Ρικ Πιτίνο: Οι διαφορές του 2019 με το 2020
Ο Ρικ Πιτίνο του 2019 ήταν διαφορετικός από εκείνον του 2020. Η δήλωση αποχαιρετισμού ήταν η ουσιαστικά κι αναμενόμενη εξέλιξη στο θέμαΜπήκε λοιπόν ένα τέλος… Με μια απλή τοποθέτηση στο twitter ο Ρικ Πιτίνο αποχαιρέτησε τον Παναθηναϊκό και ουσιαστικά πείστηκαν και οι τελευταίοι… άπιστοι ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Εμείς το λέγαμε από την πρώτη στιγμή σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής του. Κι εκφράζαμε αμφιβολίες.
Πως, δηλαδή, ένας άνθρωπος που έχει συμφωνήσει να αναχωρήσει σε λίγους μήνες θα πείσει τους παίκτες και θα τους δώσει κίνητρο;
Διαβάστε επίσης: Με όλο τον σεβασμό, κύριε Πιτίνο
Αν κι εδώ έχουμε άλλα ζητήματα… Τους δύο… Πιτίνο που εμφανίστηκαν στον Παναθηναϊκό. Ενας στην πρώτη περίοδο και άλλος στην δεύτερη. Κι αυτό αναλύουμε.
Ο Πιτίνο του 2019
1.Ήταν πολύ περισσότερο συγκεντρωμένος στη δουλειά του. Και το έβλεπες στην «φλόγα» που έβγαινε από τα μάτια του αλλά και τα λόγια του. Ασχολιόταν με όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να φανταστεί κάποιος και που πιθανότατα ένας άλλος προπονητής (που δεν θα βρισκόταν καν στο επίπεδο του Πιτίνο) θα προσπερνούσε ως επουσιώδεις.
2.Ήταν ένας προπονητής που προσπαθούσε να βρει λύσες. Και το… έψαχνε! Και το πάλευε. Και φαινόταν αυτό σε κάθε προπόνηση αλλά και σε κάθε αγώνα και ήταν σα να «πολεμάει» μαζί με τους παίκτες του. Γι’ αυτό (πέρα φυσικά από την άλλη ομάδα, πολύ πιο ταιριαστή στα δεδομένα του που είχε) και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα.
3.Διαχειριζόταν πνευματικά τους παίκτες με ιδανικό τρόπο. Πέρα από τα αγωνιστικά δεδομένα. Ήξερε τι πρέπει να κάνει, τα τετ-α-τετ ήταν συχνά και κάπως έτσι είχε καταφέρει να «κερδίσει» τους παίκτες. Κι αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό: Ότι είχε παίκτες πανέτοιμους να δώσουν το 100% στο γήπεδο για τον προπονητή τους.
4.Έβγαλε ένα μεγάλο «ΕΓΩ» ότι θα κάνει τις αλλαγές με τον δικό του τρόπο. Μετά τον αγώνα στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό για την Euroleague ξέσπασε… Και μίλησε για τις αλλαγές στην άμυνα και πολλά άλλα. Ξεκαθάρισε σε όλους πως τα πάντα θα γίνονταν, απ’ εκεί και πέρα, με τον δικό του τρόπο.
5.Ακόμα και ο τρόπος που χειρίστηκε το «διαζύγιο» του καλοκαιριού ήταν διαφορετικός. Προσπάθησε να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες και να μείνει στην Ελλάδα, γιατί του άρεσε, άλλωστε είχε φέρει και τη σύζυγό του εδώ για να την πείσει. Δεν έκρυψε ποτέ ότι ήθελε να επιστρέψει στο NCAA αλλά δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος.
Και του 2020
1.Ουσιαστικά από τις πρώτες ημέρες, από την 2η ή την 3η εβδομάδα ήταν ξεκάθαρο ότι το μυαλό του βρισκόταν περισσότερο στις ΗΠΑ. Στο σπίτι, στην οικογένειά του κι αυτό από μια άποψη δεν είναι αρνητικό. Ούτε μπορείς να τον κατηγορήσεις. Σίγουρα όμως δεν του επέτρεπε να είναι τόσο συγκεντρωμένος όσο πέρυσι.
2.Τρεις φορές, μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έκανε το ταξίδι Ελλάδα- ΗΠΑ. Πρώτα τα Χριστούγεννα, μετά στην διακοπή για το All Star Game και φυσικά η τελευταία τώρα. Αυτό δεν έκανε και τόσο καλή εντύπωση και συζητήθηκε αρκετά. Χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι… εξαιτίας των ταξιδιών χάλασαν οι σχέσεις με διοίκηση και παίκτες.
3.Παρατηρήθηκε ότι δεν είχε την ίδια φλόγα με την περσινή χρονιά. Πολλές φορές άφησε λεπτομέρειες να περνάνε, είτε στο scouting, είτε στην προπόνηση, είτε στην τακτική. Είναι κάτι που δεν έκανε την πρώτη σεζόν και σίγουρα έγινε αντιληπτό απ’ όσους είχαν δουλέψει μαζί του και τις δύο χρονιές. Κι αυτό είναι κάτι που επηρεάζει… Αναμφίβολα.
4.Έκανε πράγματα που δεν βοηθούσαν στο να αποκτήσει κίνητρο η ομάδα, παρά την αγωνιστική κάμψη. Το γεγονός ότι μετά την βαριά ήττα στην Μαδρίτη από την Ρεάλ, εκείνος προτίμησε να μείνει μια μέρα παραπάνω εκεί για να συναντηθεί με φίλους του, λέει πολλά. Για έναν Αμερικανό δεν λέει τίποτα. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά.
5.Ο τρόπος που χειρίστηκε την συμφωνία με το Αϊόνα δεν ήταν κομψός για τον Παναθηναϊκό. Φυσικά και όλοι ήξεραν ότι ο μεγάλος του στόχος ήταν να επιστρέψει στις ΗΠΑ και στο NCAA. Ήξεραν και τις προτάσεις που είχε. Όμως το να ανακοινώνεται (έστω και για του χρόνου) από μια ομάδα ενώ έχει ήδη συμβόλαιο με μια άλλη, δεν το λες και τόσο… κομψό!