ΜΠΑΣΚΕΤ

Σλοβενία- Πολωνία 87-90: Ο Πονίτκα ντύθηκε Ντόντσιτς και έξω οι πρωταθλητές

Μετά από 51 χρόνια και σε Ευρωμπάσκετ που κατά σύμπτωση είχε γίνει στην Γερμανία πάλι, η Πολωνία πέρασε στην τετράδα στέλνοντας σπίτι της την Σλοβενία με triple double του Πονίτκα
Σλοβενία- Πολωνία 87-90: Ο Πονίτκα ντύθηκε Ντόντσιτς και έξω οι πρωταθλητές

Το μεγάλο «μπαμ» του Ευρωμπάσκετ είναι γεγονός εκτός αν η Πολωνία έχει να μας παρουσιάσει κάτι ακόμα καλύτερο!

Κι όμως, η Πολωνία πέταξε έξω (90-87) από την τετράδα την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Σλοβενία και μπήκε στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και γράφοντας ιστορία.

Για τελευταία φορά είχαν μπει στην τετράδα της διοργάνωσης οι Πολωνοί το 1971 πριν από 51 χρόνια δηλαδή στο Ευρωμπάσκετ που κατά διαβολική σύμπτωση είχε γίνει στην Γερμανία και πάλι.

Οι Πολωνοί προηγήθηκαν ακόμα και με 23 πόντους διαφορά, έδειξαν να «πνίγονται» στην αντεπίθεση των Σλοβένων που πέρασαν μπροστά στην τελευταία περίοδο αλλά τελικά βρήκαν το μυαλό και τη δύναμη να απαντήσουν και να φτάσουν στο θρίαμβο.

Τεράστια εμφάνιση με triple double από τον Ματέους Πονίτκα (26 πόντοι- 14 ριμπάουντ- 10 ασίστ) που ντύθηκε Ντόντσιτς καθώς το μεγάλο αστέρι των Σλοβένων υστέρησε. Γενικά οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν έπαιξαν σοβαρό αλλά άναρχο μπάσκετ και προφανώς υποτίμησαν τους αντιπάλους τους. Και το πλήρωσαν.

Ο αγώνας είχε δαιμονιώδη ρυθμό από την αρχή καθώς οι Πολωνοί μπήκαν με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με 29-26 και στη δεύτερη περίοδο ήταν ακόμα πιο καταιγιστική. Με μεγάλη σιγουριά στις κινήσεις και με ευστοχία άρχισαν να ανεβάζουν σταδιακά τη διαφορά απέναντι στους Σλοβένους που έδειχναν «κοιμισμένοι» και να μην πιστεύουν ότι οι Πολωνοί μπορούν να τους απειλήσουν.

Όταν η διαφορά έφτασε στους 23 πόντους, με 1’47’’ πριν το τέλος μετά από τρίποντο του Σοκολόφσκι (31-54) ήταν σα να αφυπνίστηκαν. Μείωσαν σε 58-39 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου κι έκαναν ένα φοβερό τρίτο δεκάλεπτο.

Πρώτα έτρεξαν ένα σερί 10-0 και μείωσαν σε 60-54 με καθοριστική τη συμβολή του Γιάκα Μπλάζιτς και στη συνέχεια πλησίασαν σε 61-60 με 2’22’’ για το τέλος του δεκαλέπτου.

Το επιμέρους 24-6 της 3ης περιόδου έφερνε ουσιαστικά στα «ίσα» τον αγώνα ενώ στην αρχή της τελευταίας περιόδου οι Σλοβένοι πέρασαν μπροστά με 65-64.

Η Σλοβενία έδειχνε να πατάει καλύτερα αλλά οι Πολωνοί έκαναν την τελευταία τους προσπάθεια και  με 5’18’’ για το τέλος πήραν ξανά το προβάδισμα με 76-74 και με 79-76 αργότερα με τρίποντο του εκπληκτικού Πονίτκα.

Με 3’02’’ για το τέλος, ο Ντόντσιτς έκανε το πέμπτο του φάουλ και οι Πολωνοί ξέφυγαν με 84-76. Ακόμα κι όταν οι Σλοβένοι έκαναν την τελευταία απόπειρα, το τρίποντο του Πονίτκα 87-80) έδωσε σαφή υπεροχή στην Πολωνία.

Όμως επειδή τα έχουμε δει όλα σε αυτή τη διοργάνωση, η Σλοβενία μείωσε σε 90-87 με 31’’ να απομένουν για το τέλος. Με 8’’ ο Σλότερ αστόχησε αλλά οι Σλοβένοι δεν κατάφεραν να κάνουν επίθεση της προκοπής.

Τα δεκάλεπτα: 26-29, 39-58, 63-64, 90-87

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα

Τα ζευγάρια των ημιτελικών

Παρασκευή 18/9

(18:15): Πολωνία- Γαλλία

(21:30) Γερμανία- Ισπανία

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός – Αρμάνι Μιλάνο 74-87: Δεύτερη σερί εντός έδρας ήττα για τους πράσινους

Παναθηναϊκός – Αρμάνι Μιλάνο 74-87: Δεύτερη σερί εντός έδρας ήττα για τους πράσινους

Ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε λύση στον Μπρουκς και έχασε δεύτερο σερί ματς στο ΟΑΚΑ αυτή τη φορά από την Αρμάνι Μιλάνο

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 88-80: Πάλεψε σα θηρίο ο Ολυμπιακός αλλά λύγισε από τις απουσίες

Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 88-80: Πάλεψε σα θηρίο ο Ολυμπιακός αλλά λύγισε από τις απουσίες

Ο Ολυμπιακός για 35 λεπτά ήταν μέσα στη νίκη στην Πόλη αλλά στο τελος λύγισε από τις απουσίες και το μικρό rotation

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Τάιρικ Τζόουνς: Πότε υπολογίζεται το πρώτο του ματς στον Ολυμπιακό

Τάιρικ Τζόουνς: Πότε υπολογίζεται το πρώτο του ματς στον Ολυμπιακό

Ο Μπαρτζώκας φαίνεται να αλλάζει τη συνήθη διαδικασία ένταξης νέων παικτών και ο Τζόουνς μπορεί να κάνει ντεμπούτο την Παρασκευή απέναντι στη Μπάγερν.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός Aktor: Στο κάδρο ο Χέιζ Ντέιβις για το 4

Παναθηναϊκός Aktor: Στο κάδρο ο Χέιζ Ντέιβις για το 4

Με τη διορία μεταγραφών της Ευρωλίγκας να πλησιάζει, ο Παναθηναϊκός κοιτάζει λύση από ΝΒΑ για το 4 με τον Χέιζ Ντέιβις να ξεχωρίζει ως δύσκολη περίπτωση.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός Aktor: Το προφίλ του ψηλού που λείπει

Παναθηναϊκός Aktor: Το προφίλ του ψηλού που λείπει

Τα ονόματα από την αμερικανική αγορά είναι αρκετά, όμως ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ψηλό που να αντέχει στην άμυνα αλλαγών και να δίνει πόντους χωρίς να ζητά συνεχώς την μπάλα.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: ΠΑΟΚ – Τζόουνς: Η διοργάνωση μέτρησε περισσότερο από τα χρήματα

ΠΑΟΚ – Τζόουνς: Η διοργάνωση μέτρησε περισσότερο από τα χρήματα

Η κρούση του ΠΑΟΚ στον Ταϊρίκ Τζόουνς φέρεται να έπεσε πάνω σε ένα βασικό εμπόδιο, την ευρωπαϊκή διοργάνωση και το επίπεδο που θέλει να παίζει ο παίκτης.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός μπάσκετ: Η ανάγκη για πόιντ γκαρντ που σκοράρει

Ολυμπιακός μπάσκετ: Η ανάγκη για πόιντ γκαρντ που σκοράρει

Ο Τάιρικ Τζόουνς δυναμώνει τη ρακέτα και ο Μόντε Μόρις φέρνει σταθερότητα, όμως ο Ολυμπιακός συνεχίζει να χρειάζεται πόιντ γκαρντ που να σκοράρει όταν το παιχνίδι κολλά.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός μπάσκετ: Ο Μπαρτζώκας και οι φήμες για κλίμα

Ολυμπιακός μπάσκετ: Ο Μπαρτζώκας και οι φήμες για κλίμα

Δημοσιεύματα μίλησαν για «δύσκολες σχέσεις» Μπαρτζώκα με παίκτες και για άρνηση ταλαντούχων Αμερικανών να έρθουν στον Ολυμπιακό, όμως η εικόνα στο παρκέ δείχνει άλλα.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: O Ολυμπιακός με Φενέρ χωρίς επτά

O Ολυμπιακός με Φενέρ χωρίς επτά

Απουσιάζουν επτά παίκτες, δύσκολη αποστολή στην Κωνσταντινούπολη για Ολυμπιακό.

Μπάσκετ