Μπούργος – Άρης: Τολμάει, αλλάζει και παραδέχεται τα λάθη του
Ο Αλέξανδρος Κωτάκης γράφει για τον «ευέλικτο» κύριο Μπούργος που δεν διστάζει να φτάσει στα «πέρατα» του ρόστερ του προκειμένου ο Άρης να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.Άρης: Μπορεί ακόμη να μην έχουμε ένα απόλυτα ασφαλές δείγμα για τη δουλειά και τις ικανότητες του Χέρμαν Μπούργος, ωστόσο μια πρώτη εικόνα για τον «Ελ Μόνο» έχει σχηματιστεί.
Άλλωστε είναι ενδιαφέρουσα μια σύγκριση με όσα έκανε ο Άκης Μάντζιος, ο οποίος είναι ο πιο πετυχημένος προπονητής των «κιτρινόμαυρων» τα τελευταία 30 χρόνια όσον αφορά τις επιδόσεις του στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Ακόμη και από τους Ντούσαν Μπάγεβιτς και Έκτορ Ραούλ Κούπερ που και 3η δεν οδήγησαν ποτέ την ομάδα και δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τον ανελέητο πόλεμο που δέχεται επί «εξυγίανσης» ο Άρης και πέντε ομάδες έβγαιναν τότε στην Ευρώπη.
Μια πρώτη εικόνα είναι ότι ο Έλληνας τεχνικός άλλαζε πολύ δύσκολα τόσο τα πρόσωπα όσο και το σύστημα 4-2-3-1. Λίγες ήταν οι φορές που ο Μάντζιος κατέβασε τον Άρη με 4-3-3 ή 3-4-3 ή που άλλαζε τον σχηματισμό εν μέσω αγώνα. Επίσης η 11άδα άρχιζε από τον Μπρούνο Γκάμα, ανεξαρτήτως αντιπάλου καθώς ο 51χρονος προπονητής θεωρούσε αναντικατάστατο τον ποιοτικό Πορτογάλο, έστω και στα 35 του.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τον Μπούργος ο οποίος τολμώντας να τσεκάρει τους παίκτες του σε κανονικούς αγώνες (και μάλιστα πολύ κρίσιμους όπως τα πλέι οφ), δεν διστάζει να ανακατέψει τα… πάντα ακόμη και μέσα σε ένα παιχνίδι.
Μέχρι πρότινος δύσκολα θα φανταζόμασταν ο Γκάμα να μην αγωνιστεί καθόλου για δύο σερί ματς. Ο Αργεντινός το έκανε θέλοντας ειδικά στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ να βασιστεί σε ταχυδυναμικούς και όσο το δυνατόν πιο αθλητικούς και φρέσκους παίκτες.
Οπως ακριβώς ο ανέτοιμος στα μάτια μας Λουίς Πάλμα, ο οποίος όμως μπήκε με θράσος και θάρρος και τα κατάφερε σε ικανοποιητικό βαθμό. Εκτός από την καίρια θέση του στο 1-0 (είχε «κατασκηνώσει» πίσω από τον τερματοφύλακα ώστε να επωφεληθεί σε τυχόν λάθος. Κάτι που εν τέλει έγινε) ήταν θετικός γενικότερα (σουτάρει από μακριά), ενώ καλή εντύπωση μου άφησε και μια αντίδραση που είχε ο επιθετικός από την Ονδούρα.
Σε ένα σκληρό φάουλ του Τσούμπερ, ο παίκτης της ΑΕΚ θέλησε να δώσει το χέρι του στον Πάλμα, ο οποίος όμως δεν το δέχτηκε, δείχνοντάς στον Ελβετό ότι δεν «μασάει».
Από εκεί και πέρα σίγουρα πρέπει να βελτιωθεί στην τακτική και τη θέση του στο γήπεδο και να δίνει περισσότερες βοήθειες αμυντικά. Μόλις 22 ετών είναι άλλωστε.
Επιστρέφοντας στο Μπούργος, είδαμε να κατεβάζει τον Άρη με 4-4-2 βάζοντας έτσι ένα στήριγμα στον Καμαρά ο οποίος όντας πιο απελευθερωμένος δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην άμυνα της Ένωσης. Σύστημα το οποίο μετατρεπόταν σε 4-2-4 όταν ο «Θεός του πολέμου» ξεχυνόταν στην αντεπίθεση , κάνοντας άνω-κάτω την άμυνα του δικεφάλου.
Επίσης αυτό που άρεσε στο ΟΑΚΑ ήταν πως ο «Ελ Μόνο» δεν πήγε να κλέψει το ματς παίζοντας φουλ άμυνα και αν μπροστά βγει κάποιο γκολ βγήκε, αν όχι καλό και το «Χ». Κατέβασε επιθετική 11άδα, κάτι το οποίο φαίνεται και από τη χρησιμοποίηση, ενός ακόμη αουτσάιντερ για το βασικό σχήμα, του Εμπακατά.
Ο Κονγκολέζος, έδωσε τρεξίματα και προωθήσεις στο επιθετικό κομμάτι βοηθώντας την ανάπτυξη του Άρη. Έτσι ο Μπούργος δεν δίστασε να ρισκάρει με τον νεαρό 23χρονο έστω κι αν ο Σούντγκρεν είναι σαφώς πιο φτασμένος κι έμπειρος ποδοσφαιριστής από τον πρώην μπακ της Σοσό.
Ακόμη ένα στοιχείο του 53χροονου προπονητή είναι οτι κάνει αλλαγές από πολύ πολύ νωρίς, ακόμη και από το ημίχρονο, αν χρειαστεί. Είδαμε τις τρεις αλλαγές στο 46′ στο ματς με τα Γιάννενα το οποίο όσο υπερβολικό κι αν ήταν έδειξε ότι αν ο Μπούργος δει ότι κάτι δεν «περπατάει», δεν πρόκειται να κρατήσει μέσα παίκτες μόνο και μόνο για να μην τους κακοκαρδίσει επειδή θα τους βγάλει από νωρίς.
Γενικότερα ο πρώην συνεργάτης του Ντιέγκο Σιμεόνε δείχνει ευέλικτος, εύστροφος και με διάθεση να παραδεχθεί τα λάθη του αν ένα σχήμα δεν βγαίνει. Αυτό δεν είναι σύνηθες για έναν προπονητή. Συν του ότι ο αντίπαλος προπονητής δεν ξέρει τι να περιμένει. Με τον Μάντζιο ήξεραν τι θα δουν, με τον Μπούργος όχι.
Κι αν δεν είχαμε τις αλλοιώσεις από τη διαιτησία στα ματς με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό τώρα ο Άρης θα είχε ακόμη μεγαλύτερη διαφορά από τους πράσινους και την ΑΕΚ.
Κλείνω με το εξής σχόλιο για τους προπονητές: Ένας προπονητής δεν κρίνεται μόνο όταν κάνει αυτός τις μεταγραφές και την προετοιμασία, αλλά από τη στιγμή που θα αναλάβει, έστω και μεσούσης της περιόδου. Άλλωστε ιδανικές συνθήκες δεν υπάρχουν ακόμη και στην πλουσιότερη ομάδα.
Δηλαδή αν ένας προπονητής έρθει σε μια ομάδα μέσα στη σεζόν, δεν μπορεί να αλλάξει δύο πράγματα και αυτή η ομάδα να πετύχει έναν στόχο ή έστω να βελτιώσει την εικόνα της και να παίξει καλύτερα;
Μπορεί και αυτό το βλέπουμε στον Άρη από τον Μπούργος. Φυσικά η κρίση μας θα πρέπει να είναι πιο «μαλακή» ενόψει της νέας περιόδου που η ομάδα και οι επιλογές θα είναι δικές του.
ΑΕΚ: Αυτόν τον παίκτη βγάζει στο σφυρί!
Προπονητής έτοιμος να πάρει πόδι!
Αυτή είναι η εντυπωσιακή σύζυγος του ΜακΚίσικ που μοιράζει «εγκεφαλικά»!