Ο Παναθηναϊκός υπέγραψε τον 18ο Σέρβο στην ιστορία του μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Στέφαν Γιόβιτς.
Η «είδηση» όμως βρίσκεται αλλού. O Παναθηναϊκός «σπάει» για τα καλά ένα πολυετές εμπάργκο στη Σέρβικη αγορά που είχε μείνει μετά την παρουσία του Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς κι αρκετών συμπατριωτών του στην ομάδα (από το καλοκαίρι του 2015 ως τον Απρίλιο του 2016).
Εκείνη τη χρονιά οι «πράσινοι» είχαν Σέρβο προπονητή (Τζόρτζεβιτς) και τρεις παίκτες από την ίδια χώρα, τους Σάσα Πάβλοβιτς, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και Όγκνιεν Κούζμιτς.
Από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2020, όταν και υπέγραψε ο Νεμάνια Νέντοβιτς, δεν είχε περάσει άλλος Σέρβος από τον Παναθηναϊκό! Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, μετά την πολύ κακή συνεργασία με τον Τζόρτζεβιτς προφανώς άκουγε «Σερβία» κι άλλαζε δρόμο.
Κι όμως οι Σέρβοι είναι παλιά ιστορία για τον Παναθηναϊκό. Και φέτος μετά από πολλά χρόνια θα δούμε δύο Σέρβους την ίδια σεζόν στον Παναθηναϊκό!
Ο πρώτος Σέρβος που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ήταν ο Ζάρκο Πάσπαλι, την περίοδο 1994-1995. Μαζί με τον Μίροσλαβ Πετσάρσκι που ήταν «ελληνοποιημένος» αλλά… Σέρβος. Ελάχιστοι τον θυμούνται ως «Μυλωνά» αλλά όλοι τον ξέρουν ως «Πετσάρσκι».
Σημείωση: Αν αποκαλέσεις «Μαυροβούνιο» τον Ζάρκο Πάσπαλι τότε σίγουρα βρήκες τον τρόπο να γίνεις εχθρός του.
Όσο για τον Πετσάρσκι; Απολάμβανε την ελληνική του ταυτότητα σε τέτοιο βαθμό ώστε είχε δώσει και συνέντευξη όπου ανέφερε τα εξής: «Δε θέλω να με καλέσουν στην Εθνική Σερβίας, θέλω να παίξω στην Εθνική Ελλάδας»! Τότε είχε προκαλέσει την αντίδραση του αείμνηστου Ντούσαν Ίβκοβιτς (εκλέκτορα της Εθνικής την εποχή εκείνη) που είχε απαντήσει με την εξής δήλωση: «Πήρα τηλέφωνο τον κύριο Πετσάρσκι και του είπα, εσύ πρώτα θα είσαι καλεσμένος και μετά θα αποφασίζεις που θα παίξεις»!
Πάντα «ευθύς» ήταν ο «Ντούντα».
Το 1995 έφτασε στον Παναθηναϊκό ο πρώτος Σέρβος προπονητής, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.
Μαζί του κι ένας νεαρός Σέρβος που «ελληνοποιήθηκε», ο Σάσα Μάρκοβιτς (ή «Θεοδωράκης»).
Και το καλοκαίρι του 1998, άρχισε να βάζει τη σφραγίδα του ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο κορυφαίος Σέρβος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ στον Παναθηναϊκό.
Ένα χρόνο αργότερα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο και ο Ζέλικο Ρέμπρατσα στην θέση «5» μεγάλωσαν την Σέρβικη παροικία στον Παναθηναϊκό. Μέχρι εκείνη την εποχή ήταν Κροατοκρατούμενος (Παβλίσεβιτς, Κόμαζετς, Βράνκοβιτς, Ράτζα).
Το καλοκαίρι του 2005 προστέθηκε και ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς καθώς η ομάδα είχε να δει Σέρβο παίκτη από το 2002 όταν είχε αποχωρήσει ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ένα χρόνο μετά έφτασε και ο Μίλος Βούγιανιτς.
Κατά τις μεταγραφές του 2008, έφτασε στον Παναθηναϊκό ο τότε αρχηγός της Παρτιζάν, Ντούσαν Κέτσμαν. Και το 2009 ο Μιλένκο Τέπιτς. Και το 2010 ο Σερβο-Αυστραλός, Άλεκς Μάριτς.
Φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2015 και στην κατάσταση που αναφέραμε στην αρχή και ακολούθησε το «εμπάργκο» μέχρι να φτάσουμε στον Νεμάνια Νέντοβιτς.
Ο Γιόβιτς είναι ο 15ος Σέρβος παίκτης που θα φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και συνολικά ο 18ος Σέρβος, συμπεριλαμβανομένων και των τριών προπονητών.
Φυσικά δεν υπολογίζουμε στη λίστα τους Ντούσαν Σάκοτα και Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς καθώς αγωνίζονται μόνο στην Εθνική Ελλάδας και πουθενά αλλού.
Ο Παναθηναϊκός και η γεωγραφία των ξένων του
Συνολικά οι «πράσινοι» έχουν καταγράψει 122 ξένους παίκτες από την περίοδο 1992-1993 όταν και καθιερώθηκε το επαγγελματικό πρωτάθλημα.
Οι 64 προέρχονται από τις ΗΠΑ ενώ η δεύτερη πιο δημοφιλής χώρα είναι η Σερβία. Ακολουθούν η Κροατία (10 παίκτες), η Λιθουανία με 5 ενώ από τρεις έχουν η Γερμανία και η Αργεντινή.
Συνολικά ο Παναθηναϊκός έχει πάρει 122 ξένους παίκτες προερχόμενους από 25 διαφορετικές χώρες. Πιθανότατα να είναι και η μόνη ομάδα με ξένους απ’ όλες τις ηπείρους κάτι που κατάφερε με την υπογραφή του Κινέζου Πινγκ Σανγκ το καλοκαίρι του 2013.