Όσο περνούν οι μέρες, η αγωνία του κόσμου αυξάνεται, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, τα σενάρια πληθαίνουν όπως και οι υποψίες. Ακραίες σε κάποιο βαθμό. Καθώς υπάρχει και αντίστοιχο παρελθόν το οποίο αν συνδυαστεί με τα υπάρχοντα δεδομένα μπορεί να φέρει στο μυαλό όλων ακόμα και το… χειρότερο σενάριο! Ο Παναθηναϊκός προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Αλλά αυτή τη στιγμή προσπαθούμε όλοι να ερμηνεύσουμε τη σιωπή.
Τίθεται θέμα ιδιοκτησίας του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ μετά από 33 χρόνια; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που ζητά απάντηση. Και στο οποίο ουσιαστικά μόνο ο νυν ιδιοκτήτης της ομάδας, ο συνεχιστής του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου, μπορεί να απαντήσει. Από τις 10 Ιουνίου του 1987, το τμήμα μπάσκετ του Παναθηναϊκού χρηματοδοτείται, διοικείται και οδηγείται από την οικογένεια Γιαννακόπουλου.
Πως φτάσαμε εδώ…
Πως οδηγηθήκαμε εκεί; Φήμες, υποψίες, παραφιλολογία αλλά και δεδομένα: Απώλεια εσόδων, επιθυμία και ανάγκη ταυτόχρονα μείωσης του μπάτζετ. Μια σειρά από δημοσιεύματα σε «φιλικά ΜΜΕ» που προφανώς άναψαν το φιτίλι της αμφιβολίας. Καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που (άδικα ή δίκαια ούτε θα το κρίνουμε ούτε έχει σημασία) δεν τα θεώρησαν τυχαία. Και περιμένουν να δουν που αποσκοπούσαν: Σε μια αλλαγή, σε μια νέα εποχή που θα έχει αβεβαιότητα και για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες… αστάθεια; Η μήπως πρόκειται για ένα επικοινωνιακό φορτίο μέσα από το οποίο θα «ζυγιστούν» οι αντιδράσεις (κάτι σαν σφυγμομέτρηση) και στο πλαίσιο του να αφουγκραστεί η ιδιοκτησία τον κόσμο;
Τα πράγματα είναι μπερδεμένα λοιπόν. Και θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε προθέσεις αν η εικόνα ήταν ξεκάθαρη. Κι αν πραγματικά μπορούσαμε να έχουμε μια ακριβή εκτίμηση του τι μέλλει γενέσθαι. Το παρελθόν είναι τέτοιο που σίγουρα δεν επιτρέπει ούτε…προβλέψεις ούτε και κατηγορηματικές θέσεις.
Ότι υπάρχει θέμα, σίγουρα υπάρχει. Κι όσο συντηρείται και δεν δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις παρά κυριαρχούν οι φήμες, τα σενάρια, η κινδυνολογία και η παραφιλολογία τόσο ο καπνός θα πυκνώνει. Και μαζί του οι αμφιβολίες!
Παναθηναϊκός, το παρελθόν: Κάτι από το καλοκαίρι του 2012
Είναι γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε αντίστοιχη κατάσταση το καλοκαίρι του 2012. Πριν υπάρξει τελικά η διαδοχή του Παύλου και του Θανάση από την… επόμενη γενιά της οικογένειας και τον γιό του «Πατριάρχη» των Γιαννακόπουλων. Από την τότε διοικητική ηγεσία είχε εκφραστεί η επιθυμία της αποχώρησης. Οι «μπηχτές» του Ομπράντοβιτς ήταν συνεχείς τότε, ειδικά όταν σε μερίδα του Τύπου είχε εμφανιστεί ενδιαφέρον από Κινέζους ή Ρώσους επενδυτές.
Ο νυν ιδιοκτήτης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος εμφανιζόταν ως ο άνθρωπος που αναζητούσε αγοραστές και τελικά επειδή δεν βρέθηκαν, ανέλαβε εκείνος υπό ειδικές συνθήκες και διαφορετικά οικονομικά δεδομένα. Και με ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ αλλαγές στο ρόστερ καθώς τελικά είχαν μείνει μόνο δύο παίκτες
Παναθηναϊκός, Μπατίστ: Η «αιτία» για το πρώτο «φεύγω»
Τον Δεκέμβριο του 2012, παραμονή του αγώνα της Φενέρμπαχτσε με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, οι Αρχές προχώρησαν στην κράτηση του καθώς εκκρεμούσαν οφειλές προς την εφορία από τότε που αγωνιζόταν στους «πράσινους». Ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, προχώρησε σε άμεση απόφαση παράθεσης συνέντευξης Τύπου. Μέσα σε βαρύ κλίμα κι αφού ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν δική του ευθύνη η οφειλή (αλλά του θείου του, Θανάση, με τον οποίο πάντως δεν υπήρξε διατάραξη σχέσεων τελικά) ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό. Οι περισσότεροι… ψάχνονταν για την «επόμενη μέρα» της ομάδας, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν άλλαξε το παραμικρό…
Το δημοψήφισμα και η επόμενη θεωρία αποχώρησης
Επίσης τον Φεβρουάριο του 2018 και με αφορμή την βαριά τιμωρία του από την Euroleague (ένας χρόνος απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα) ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση μέσω της οποίας προανήγγειλε… δημοψήφισμα! Ο κόσμος θα επέλεγε αν θα έμενε η ομάδα στην Euroleague ή όχι. Αλλά όπως έλεγε «στην περίπτωση που ο κόσμος επιλέξει να παραμείνουμε στη Euroleague, εγώ δεν έχω πια θέση στον Σύλλογο και θα αποχωρήσω». Τελικά ούτε δημοψήφισμα έγινε, ούτε αποχώρησε.
Παναθηναϊκός: Η Deadline ως τον Ιούλιο
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις 28 Ιουνίου 2019 ο νυν ιδιοκτήτης της ΚΑΕ (όπως και του Ερασιτέχνη) είχε δώσει συνέντευξη Τύπου όπου είχε ξεκαθαρίσει το εξής:
Καταληκτική ημερομηνία, η 1η Ιουλίου 2020, προκειμένου να μαζευτούν 20 εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία του Συλλόγου.
«Παράλληλα, από την πλευρά μου, θα δωρίσω τις μετοχές μου στην ΚΑΕ που κοστίζουν σύμφωνα με λογιστές 25 εκατομμύρια ευρώ» είχε πει ο πρόεδρος της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη.
Για να δούμε αυτή τη φορά τι θα συμβεί, αν αληθεύουν οι φήμες περί σκέψεων αποχώρησης.