ΞΕΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Σενγκέλια: Θεωρείται «εθνικός προδότης» στη Γεωργία

Ο Τορνικέ Σενγκέλια δεν φανταζόταν ποτέ όταν έκλεινε στην ΤΣΣΚΑ ότι στη πατρίδα του θα υπήρχαν πολλοί που θα τον θεωρούσαν κάτι σαν «εθνικό προδότη», λόγω της μεταγραφής του σε μια ρωσική ομάδα. Όχι, δεν είμαστε υπερβολικοί. Ο Τορνικε Σενγκέλια ακούει τα εξ αμάξης επειδή έκλεισε σε μια ρωσική ομάδα (στην περίπτωσή μας η ΤΣΣΚΑ)....

Τορνικέ Σενγκέλια
Συντάκτης: Μαντώ Καψάλη Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ο Τορνικέ Σενγκέλια δεν φανταζόταν ποτέ όταν έκλεινε στην ΤΣΣΚΑ ότι στη πατρίδα του θα υπήρχαν πολλοί που θα τον θεωρούσαν κάτι σαν «εθνικό προδότη», λόγω της μεταγραφής του σε μια ρωσική ομάδα.

Όχι, δεν είμαστε υπερβολικοί. Ο Τορνικε Σενγκέλια ακούει τα εξ αμάξης επειδή έκλεισε σε μια ρωσική ομάδα (στην περίπτωσή μας η ΤΣΣΚΑ). Και δεν τα ακούει μόνο από τον απλό κόσμο. Τα ακούει ακόμα και από την πρόεδρο της χώρας!

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι, έσταξε χολή κατά του Σενγκέλια με αφορμή την μεταγραφή του στην ΤΣΣΚΑ.

Η πρόεδρος της χώρας, έκανε ποστ στα social media κατά του 28χρονου Γεωργιανού πάουερ φοργουορντ και ανέφερε: «Είναι ατυχής και απαράδεκτη για μένα, την πρόεδρο της Γεωργίας, η απόφαση του αρχηγού της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Γεωργίας να μετακομίσει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας»!

Αιτία οι πάντα τεταμένες σχέσεις Γεωργίας – Ρωσίας

Η πολιτική ολομέτωπη επίθεση, που δέχθηκε ο Σενγκέλια έχει βέβαια αιτία. Η Γεωργία είχε ιστορικά πάντα τεταμένες σχέσεις με την Ρωσία (εκτός βέβαια, από την περίοδο που οι δυο χώρες αποτελούσαν κομμάτια της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης).

Μια από τις μεγάλες τους κόντρες (αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη) είχε να κάνει με τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Ειδικά η Νότια Οσετία αποτελεί πάντα ένα τεράστιο αγκάθι στις σχέσεις τους.

Ο πόλεμος Γεωργίας – Ρωσίας

Το 2008 μάλιστα οι δυο χώρες πήγαν σε πόλεμο, ο οποίος κράτησε 5 μέρες. Η μια αιτία του πολέμου είχε να κάνει με τη Νότια Οσετία και την Απχαζία. Η κυβέρνηση της Γεωργίας ήθελε τον έλεγχό τφν δυο περιοχών, αλλά το ίδιο ήθελε και η Ρωσία.  Οι δυο περιοχές μάλιστα (υπό την σκέπη φυσικά της Ρωσίας), κήρυξαν ανεξαρτησία.

Μέσα σε όλα εκείνη την περίοδο η Γεωργία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν… άρεσε καθόλου στην Ρωσία.

Το θερμόμετρο στις σχέσεις των δυο χωρών χτύπησε… κόκκινο τον Αύγουστο του 2008 και ξεκίνησε ένας πόλεμος που κράτησε 5 μέρες.

Exit mobile version