Από τη μία κοιτάς τα αποτελέσματά της. Δεν είναι τα καλύτερα. Από την άλλη, όμως, ξέρεις ότι πέρυσι τερμάτισε έβδομη στην Premier League αφήνοντας πίσω της ομάδες με σαφώς μεγαλύτερα μπάτζετ, όπως η Έβερτον. Η αλήθεια για την Μπέρνλι είναι κάπου στη μέση. Ο Ολυμπιακός ούτε να τη φοβηθεί χρειάζεται, αλλά ούτε και να την υποτιμήσει.
Το μεγαλύτερο συν της -πέρα από την ετοιμότητα αυτή τη χρονική περίοδο- είναι η ομοιογένεια και ο προπονητής της. Έχει έναν από τους καλύτερους στο Νησί, τον Σον Ντάιτς. Χρόνια στην ομάδα, την ξέρει απ’ έξω. Όπως και οι παίκτες μεταξύ τους ο ένας τον άλλον.
Δεν είναι τυχαίο που έκανε μόλις τρεις μεταγραφές. Ο Άγγλος τεχνικός δεν ξοδεύει πολλά χρήματα -για τα αγγλικά δεδομένα-, όπως άλλοι. Του αρέσει να παίρνει μόνο όσους είναι απαραίτητοι και να πηγαίνει με κοντό ρόστερ. Γι’ αυτό και οι αλλαγές είναι λίγες ακόμα και τώρα που έχει δύο ματς μέσα στη βδομάδα.
Μην περιμένει κανείς εκτεταμένο rotation ούτε με τον Ολυμπιακό. Πάνω κάτω οι ίδιοι θα παίξουν. Και οι περισσότεροι είναι παίκτες που έχουν μάθει το βρετανικό στυλ ποδοσφαίρου με ό,τι συνεπάγεται. Δυναμικοί, καλοί στον αέρα, έχουν ταχύτητα, αλλά όχι τρομερή τεχνική.
Ποιους χρειάζεται να προσέξει
Στην Αγγλία δεν είναι εύκολο να κρατήσεις το μηδέν λόγω του ρυθμού. Ωστόσο, η Μπέρνλι διαθέτει μία από τις καλύτερες άμυνες. Πέρυσι, άλλωστε, λιγότερα γκολ δέχτηκαν μόνο οι έξι μεγάλοι. Το κλειδί είναι η συνεργασία των Ταρκόφσκι και Μι. Ο πρώτος ειδικά είναι ίσως ο καλύτερος παίκτης της. Καθαρίζουν σχεδόν τα πάντα ψηλά, είναι σχετικά καλοί και χαμηλά και επικίνδυνοι στα στημένα. Τους πλάγιους μπακ τους αλλάζει, αλλά όποιοι και αν παίξουν (από τους Λόουτον, Τέιλορ, Μπάρντσλεϊ και Γουόρντ), δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Σκληροί, μπαίνουν δυνατά στις φάσεις, έχουν ανεβάσματα, αλλά όχι ποιότητα.
Οι χαφ μπροστά είναι του ίδιου στυλ. Εργάτες, τίμιοι, τρέχουν αρκετά, αλλά ως εκεί. Το θετικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι δεν υπάρχει αυτή την περίοδο Ντεφούρ. Σχεδόν όλα από τα πόδια του ξεκινούν. Ακόμα και τα στημένα αυτός τα εκτελεί. Αλλά είναι τραυματίας. Γουέστγουντ, Κορκ και Χέντρικ δεν έχουν ιδιαίτερη ποιότητα, δεν σκοράρουν και δημιουργούν ελάχιστα. Οι κάθετες του δεύτερου να προσεχτούν και οι κινήσεις του τελευταίου.
Και θα μου πείτε, δεν υπάρχει και κάποιος που να κάνει τη διαφορά πλην του Ντεφούρ; Φυσικά και υπάρχει. Γκούντμουντσον λέγεται ο κύριος και είναι ίσως ο πιο επικίνδυνος παίκτης για την άμυνα του Ολυμπιακού. Ο διεθνής Ισλανδός εξτρέμ παίζει κυρίως δεξιά με ανάποδο πόδι και είναι αυτός που σερβίρει τα περισσότερα γκολ. Λόγω Λένον, βέβαια, τους τελευταίους μήνες έχει μετατοπιστεί αριστερά. Γνωστός και πάντα κινητικός και ο δεύτερος, με την κλασική αδυναμία των περισσότερων Άγγλων εξτρέμ, τα τελειώματα. Πολύ γρήγορος, όμως, και ικανός να δημιουργήσει αρκετά ρήγματα. Ποιοτικός και με καλά χτυπήματα και ο Μπρέιντι, αλλά φαίνεται να μην υπολογίζεται φέτος.
Όσο για τους φορ, παικταράς δεν υπάρχει. Έχουν τον τρόπο τους, όμως, οι Γουντ και Βόουκς. Λιγότερο ο Μπαρνς, ο οποίος κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο. Σε αυτούς προστέθηκε και ο Βίντρα, ο οποίος ακόμα δεν έχει κάνει ντεμπούτο. Στην Championship, πάντως, τα… έσπασε ο τελευταίος, ενώ οι υπόλοιποι πέτυχαν όλοι μαζί στην Premier League 23 γκολ. Κοινώς, αντιμετωπίζονται από μία σοβαρή άμυνα.
Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός
Το πρώτο είναι να της χαλάσει το μυαλό. Αυτό έκανε η Γουότφορντ. Βλέπει κανείς το 1-3 και φαντάζεται διάφορα, όπως ίσως και το 0-0 με τη Σαουθάμπτον. Κόντρα στην τελευταία, η Μπέρνλι είχε αρκετές φάσεις στο πρώτο ημίχρονο και ίσως άξιζε το διπλό. Με τη Γουότφορντ, πάλι μπορούσαν τα πράγματα να κυλήσουν διαφορετικά. Δεν έκανε εκείνη το 2-1 και με το που το δέχτηκε, τα έχασε. Ένα λάθος του Λόουτον σχεδόν αμέσως, βοήθησε ώστε να γραφτεί το τελικό 1-3 και να τα παρατήσουν οι «κλάρετς». Στην ουσία το κλειδί ήταν ότι δεν τους βγήκε το πλάνο.
Αυτό θα πρέπει να κάνει και ο Ολυμπιακός, να τη βγάλει έξω από τα νερά της. Να ρίξει τον ρυθμό, να προσέξει τα στημένα και γενικά να είναι καλός στον αέρα. Αν καταφέρει να εξουδετερώσει τους δύο εξτρέμ, τότε αμυντικά θα είναι πολύ καλά. Και μπροστά, με τους Ποντένσε και Λάζαρο, θα δημιουργήσει προβλήματα. Εάν πιέσει και όσο αντέχει, γκολ θα βρει λογικά.
Ναι, θα έχει απέναντί του έναν καλό τερματοφύλακα. Ο Χαρτ, όμως, είναι και με τα φεγγάρια του. Μπορεί να κάνει εντυπωσιακές επεμβάσεις και να κατεβάσει ρολά, μπορεί όμως να κάνει και μία γκάφα από το πουθενά. Την έχει την γκάφα. Γι’ αυτό έφυγε από τη Μάντσεστερ Σίτι και γιατί είναι πολύ κακός με την μπάλα στα πόδια. Εάν πιεστεί έχει θέμα, όπως και οι αμυντικοί του στο να πάνε την μπάλα μπροστά.
Κλείνοντας, ας κρατήσουμε κάτι ακόμη. Μεγαλύτερη σημασία απ’ όλα έχει το πώς θα προσεγγίσει τα δύο ματς η Μπέρνλι. Οι Άγγλοι το υποτιμούν το Europa League. Γι’ αυτό και πολλές φορές έχουν πάει… σπίτι τους από πολύ κατώτερες ομάδες. Ας το κάνει, λοιπόν, και η Μπέρνλι. Εκείνος που δεν θα πρέπει να το κάνει, είναι ο Ολυμπιακός.