ΜΠΑΣΚΕΤ

Βασιλακόπουλος: «Δεν υπάρχει πια το ευρωπαϊκό μπάσκετ»

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο το ελληνικό, όσο και το ευρωπαϊκό μπάσκετ στάθηκε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Σε συνέντευξή του στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο πρόεδρος της ΕΟΚ τόνισε πως «το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει αμερικανοποιηθεί», ενώ εξήγησε πως οι καλοί Ευρωπαίοι μπασκετμπολίστες ταξιδεύουν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που στη «Γηραιά Ήπειρο» έρχονται...

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο το ελληνικό, όσο και το ευρωπαϊκό μπάσκετ στάθηκε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Σε συνέντευξή του στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο πρόεδρος της ΕΟΚ τόνισε πως «το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει αμερικανοποιηθεί», ενώ εξήγησε πως οι καλοί Ευρωπαίοι μπασκετμπολίστες ταξιδεύουν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που στη «Γηραιά Ήπειρο» έρχονται «παίκτες τρίτης διαλογής».

Σάλος στην Ισπανία για τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου

Αναλυτικά:

Για την πορεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ: «Το μπάσκετ στην Ευρώπη δεν πάει καλύτερα. Γιατί; Δυστυχώς δεν έχουμε ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το μπάσκετ στην Ευρώπη έχει αμερικανοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα. Οι Αμερικάνοι παράγουν μπασκετμπολίστες και θέλουν να τους ξεφορτωθούν και τους στέλνουν στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα παίρνουν τους καλύτερους Ευρωπαίους και τους μετακινούν προς τα εκεί για να παρουσιάσει ενδιαφέρον το προϊόν τους και στις διάφορες ομογένειες και μειονότητες εκεί».

Για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτό: «Να ισχυροποιήσουμε το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κάποτε ήταν πιο ισχυρό. Κάποτε παίρναμε τους καλύτερους από το ΝΒΑ. Τώρα, αντίθετα από την Αμερική παίρνουμε την τρίτη διαλογή. Και γι’ αυτό υπάρχουν και διάφοροι που γυροφέρνουν συνέχεια. Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία… Παίζουν γυρολόγοι. Όταν δίνουμε τη μάχη να μην αυξηθεί ο αριθμός των ξένων, ακούν τα αφεντικά ότι είναι πιο φθηνοί από τους Έλληνες. Πως θα φτιάξουμε ευρωπαϊκό μπάσκετ; Φέτος δεν πίεζαν να πάνε στους επτά οι ξένοι παίκτες; Τελικά είπαν όχι. Εμείς είμαστε κάτω από το μέσο όρο των αλλοδαπών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχουν αγώνες που δεν παίζει ημεδαπός. Και εδώ το ίδιο γίνεται. Μπορεί να δεις δέκα παίκτες αλλοδαπούς και όχι Έλληνες».

Για τη διαμάχη με την Euroleague: «Δεν υπάρχει διαμάχη. Μην εξισώνουμε τους θύτες με το θύμα. Το θύμα είναι το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ποιος εκπροσωπεί θεσμικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ;. Στη διαμάχη υπάρχουν δύο που αντιπαρατίθενται, αλλά δεν είναι ίσοι και δεν είναι το ίδιο. Ο κόσμος θέλει να δει μπάσκετ ελληνικό και ευρωπαϊκό. Η απήχηση που έχει το ΝΒΑ φθίνει συνέχεια. Αυτή την στιγμή υπάρχει μία υπέρμετρη επιβολή του θεάματος στο αθλητικό αποτέλεσμα. Η παραγωγική διαδικασία έχει τεράστια διαφορά με τις ΗΠΑ. Το κύριο γνώρισμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι το αθλητικό αποτέλεσμα, αλλά στο ΝΒΑ είναι το οικονομικό».

Για το αν θα βρεθεί άκρη με την Euroleague: «Θα βρούμε άκρη γιατί θα δώσει τη λύση η κοινωνία. Γιατί ο κόσμος θέλει την εθνική ομάδα και την εθνική εκπροσώπηση. Δεν μπορούν κύριοι με τουπέ και φανφάρες να λένε ότι εκείνοι είναι το μπάσκετ. Να βάζουν στο περιθώριο την εθνική ομάδα και την ώρα που έχει αγώνα η εθνική ομάδα να παίζουν σωματεία».

Για την κόντρα Παναθηναϊκού και Euroleague: «Αυτά είναι φυσιολογικά αποτελέσματα. Είναι εταιρία οικονομικών συμφερόντων. Θυμάστε πως ήταν στην αρχή. Μπήκαν σιγά σιγά τρία άτομα. Έκαναν τις λίγκες σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Έστησαν την ένωση, την ULEB. Κατάφεραν να χωθούν στη FIBA και να ελέγξουν την επιτροπή πρωταθλημάτων και στη συνέχεια άρχισαν να ελέγχουν όλα τα πρωταθλήματα. Εκείνη την περίοδο έγιναν όλα. Το ξεκίνημα είναι να μην κάνει κάποιος την αρχή. Θα υπάρχουν κι άλλα. Sτη Χίμκι υπάρχουν φωνές, στη Μακάμπι άλλη ομάδα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό. Σε λίγο θα γίνει πανευρωπαϊκή αντίθεση σε επίπεδο συλλόγων. Γι’ αυτό η κοινωνία θα δώσει τη λύση. Οι κύριοι της Βαρκελώνης χρησιμοποιούν γλώσσα επιθετικότατη που ξεπερνά τα όρια της χυδαιότητας σε αυτούς που αντιτίθενται».

Για το επίπεδο του Basketball Champions League: «Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά είναι ένα ξεκίνημα που θα πάει πολύ καλύτερα και κάποια στιγμή θα επικρατήσει. Αυτή την στιγμή είναι ένα ξεκίνημα. Από πλευράς δυναμικότητας, οι ομάδες είναι πιο κάτω από την Ευρωλίγκα, αλλά μέσα από αυτά θα επικρατήσει η διοργάνωση του θεσμικού φορέα του αθλήματος είναι η FIBA».

Για το Final 4 του Basketball Champions League: «Θα είναι ένα ωραίο μήνυμα προς τα έξω. Ότι Ελλάδα σημαίνει και μπάσκετ. Πιστεύω θα είναι 20.000 ο κόσμος και το θέαμα θα είναι ανάλογο και αντίστοιχο των προσδοκιών. Θα είναι η ηχηρό το μήνυμα και το κάλεσμα. Αυτό θα είναι το άμεσο μέλλον. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν ενθαρρύνεται η παραγωγική διαδικασία. Το επίπεδο το αγωνιστικό της Ευρωλίγκας συνέχεια πέφτει. Κάθε χρόνο είναι και πιο κάτω. Παίζουν το run n gun παιχνίδι στην Ευρώπη. Η μόνη ομάδα που παίζει ευρωπαϊκό μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση είναι η Ζαλγκίρις. Παίζει με συστήματα και δεν είναι τυχαία η πορεία της».

Για την Εθνική ομάδα: «Δεν επιτρέπουν τα αφεντικά τους παίκτες να παίξουν στην εθνική ομάδα και δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνει τους αγώνες η Ευρωλίγκα. Έρχεται μετά ο ίδιος ο παίκτης και λέει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και το πρώτο που κάνει είναι να εγκαταλείπει την εθνική ομάδα. Τον κόσμο τον φέρνει η επιτυχία της Εθνικής ομάδας και όχι του συλλόγου».

Για το αν μπορεί να βρεθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας: «Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι ευρωπαϊκό. Υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί τζένεραλ μάνατζερ που αφήνουν και δεν αφήνουν τους παίκτες. Το ΝΒΑ καθορίζει ποιος θα βγει πρωταθλητής Ευρώπης. Αναλύστε την ομάδα που πήρε το ευρωπαϊκό, τη Σλοβενία. Ποιοι έλειπαν την Ιταλία, την Γαλλία… Αυτοί καθορίζουν έμμεσα ποιος θα βγει πρωταθλητής Ευρώπης. Η Ισπανία είναι μία ομάδα που παρακμάζει. Ο Γκασόλ έχει συμπληρώσει τα ένσημα και τον αφήνουν και παίζει. Δεν είναι παίκτης ο Γκασόλ».

Για τη διαθεσιμότητα του Αντετοκούνμπο για την Εθνική: «Είμαστε σε επικοινωνία με τους παίκτες και το ΝΒΑ. Ελάτε στο γραφείο μου να δείτε την αλληλογραφία με τους Μπακς. Μιλάμε με τον Γιάννη, τον Κουφό, τον Ντόρσεϊ, τον Παπαγιάννη και ελπίζω θα είναι παρόντες. Εκτός αν τους φορτώσουν και άλλες υποχρεώσεις. Εκτός και αν τα αφεντικά του ΝΒΑ αποφασίσουν διαφορετικά».

Για την παραγωγή παικτών στην Ελλάδα: «Από την παραγωγική διαδικασία είμαι ικανοποιημένος. Βγαίνουν παιδιά σε Παίδων και Εφήβων, αλλά τελικά δεν τους βλέπουμε να είναι πρωταγωνιστές και στο εγχώριο πρωτάθλημα. Είναι τι χρόνο αγωνιστικό παίρνουν οι παίκτες και τι ρόλο. Στην Τουρκία υπάρχουν ομάδες που οι γηγενείς παίκτες έχουν χρόνο 7%. Το ίδιο στην Ιταλία. Γιατί χάθηκε το μπάσκετ εκεί; Πλήρωσαν την ανοησία της δεκαετίας του 80 που έβαζαν σωρηδόν τους ξένους παίκτες. Την πλήρωσαν και την πληρώνουν πάλι».

Για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλούς νέους παράγοντες: «Δεν είναι πρόβλημα ο ηλικιακός ρατσισμός, αλλά λόγω του πλέγματος στο παγκόσμιο επίπεδο. Δεν μιλάω για το ελληνικό. Σήμερα αυτοί που ασχολούνται με το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα είναι ένας συνδυασμός νεοπλουτισμού και υπόκοσμου. Ο νεοπλουτισμός είναι κοινωνική έκφραση. Τζόγος, στοίχημα… Η Σιγκαπούρη είναι κέντρο αθλητικών αποτελεσμάτων. Επιμένω και λέω η ΔΟΕ τι κάνει; Έτσι επικρατούν αυτά τα διάφορα συμφέροντα. Είναι σκληρά αυτά που λέω, αλλά έτσι είναι».

Για την λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού: «Τα έχουμε στείλει και εγγράφως αυτά. Γιατί υπάρχει αυτή η Επιτροπή; Αφού είναι ανώνυμες εταιρίες υπάρχει το υπουργείο Εμπορίου και από ‘κει και πέρα… Τι θα πει Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού; Υπάρχουν πολιτικοί προϊστάμενοι που επηρεάζουν τις αποφάσεις, με έντονο λαϊκισμό και πολιτικαντισμό».

Για τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση που έχει λάβει και ποιο λάθος έχει κάνει: «Μεγαλύτερη ευχαρίστηση ήταν ότι ως πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας απένειμα το Κύπελλο στην Ελλάδα και σε Έλληνα. Το ‘87 πολλοί μπορεί να το ζήσουν, αλλά το 2005 να δίνεις το Κύπελλο στην Ελλάδα, δεν πιστεύω ότι θα έχει αυτή την τύχη άλλος. Λάθη έχουμε κάνει πολλά. Ποιο είναι το μεγαλύτερο δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ως άνθρωποι έχουμε έναν εγωισμό και δεν παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Υπάρχουν τόσοι τύποι που μας φορτώνουν με λάθη…».

Για το αν υπάρχει κάτι που θα άλλαζε: «Θα ήθελα να αλλάξω κάτι για την αυτονομία του αθλητικού κινήματος, όταν διετέλεσα γ.γ. Αθλητισμού. Δεν μπόρεσα να φέρω στη βουλή νομοσχέδιο που είχα έτοιμο».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι του αθλητικού κινήματος. Εκεί, όμως, ίσως είναι πιο ισχυρά τα αφεντικά και όχι η διοίκηση».

Για το αν παρακολουθεί άλλα αθλήματα: «Παρακολουθώ ποδόσφαιρο, βόλεϊ και έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο».

Exit mobile version