει ο Ολυμπιακός με την ΤΣΣΚΑ αυτομάτως το μυαλό σου πάει αλλού. Στο ότι οι Ρώσοι… κακοπερνούν κάθε φορά που έχουν απέναντί τους τη συγκεκριμένη ομάδα. Τι να πρωτοθυμηθούν, άλλωστε. Πέρα από το γεγονός ότι ο Βασίλης Σπανούλης δε θα είναι παρών στο γήπεδο για να κάνει ακόμη πιο έντονες τις κακές τους αναμνήσεις.
Έχουμε λόγους που το λέμε αυτό. Αν διαβάσετε (και δείτε) τις παρακάτω αναμνήσεις, θα καταλάβετε πολλά.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας- Ολυμπιακός: Το ιστορικό
Αν ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν ανάμεσα στις δύο ομάδες θα δούμε ότι στην Euroleague (σεζόν 2000-2001 και μετά) η ΤΣΣΚΑ μετράει 21 νίκες και ο Ολυμπιακός μόλις 10.
Είναι η ιδανική περίπτωση προκειμένου να επαληθευτεί η ρήση του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου. Ότι δηλαδή «οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να πει ψέματα». Όχι ότι δεν ισχύει το 10-21 σε βάρος του Ολυμπιακού. Όμως η ουσία κρύβεται αλλού:
Από το «10» του Ολυμπιακού, μια νίκη είναι σε τελικό Euroleague και άλλες τρεις σε ημιτελικό φάιναλ φορ! Αντιθέτως σε αγώνα που κρίνεται κάτι, η ΤΣΣΚΑ δεν έχει νικήσει ποτέ τον Ολυμπιακό
Δείτε από τη σεζόν 2011-2012 και μετά τα μεταξύ τους ματς και θα καταλάβετε.
Το 2012 έγινε η πρώτη ζημιά. Και γι’ αυτό ευθύνεται ο Γιώργος Πρίντεζης που πέτυχε το τελευταίο καλάθι στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ολυμπιακός ανέτρεψε μεγάλη διαφορά και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.
Μάλιστα μπορείτε να το ακούσετε σε διαφορετικές γλώσσες
Το 2013 η ΤΣΣΚΑ ήταν το φαβορί στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό. Όμως οι Πειραιώτες την ισοπέδωσαν με διαφορά 17 πόντων στο Λονδίνο. Ήταν η προαναγγελία της back to back κατάστασης στην Euroleague.
Κατά το κοινώς λεγόμενο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε δώσει ρεσιτάλ τακτικής απέναντι στον Έτορε Μεσίνα. Η ΤΣΣΚΑ αιχμαλωτίστηκε στους 52 πόντους.
Θυμηθείτε πως
Αν το 2013 η ΤΣΣΚΑ ήταν το φαβορί, το 2015 κανείς δεν πόνταρε υπέρ του Ολυμπιακού. Προφανώς τον Βασίλη Σπανούλη δεν τον είχε ρωτήσει κανείς και ο ημιτελικός στη Μαδρίτη έγινε ξανά… ερυθρόλευκος: 70-68 για να μη ξεχνιόμαστε. O Ολυμπιακός ήταν 9 πόντους πίσω, τέσσερα λεπτά πριν το τέλος. Και τότε άρχισε ο Σπανούλης.
Το 2017 στην Κωνσταντινούπολη ο Ολυμπιακός πάλι δεν ήταν φαβορί απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Όλοι περίμεναν την… εκδίκηση των Ρώσων. Που δεν ήρθε ποτέ: 82-78 για τον Ολυμπιακό. Πάλι ανατροπή στην τελευταία περίοδο, πάλι τις κρίσιμες αποφάσεις ο Σπανούλης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι από τις 31 μεταξύ τους αναμετρήσεις, στις 16 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ. Σε αυτό το διάστημα το επιμέρους σκορ είναι 10-6 υπέρ των Ρώσων.
Η στατιστική σύγκριση των δύο αντιπάλων
Ας δούμε πρώτα τη σύγκριση σε ομαδικό επίπεδο ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ και Ολυμπιακό.
Βεβαίως η μεγάλη διαφορά (που δε φαίνεται στο συγκεκριμένο πίνακα) βρίσκεται στην άμυνα. Το παθητικό της ΤΣΣΚΑ είναι στους 80,8 πόντους και του Ολυμπιακού στους 66,3.
Και οι δύο ομάδες έχουν ακριβώς το ίδιο ρεκόρ (3-1). Βλέπουμε επίσης υπεροχή της ΤΣΣΚΑ σε πόντους, ασίστ και ποσοστά σε δίποντα, τρίποντα βολές. Ο Ολυμπιακός έχει υπεροχή σε ριμπάουντ, κλεψίματα (πολύ ελαφρά) και τάπες
Στα ατομικά στατιστικά της ΤΣΣΚΑ θα πρέπει να επισημάνουμε την απουσία τριών πολύ σημαντικών παικτών: Του Νίκολα Μιλουτίνοφ, του Τόρνικε Σενγκέλια και του Μάριους Γκριγκόνις.
Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ διαφορετική η αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας. Στους τρεις αγώνες που έπαιξε ο Σενγκέλια ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας (μ.ο 21 πόντους) αλλά και πρώτος στα επιθετικά ριμπάουντ.
Στον Ολυμπιακό βλέπουμε το πως μοιράζει το χρόνο ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Οι Βεζένκοφ- Σλούκας- Ντόρσεϊ πετυχαίνουν τους 36 από τους 77,5 πόντους της ομάδας που και στους τέσσερις αγώνες έχει αρχίσει με την ίδια πεντάδα. Τα 12 επιθετικά ριμπάουντ (από 2,5 ο Φαλ και ο Βεζένκοφ) είναι ακόμα μια σημαντική παράμετρος αλλά πρόβλημα είναι και το 67,7% στις βολές.