Αντιμέτωπος με τον τρόμο και τη φρίκη του πολέμου βρέθηκε ο βετεράνος προπονητής, Ζέλικο Παβλίσεβιτς, ο οποίος τους τελευταίους μήνες εργάζεται στην Λιβύη! Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσιμπόνα και την Γιουγκοπλάστικα, αναγκάστηκε να… αποδράσει με αυτοκίνητο και να οδηγήσει για 11 ώρες μέχρι την Τυνησία.
Η βία που ξέσπασε τον Απρίλιο στην Λιβύη δημιούργησε δυσάρεστη κατάσταση στην χώρα και φυσικά έκανε δύσκολη τη ζωή όλων. Η Ομοσπονδία Μπάσκετ της Λιβύης, στις 6 Απριλίου ανέστειλε όλες τις εκδηλώσεις ως το τέλος της σεζόν. Ο Παβλίσεβιτς, που ήταν πρώτος προπονητής στην Αλ Ιτιχάντ, αναγκάστηκε να φύγει κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Το χρονικό του τρόμου
«Όλα ήταν ήρεμα και καλά» είπε ο Παβλίσεβιτς στην εφημερίδα «Japan Times» που τον εντόπισε, ασφαλή πλέον, στο σπίτι του, στο Ζάγκρεμπ. Ο Κροάτης προπονητής είναι σεβαστό πρόσωπο στην Ιαπωνία όπου δούλεψε για χρόνια ενώ οδήγησε την Εθνική ομάδα της χώρας στο Μουντομπάσκετ του 2006.
«Παρότι είχαν ξεσπάσει ταραχές, στην Τρίπολη τα πράγματα ήταν ήρεμα και δεν μπορούσες να αισθανθείς τον πόλεμο» είπε ακόμα ο 68χρονος προπονητής.
Κατάληψη της Τρίπολης
Από τον Ο.Η.Ε. εκφράστηκε η επιθυμία να υπάρξει συνάντηση και να γίνουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές: Τον Πρωθυπουργό της χώρας, Φαγέζ Αλ Σεράι που εδρεύει στην Τρίπολη και τον Καλίφα Χαφτάρ, ηγέτη των ανταρτών του Εθνικού Στρατού. Μόνο που ο Χαφτάρ είχε διαφορετική ιδέα. Και δήλωσε ότι θα εισβάλει και θα κατακτήσει την Τρίπολη!
Ηδη είχε υπό τον έλεγχό του την ανατολική και τη νότια πλευρά της χώρας. Επίσης ο Χαφτάρ έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου, τον Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας ενώ κατά το παρελθόν είχε διατελέσει στρατηγός του αλήστου μνήμης δικτάτορα της χώρας, Μουαμάρ Ελ Καντάφι!
Στις 7 Απριλίου άρχισαν οι μάχες κοντά στην Τρίπολη. Ο Παβλίσεβιτς, ο συνεργάτης του, Λούκα Μπούγιας και οι δύο Αμερικανοί της Αλ Ιτιχάντ, Μπράντ Ράιλι- Ρος (έπαιξε και στον Πανελευσινιακό την σεζόν 2013-2014) και Ντίον Ράιτ, έτρωγαν στο ξενοδοχείο.
Αρχισαν να πέφτουν οι βόμβες
«Τότε η κατάσταση άλλαξε δραματικά» περιγράφει ο Παβλίσεβιτς. Ο στρατός του Χαφτάρ άρχισε να βομβαρδίζει το αεροδρόμιο «Mitiga» της Τρίπολης. «Το ξενοδοχείο μας ήταν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο που αρχικά έκλεισε αλλά μετά από λίγο άνοιξε και πάλι».
Όλα κρέμονταν σε μια κλωστή. «Αποφασίσαμε άμεσα να νοικιάσουμε ένα μεγάλο αυτοκίνητο και μισή ώρα αργότερα μαζί με τον τζένεραλ μάνατζερ κι ένα ακόμα στέλεχος της ομάδας, να οδηγήσουμε προς την Τυνησία» είπε ο Παβλίσεβιτς. «Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε για εμάς άλλος δρόμος πέρα απ’ εκείνον προς την Τυνησία».
Στον δρόμο σταμάτησαν σε πολλά checkpoints που έλεγχαν οι στρατιώτες. Όμως δεν αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα.
Μετά από 11 ώρες και 420 χιλιόμετρα οδήγησης και με την αίσθηση της αβεβαιότητας από τον πόλεμο στην πρωτεύουσα της Λιβύης, έφτασαν στην Τυνησία.
«Σίγουρα είχα άγχος αλλά δεν φοβήθηκα ούτε και πανικοβλήθηκα απ’ όσα γίνονταν» τόνισε ο Κροάτης προπονητής. «Μη μου ζητήσετε να σας το εξηγήσω, δεν μπορώ. Δεν ξέρω γιατί».
Οπαδοί στα checkpoints
Ποιο ήταν το φοβερό; Ότι σε δύο checkpoints τους περίμεναν οπαδοί της Αλ Ιτιχάντ που είχαν μάθει για την αναχώρησή τους. «Καθίσαμε μαζί τους, ήπιαμε καφέ και χυμό. Κάποια πράγματα είναι πολύ όμορφα» επεσήμανε ο Παβλίσεβιτς, «Μας αποχαιρέτησαν και μας ευχαρίστησαν για όσα κάναμε στην ομάδα τους»…
Είναι περίεργο και άσχημο το συναίσθημα. «Ο πόλεμος είναι πόλεμος… Είναι πολιτική κατάσταση και το μόνο που εύχομαι είναι να σταματήσει. Οι άνθρωποι στην Λιβύη είναι πολύ καλοί και θέλω να ζουν σε ειρήνη».
Τζέρμπα και μετά… Ζάγκρεμπ
Ο Παβλίσεβιτς πήρε την πτήση από την Τζέρμπα (από τις πιο τουριστικές πόλεις της Τυνησίας) προς την Τύνιδα κι απ’ εκεί στην Φρανκφούρτη για να καταλήξει στο Ζάγκρεμπ. Ο Ράιλι Ρος και ο Ράιτ μέσω Μονάχου βρέθηκαν στις ΗΠΑ.
«Οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι αλλά πιστεύω ότι μία- δύο μέρες αργότερα θα ήταν αδύνατο να φύγεις από την Τρίπολη» είπε ακόμα ο Κροάτης ο οποίος στις 7 Απριλίου, λίγο πριν την αναχώρησή του από τη χώρα, έλαβε μέρος σε πάρτι μαζί με όλη την ομάδα. Κι αυτό λόγω της αναστολής των αγωνιστικών εκδηλώσεων. «Τους ευχαρίστησα για όσα έκαναν, ήταν υπέροχοι παίκτες και άνθρωποι» τόνισε. Λίγες μέρες αργότερα και παρά τον πόλεμο στη χώρα, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Λιβύης φιλοξένησε άρθρο του Παβλίσεβιτς για τα πεπραγμένα στην Αλ Ιτιχάντ (10 νίκες σε 11 αγώνες) ενώ ακόμα και τώρα δέχεται στο Ζάγκρεμπ ευχές από Λίβυους.
Ετσι κι αλλιώς είναι ένας άνθρωπος που παντού κάνει φίλους. Ενας τζέντλεμαν. Κι αυτό δεν αλλάζει.