Πόσο Ποτζέκο μπορείς να αντέξεις;
Η συμπεριφορά του Τζιανμάρκο Ποτζέκο και η γενικότερη εικόνα του έχει γίνει αντικείμενο ποικίλων σχολίων οπότε ας βρούμε την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην «κορεκτίλα» και την πραγματικότηταΤο ότι ο Τζιανμάρκο Ποτζέκο είναι «τρελός με δίπλωμα» είναι κάτι που δεν αμφισβητείται αφού άλλωστε το δηλώνει ευθαρσώς και ο ίδιος.
Άλλωστε ο ίδιος ο Ποτζέκο είχε δηλώσει ότι «μπορεί να είμαι κλόουν, αλλά είμαι ο καλύτερος κλόουν» οπότε η δική μας άποψη περισσεύει. Σίγουρα όμως είναι μια «περσόνα» που δε σε αφήνει αδιάφορο ακριβώς επειδή είναι μοναδικός.
Προσωπικά δεν είμαι υπέρ μιας τέτοιας εικόνας στον πάγκο μιας ομάδα, πόσω μάλλον μιας μεγάλης και πολύ περισσότερο της Εθνικής Ιταλίας. Μπορώ να καταλάβω το «δέσιμο» και την αγάπη με τους παίκτες, μπορεί να αποδεχτώ ότι δίνει ψυχολογία και «παλεύει» μαζί τους ακόμα και ότι τον λατρεύουν. Άλλωστε το δήλωσαν και οι ίδιοι ότι «έπαιξαν και νίκησαν γι’ αυτόν» μετά την αποβολή του στον αγώνα με την Σερβία.
Τότε ο Ποτζέκο έκανε ένα τρομερό paseo αφού αγκάλιασε και φίλησε έναν προς έναν τους παίκτες και τους συνεργάτες του, έδωσε τα χέρια με έναν προς έναν τους Σέρβους (!) και κινήθηκε προς τη φυσούνα.
Η Ιταλία νίκησε ο Ποτζέκο έκανε σαν μικρό παιδί, έπεσε ακόμα και στην αγκαλιά του «ανυποψίαστου» Γιάννη την ώρα που ο Έλληνας σταρ κατευθυνόταν για τα πρώτα σουτ πριν από τον αγώνα με την Τσεχία!
«Θα αναρωτήθηκε ο Γιάννης ποιος είναι αυτός ο ηλίθιος που έπεσε επάνω μου με φίλησε και με αγκάλιασε αλλά μετά με κατάλαβε» εξομολογήθηκε μετά.
Μετά γονάτισε, πανηγύρισε, ξέσπασε και δε μπορούσε κανείς να τον κρατήσει
Αν και την καλύτερη δήλωση την είχε κάνει πριν από το Ευρωμπάσκετ για τον Γιάννη: «Δεν παρακολουθώ κανένα βίντεο με φάσεις του Γιάννη γιατί θα πέσω σε κατάθλιψη».
Επανερχόμαστε! Ναι κατέκτησε το Super Cup με την Σάσαρι το 2019 (έπαιξε και στον τελικό του πρωταθλήματος) αλλά ένα χρόνο μετά «πλακώθηκε» με τη διοίκηση, τιμωρήθηκε με αποβολή 10 ημερών πριν την έναρξη των πλέι οφ και αποχώρησε στο τέλος της σεζόν. Όπως ένα χρόνο άντεξε και η συνεργασία του με την Αρμάνι Μιλάνο πριν αναλάβει την Εθνική Ιταλίας.
Τι θέλουμε να πούμε; Είναι άλλο να βρίσκεσαι για ένα μήνα ή δίμηνο σε μια Εθνική ομάδα όπου θα πρέπει να δώσεις ψυχολογία, να διαχειριστείς τους παίκτες και να «μιλήσεις» στη ψυχή τους κι άλλο να έχεις 10 μήνες, με αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά σε ένα σύλλογο.
Από το 2012 που εργάζεται ως προπονητής έχει αλλάξει ήδη έξι ομάδες: Ορλαντίνια, Βαρέζε, Τσεντεβίτα (ασίσταντ), Φορτιτούντο Μπολόνια, Σάσαρι και Ολίμπια Μιλάνο (ασίσταντ)
Μάλιστα ο νυν παίκτης του Περιστερίου, Μίρο Μπιλάν που τον είχε προπονητή στην Σάσαρι έδωσε το στίγμα του στο Twitter.
«Στις δύο σεζόν μου στην Σάσαρι, ο Ποζ αποβλήθηκε 8 φορές, ο Έντο(σ.σ ο ασίσταντ Εντοάρντο Καζαλόνε) έγινε πρώτος προπονητής στη διάρκεια του αγώνα. Το ρεκόρ του; 8-0»!
During my two seasons in Sassari, Poz was ejected 8 times, and Edo became head coach during the game.
His record?
8-0!#EuropeiTipo
Bravo @edoardocasalone !
Bravo @theoriginalpoz !— Miro Bilan (@M1roB1lan) September 11, 2022
Μετά απ’ αυτό δε χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω.
Σαν παίκτης ήταν το ίδιο τρελός. Πολύ καλός παίκτης, αλλά «θεότρελος».
Πάρτε δείγμα μόνο από τον πανηγυρισμό
Μάλιστα το 2018 ο Ποτζέκο μαζί με (όχι κάποιον τυχαίο αλλά) τον Ντίνο Μενεγκίν έγιναν επίτιμοι πολίτες του Βαρέζε!
«Ο Ντίνο και ο Τζιανμάρκο είναι δύο αυθεντικοί μύθοι για την ομάδα της Βαρέζε. Έχουν γράψει θρυλικές σελίδες και αγαπήθηκαν από το κοινό» είχε δηλώσει ο τότε μάνατζερ της ομάδας, ο γνωστός μας Κλαούντιο Κολντεμπέλα.
Και είναι αλήθεια ότι ο Ποτζέκο κατέφτασε στο Βαρέζε το 1994. Δε γεννήθηκε εκεί αλλά στο Τριέστε. Την περίοδο 1998-1999 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα όταν ακόμα διοργανωνόταν από την FIBA.
Σε 18 αγώνες είχε κατά μέσο όρο 13,2 πόντους- 5,8 ασίστ και 2,5 ριμπάουντ ανά αγώνα. Μάλιστα είχε και δύο αγώνες κόντρα στον Παναθηναϊκό (10 πόντοι στην ήττα στο ΟΑΚΑ και 9 πόντοι- 6 ασίστ στη νίκη στην Ιταλία).
Η καλύτερη εμφάνισή του στην σεζόν καταγράφηκε κόντρα στην Φενέρμπαχτσε όταν είχε 27 πόντους με 5/7 τρίποντα και ακόμα 8 ασίστ- 6 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα. Στο τέλος εκείνης της σεζόν αναδείχθηκε πρωταθλητής Ιταλίας. Είναι ο τελευταίος τίτλος (μαζί με το Super Cup εκείνης της χρονιάς) που κατέκτησε η ιστορική Βαρέζε που είχε ν’ αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ιταλίας από το μακρινό 1979!
Πώς να μη βάψει κόκκινα τα μαλλιά του μετά;
Βαθιά συναισθηματικός και ως αθλητής, ενώ είχε υπογράψει το 2007 στην Βίρτους Μπολόνια τελικά πήρε πίσω την απόφασή του και υπέγραψε στην Ορλαντίνια. «Δε θέλω να μπω στο Βαρέζε με τη φανέλα της Βίρτους» είχε δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης του.
Ως παίκτης της Φορτιτούντο Μπολόνια είχε μπει στο περιθώριο από τον Γιάσμιν Ρέπεσα επειδή κατά τη διάρκεια ενός time out κι ενώ ο Κροάτης προπονητής έδειχνε ένα σύστημα, άρπαξε το πινακάκι, το πέταξε επάνω του και του είπε: «Τι μαλ@@@ες μας δείχνεις»!
Προσπάθησε να παίξει και στο NBA αφού δοκιμάστηκε το 2001 στους Τορόντο Ράπτορς αλλά δεν τα κατάφερε. Λίγες μέρες πριν είχε ολοκληρώσει τη σεζόν με την Βαρέζε έχοντας κατά μέσο όρο 27 πόντους!
Πάντως δεν το πήρε κατάκαρδα ο Ποτζέκο το ότι «κόπηκε» από το NBA και την ίδια χρονιά παρουσίασε το σόου «Candid Camera» σε καλωδιακό κανάλι
Συνέχισε να παίζει μπάσκετ, ήταν παρών και με καλή παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αφού τον κάλεσε ο Κάρλο Ρεκαλκάτι (είναι στο πλευρό του τώρα στον πάγκο της Ιταλίας) μετά από καιρό «απόρριψης» από τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς.
Ο Ποτζέκο ήταν πρωταγωνιστής στην πορεία της Ιταλίας ως το αργυρό μετάλλιο.
Το 2008 είπε «αντίο» στο επαγγελματικό μπάσκετ, στα 36 του χρόνια. Αποθεώθηκε στον αγώνα πλέι οφ της Ορλαντίνια με την Αβελίνο όταν πια όλα είχαν κριθεί σε βάρος της ομάδας του και υπήρξε διακοπή για την αποχώρησή του μέσα σε αποθέωση από το κοινό.
Το 2009 όμως επέστρεψε στην Γ’ Κατηγορία για να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να παίξει μαζί με τον αδερφό του στην ομάδα της πόλης που γεννήθηκε, την Τριέστε. Επίσης ένα χρόνο μετά έπαιξε ακόμα έναν αγώνα με την Ορλαντίνια επίσης στην Γ’ Κατηγορία!
Αυτός είναι ο Τζιανμάρκο Ποτζέκο. Εκδηλωτικός μέχρι εκεί που δεν πάει. Τρελός επίσης όσο δεν πάει άλλο. Συναισθηματικός σε έντονο βαθμό. Οπότε διαλέγεις και παίρνεις κατά πόσο τον αντέχεις.