«Δυστυχώς, δεν κατάφερα μόνος μου να εμπνεύσω τον κόσμο και να πετύχει η ομάδα μου». Με αυτή την ατάκα του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Arena fm» ο Δημήτρης Γουλιέλμος εξήγησε την αποτυχημένη θητεία του ως διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ Άρης.
Συγγνώμη αλλά εγώ καταλαβαίνω με αυτό που είπε ότι περίμενε οι οπαδοί του Άρη να βγάλουν το «κάρο από τη λάσπη». Με λίγα λόγια (γιατί απέφυγε να το πει στα ίσα) περίμενε περισσότερη οικονομική βοήθεια από τον κόσμο (διαρκείας, περισσότερα εισιτήρια κτλ). Έναν κόσμο «ήρωα», που τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχει βοηθήσει και στηρίξει όσο κανείς άλλος στην Ελλάδα την ομάδα του. Και που συνεχίζει να στηρίζει, αλλά που (απολύτως δικαιολογημένα) έχει κουραστεί και βαρεθεί αυτή την κατάσταση της… υπομονής.
Έκατσα μάλιστα πρόσφατα και άκουσα ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου που ο κ. Γουλιέλμος είχε δώσει όταν είχε αναλάβει στην οποία και εξηγούσε το πλάνο και τα όνειρά που έχει για τον σύλλογο. Ναι το έκανα αυτό το… ψυχικό για να δω ποια τελικά κατάφερε να πετύχει από όσα υποσχέθηκε και ποια όχι.
Ηταν μια συνέντευξη 2,5 ολόκληρων ωρών η οποία ουσιαστικά ήταν ανούσια και φλύαρη. Το μεγαλύτερο μέρος αναλώθηκε στα μεγαλεία του παρελθόντος, στο ότι οι άλλες ομάδες χρωστάνε στον Άρη. Είπε μέχρι και ότι είναι γενικότερα ευκαιρία για όλο το ελληνικό μπάσκετ να επανέλθει στην κορυφή. Ενα ελληνικό μπάσκετ διαλυμένο στο οποίο ομάδες δεν τελειώνουν καν τη σεζόν και που οι Άρης και ΠΑΟΚ είναι ουραγοί.
Ωραία όλα αυτά, αλλά αυτά τα λες όταν έχεις ένα ισχυρό οικονομικό εκτόπισμα και έχεις μεγαλόπνοα σχέδια ώστε να φτάσεις τον Άρη και πάλι ψηλά. Όταν ουσιαστικά είσαι ένας απλός διαχειριστής (και μάλιστα κακός όπως αποδείχθηκε) δεν χρειάζονται αυτά.
Μάλιστα ο κ. Γουλιέμος συνέχισε να λέει τα ίδια πράγματα ακόμη και στις πιο πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του.
Τα δυο πιο σημαντικά σημεία εκείνης της πρώτης συνέντευξης ήταν τα εξής: Α) Ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα βάσει των εσόδων της (ένα μπάτζετ δηλαδή χοντρικά στο 1 εκατ. ευρώ συνολικά). Επίσης πρόσθετε με βεβαιότητα ότι αν ο προϋπολογισμός αυτός ξεφύγει και λίγο θα τα βάλει από την τσέπη του και όλα καλά κι ωραία.
Β) Ότι θα αναλάβει εκείνος με ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ ετησίως την αποπληρωμή των χρεών της ομάδας. Δηλαδή τους διακανονισμούς των παικτών και τα οφειλόμενα προς το δημόσιο.
Σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει. Και η νυν ομάδα δεν πληρωνόταν ομαλώς και οι διακανονισμοί των παλιών παικτών και το δημόσιο. Έτσι φτάσαμε στην απειλή αποχής από παίκτες οι Μόρις και Ντραγκίσεβιτς, στην κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής, την επιστροφή των μπαν και την απώλεια φορολογικής ενημερότητας.
Το μόνο ίσως κομμάτι που ο μεγαλομέτοχος αποδείχθηκε φερέγγυος ήταν ίσως το άθρο 99. Πάλι καλά, γιατί αν σε μία δόση αργήσεις, τότε βγαίνεις εκτός και… καταστροφή. Άρα είτε έκανε κακούς υπολογισμούς, είτε περίμενε τα περισσότερα από τον κόσμο που έτσι κι αλλιώς στήριξε ικανοποιητικότατα.
Απορεί κανείς πώς ο κ. Γουλιέλμος έπεσε τόσο έξω στα όσα είχε υποσχεθεί και μέσα σε μόλις 1,5 σεζόν. Κι αυτό καθώς μιλάμε για έναν τεχνοκράτη, γνώστη των νομικών και των αριθμών, με ικανότητα στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.
Και κανείς δεν απαίτησε ο Άρης να πετύχει μεγάλα πράγματα άμεσα. Ούτε καν να μπαίνει πλέι οφ. Αλλά τουλάχιστον να φτιάξει μια ομάδα αξιοπρεπή που να εξασφαλίσει τη σωτηρία της χωρίς «καρδιοχτύπια» και η οποία σιγά σε βάθος 4-5 ετών να εξυγιανθεί. Το που πήγαν αυτά 2,5 εκατομμύρια που λέει ότι έβαλε δεν το βλέπουμε στην πράξη.
Ο «Θεός του πολέμου» έχει περιέλθει στη δυσκολότερη θέση της ιστορίας του, όμως ακόμη έχει δικαίωμα στην ελπίδα. Αρκεί να κινηθεί σωστά, σε ένα πρωτάθλημα που ειδικά τα τελευταία χρόνια γίνονται απίθανα πράγματα.
Ομάδες που δεν έχουν ούτε τον κόσμο ούτε την ιστορία του «Αυτοκράτορα» κατάφεραν να σωθούν πετυχαίνοντας απίστευτα σερί στις τελευταία 4-5 αγωνιστικές. Και εκεί που είχαν 3-4 νίκες στα 2/3 της σεζόν έκαναν όσες έπρεπε ώστε να εξασφαλίσουν την παραμονή τους.
Ο Άρης έχει χτυπητές αδυναμίες στο ρόστερ του, όμως το υλικό δεν είναι τόσο κακό. Με τον Σάββα Καμπερίδη πλέον στο «τιμόνι» (έναν άνθρωπο που ξέρει την ομάδα) και τις σωστές κινήσεις «εντός κι εκτός», ο «Θεός του πολέμου» μπορεί και πρέπει να σωθεί.
Διαβάστε εδώ όλα τα μπλογκ του συντάκτη
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram