Ο Λάρκιν, ο Ρεμίσεβιτς, ο Ονάρ και ο Ουζούν!
Ο Σέιν Λάρκιν δεν πήρε Τούρκικο όνομα αν και έγινε πολίτης της χώρας. Κι αρχίζει το κουίζ. Ποιός είναι ο Ρεμίσεβιτς; Ο Ουζούν; Ο Ονάρ; Δείτε.O Σέιν Λάρκιν έγινε Τούρκος πολίτης αλλά δεν ονομάστηκε… Καρκίν, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Κράτησε το όνομά του, όπως ακριβώς έκανε και ο Σκότι Γουίλμπεκιν που επίσης δεν άλλαξε προς το… Τούρκικο. Σε αντίθεση με άλλους συμπατριώτες τους ή αθλητές από την πρώην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία ή την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.
Κάναμε μια μικρή έρευνα σχετικά με τις αλλαγές των ονομάτων στην Τουρκία. Και θα διαβάσετε πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε ή θα σας προκαλέσουν και γέλιο.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ξέρετε ποιος είναι ο Χακί Ουζούν, ο Μοχάμεντ Ονάρ ή ο Ραμίσεβιτς, ο Μπρτσάνιν και ο Γιάχοβιτς. Αλλά θα σας βοηθήσουμε.
Ο Μπόμπι Ντίξον, για παράδειγμα, της Φενέρμπαχτσε δεν είναι άλλος από τον… Μοχάμεντ Άλι που βλέπετε γραμμένο στο φύλλο στατιστικής των αγώνων της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο κανονισμός στην Τουρκία, που καθιστούσε υποχρεωτική την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού γηγενών στο παρκέ, άλλαξε τα δεδομένα. Οι ντόπιοι έγιναν πολύτιμοι. Και η «φάμπρικα» των… Τουρκοποιήσεων, άρχισε να δουλεύει.
Από παλιότερα είχε γίνει αυτό προκειμένου να ενισχυθούν κιόλας οι Τούρκικες ομάδες. Πολλοί Αμερικανοί παίκτες πήραν την υπηκοότητα της χώρας κι άλλαξαν ονόματα. Πολλοί Μουσουλμάνοι από τις περιοχές της πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, επίσης έγιναν Τούρκοι.
Ο Λάρκιν και ο Ραμίσεβιτς
Η οικογένεια Ραμίσεβιτς, από το χωριό Ριμπάριτσε του Δήμου Τουτίν (στην νοτιοδυτική Σερβία) δεν ήξερε ότι σε μερικά χρόνια ένας απόγονός της θα γινόταν η κορυφαία φυσιογνωμία του Τούρκικου μπάσκετ. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ της Τουρκίας και… αγαπημένος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν κάνατε λάθος… Το πραγματικό όνομα του Χινταγιέτ Τούρκογλου είναι Ραμίσεβιτς.
Όπως και του γεννημένου στο Νόβι Πάζαρ, Μιρσάντ Γιάχοβιτς. Δεν είναι άλλος από τον μετέπειτα κορυφαίο ριμπάουντερ της Euroleague, που έπαιξε κάτι λίγο και στο ΝΒΑ, Μιρσάντ Τουρκσάν!
Ο Χένρι Τέρνερ που έγινε Χακί Ουζούν
Ο γνωστός μας από την θητεία του στον Πανιώνιο και μετέπειτα στο Μαρούσι, Χένρι Τέρνερ, έγινε Τούρκος πολίτης με την ονομασία Χακί Ουζούν. Το ίδιο και ένας άλλος παίκτης που πρωταγωνιστούσε με την Εστουδιάντες στην Euroleague την δεκαετία του ’90. Ο Ρίκι Ουίνσλοου, μετονομάστηκε σε Ρεσάτ Φιριντσίογλου.
Μια άλλη… μεγάλη φυσιογνωμία του ελληνικού πρωταθλήματος κατά την δεκαετία του ΄90, ο Μίρκο Μιλίσεβιτς, επίσης πήρε την Τούρκικη υπηκοότητα. Και μετονομάστηκε σε… Μοχάμεντ Ονάρ. Λίγα χρόνια αργότερα, ο γιός του, Γεσουκάν Ονάρ έπαιξε στην Εθνική Παίδων της Τουρκίας.
Ο Πέταρ Ναουμόσκι θεωρείται κορυφαία φυσιογνωμία στα Σκόπια, στο μπάσκετ. Αγωνίστηκε πολλά χρόνια στην Εφές, έγινε ηγέτης της και πολίτης της χώρας με το όνομα Ναμίκ Πολάτ.
Μαχμούτογλου ή Μπρτσάνιν
Αλλοι Αμερικανοί που άλλαξαν τα ονόματά τους όταν έγιναν Τούρκοι πολίτες: Ο Ερβιν Ντάντλεϊ έγινε Ερσίν Νταγκλί, ο (μακαρίτης από το 2015) Μάικλ Ράιτ ονομαζόταν Αλί Καραντενίζ, ο Ντέιβιντ Ντίξον ήταν πλέον ο Νταβούντ Καμέρ!
Από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ο Ουζμπέκος Αρσέν Ιλιάσοφ δεν είναι άλλος από τον Ερσάν Ιλιασόβα. Παλαιότερα, ο Βίκτορ Μπερεζνόι είχε πάρει το όνομα Ζανφέρ Μπερέν! Όπως και ο Αζέρος Ρουσλάν Μπενγκέρ έγινε Ρασίμ Μπασάκ.
Έχουμε κι άλλα όμως… Το οικογενειακό όνομα του αρχηγού της Φενέρ, Μελίχ Μαχμούτογλου είναι Μπρτσάνιν (μισός Σέρβος μισός Τούρκος) ενώ Τσούρκιτς είναι αντίστοιχα του νυν παίκτη της Μπεσίκτας, Μπιρκάν Μπατούκ.
Στην διάρκεια του πολέμου στην πρώην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία πολλοί Βόσνιοι μπασκετμπολίστες κατέφυγαν στην Τουρκία. Ως θρησκευτικοί πρόσφυγες. Αμέσως έγιναν Τούρκοι πολίτες και πήραν αντίστοιχα ονόματα: Ασίμ Παρς (Ασίμ Πεσκάνοβιτς), Νεντίμ Νταλ (Εντίν Ντέλιτς), Αζίζ Μπεκίρ (Αντίς Μπεζίραγκιτς), Σεντάτ Πινάρ (Σαμίρ Σελέσκοβιτς), Εμίρ Χαλίμ (Εμίρ Χάλιμιτς), Σαμίρ Αϊντίν (Σαμίρ Άβντιτς).
Εκτόςε του Λάρκιν…
Επίσης υπήρξαν κι άλλοι Αμερικανοί που κράτησαν τα ονόματά τους αν κι έγιναν Τούρκοι πολίτες. Όπως ο Στίβεν Ρότζερς (είχε περάσει κι από τον Πειραϊκό) αλλά και ο Κέβιν Ράνκιν
Διαβάστε όλα τα μπλογκ του συντάκτη εδω
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram