Premier League: Όσα θέλετε να ξέρετε για φέτος
Ο Αντώνης Τσιράκης γράφει για τις 20 ομάδες της κατηγορίας, τα κενά τους και τους στόχους τουςΕίστε έτοιμοι για τη νέα Premier League; Η περσινή ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και αναμένεται και η φετινή ενδέχεται να είναι το ίδιο καλή.
Το δίπολο μοιάζει απίθανο να σπάσει. Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ θα πάνε για το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Να δούμε εάν θα αντέξουν να κάνουν αμφότερες μία σχεδόν αλάνθαστη σεζόν ξανά.
Πίσω τους θα είναι το κλασικό τιμ των τεσσάρων που θα παλέψουν για την τετράδα. Τότεναμ, Άρσεναλ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν ως ταβάνι την τρίτη θέση. Υπάρχουν, όμως, διαφορές. Για παράδειγμα τα «σπιρούνια» ξεκινούν πιο μπροστά από τους υπόλοιπους.
Συνήθως είναι δύσκολο να βρεις τους επόμενους, αλλά τουλάχιστον στα χαρτιά οι Έβερτον, Λέστερ και Γουλβς είναι οι καλύτερες ομάδες μετά το Big 6. Να προσθέσουμε ως δέκατη και τη Γουέστ Χαμ; Το ρόστερ της είναι πάντα καλό, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.
Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι λίγο πολύ βράζουν στο ίδιο καζάνι. Από τους τρεις που ανέβηκαν (Άστον Βίλα, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Νόριτς) οι «χωριάτες» δείχνουν σε καλύτερη μοίρα. Αλλά και οι τρεις θα παλέψουν για την παραμονή, όπως και αρκετοί ακόμη.
Premier League: Η ανάλυση των 20 μονομάχων
Άρσεναλ
Έφερε στην Premier League έναν παίκτη που συζητήθηκε όσο λίγοι αυτό το καλοκαίρι. Ο λόγος για τον Νικολά Πεπέ. Γι’ αυτόν τα… έσκασαν φέτος οι Λονδρέζοι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δίνουν χρήματα με μεγαλύτερη ευκολία. Ο Ιβοριανός είχε μία τρομερή σεζόν με τη Λιλ και αναμένεται με ενδιαφέρον η τριάδα που θα σχηματίσει με τους Λακαζέτ και Ομπαμεγιάνγκ. Η Άρσεναλ θα έχει μία εκρηκτική επιθετική γραμμή, αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται ισορροπία σε όλες τις γραμμές. Τα χαφ μοιάζουν με γρίφο ως προς το ποιοι θα παίζουν. Έφυγε ο Ράμσεϊ, αποκτήθηκε ως δανεικός ο Θεμπάγιος. Έκανε όργια στο Euro U21, αλλά εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Θα τα καταφέρει εξίσου καλά;
Οι «κανονιέρηδες» πήραν τον Σαλιμπά και τον άφησαν δανεικό στη Σεντ Ετιέν, ενώ έκλεισαν το κενό στο αριστερό άκρο της άμυνάς τους με τον Τίρνι. Ακούγονται καλά λόγια για τον Σκωτσέζο. Περίεργη η επιλογή του Νταβίντ Λουίζ στα στόπερ, αλλά τουλάχιστον δεν κόστισε. Χρειαζόταν κάτι καλύτερο εκεί η ομάδα του Ουνάι Έμερι. Έναν στόπερ ηγέτη και όχι έναν αμυντικό που κάνει για πλάκα γκέλες (όσο καλός και αν είναι με την μπάλα στα πόδια). Στόχος; Η επιστροφή στην τετράδα. Έχει το ρόστερ για να τα καταφέρει. Παρεμπιπτόντως, φέτος θα κρίνουμε και τον Έμερι. Πέρυσι η ομάδα του δεν είχε ταυτότητα, ήρθε η στιγμή να αποκτήσει.
Τι περιμένουμε να δούμε: Νομίζω όλοι στο Νησί θέλουν να δουν τον Πεπέ. Ακούστηκε για τόσες ομάδες, έκανε τόσο καλή χρονιά πέρυσι και τώρα του δίνεται η ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί και στο τοπ επίπεδο.
📝 DONE DEAL 📝
Arsenal have confirmed the club-record capture of Nicolas Pepe from Lille pic.twitter.com/wpovYUdsJ7
— WhoScored.com (@WhoScored) August 1, 2019
Άστον Βίλα
Πέρυσι κέρδισε το εισιτήριο για την Premier League μέσω των play off της Championship. Εύκολο δεν είναι για καμία ομάδα που ανεβαίνει η παραμονή. Η Άστον Βίλα ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα και φιλοδοξεί με αυτό τον τρόπο να τα καταφέρει. Δείχνει σε καλύτερη μοίρα από τις Νόριτς και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Το θέμα, όμως, είναι να το αποδείξει και στο γήπεδο. Γιατί ακριβώς τα ίδια λέγαμε και για τη Φούλαμ πριν από έναν χρόνο και τελικά απογοήτευσε πλήρως. Από τους δανεικούς έμεινε ο Μινγκς -με τους «χωριάτες» πάντως να δίνουν υπερβολικά λεφτά-, αλλά όχι και ο πρώτος σκόρερ της περσινής σεζόν, Έιμπραχαμ. Ο τελευταίος επέστρεψε στην Τσέλσι.
Πώς θα καλυφθεί το κενό του; Μεγάλο θέμα αυτό. Τα περισσότερα χρήματα δαπανήθηκαν για τον αντικαταστάτη του και οι συστάσεις που τον συνοδεύουν είναι πολύ καλές. Ο λόγος για τον Γουέσλεϊ της Μπριζ. Αποκτήθηκαν παίκτες που γνωρίζουν την κατηγορία, όπως οι Τάργκετ και Χίτον, έμεινε ο Ελ Γκάζι και έγιναν κάποιες ακόμη καλές κινήσεις όπως του Τρεζεγκέ και του Ντάγκλας Λουίζ. Θα καταφέρει η Άστον Βίλα των τόσων νέων προσώπων να γίνει γρήγορα ομάδα; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Ντιν Σμιθ. Καλές μονάδες υπάρχουν και σε αυτές προσθέστε και τους ΜακΓκιν και Γκρίλις.
Τι περιμένουμε να δούμε: Τον τελευταίο φυσικά περισσότερο από όλους. Έπαιξε και πριν λίγα χρόνια στην Premier League όταν έκανε τα πρώτα του βήματα. Τώρα είναι πιο ώριμος, καλύτερος και στο στόχαστρο αρκετών ομάδων.
Aston Villa with and without Jack Grealish starting in the Championship last season
For more player stats — https://t.co/VFzvY8G0Wg pic.twitter.com/x6gCC9S21N
— WhoScored.com (@WhoScored) July 20, 2019
Γουέστ Χαμ
Πάντα έκανε πολλές μεταγραφές και κάποιες φορές λαμπερές. Ίσως έμαθε και αυτό το καλοκαίρι έδωσε ουσιαστικά τα χρήματα μόνο σε δύο. Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και ο Μανουέλ Πελεγκρίνι. Προσαρμόστηκε, ξέρει τι ζητάει πια και τι θέλει η ομάδα του. Το ρόστερ είχε πολλές καλές μονάδες και πέρυσι, έχει και φέτος. Και ας έφυγε ο Αρναούτοβιτς, ένας παίκτης που έκανε δεδομένα τη διαφορά. Αποκτήθηκε ο Αλέρ και σε περίπτωση που επιβεβαιώσει πως έχει το εύκολο γκολ, η Γουέστ Χαμ μπορεί να ελπίζει σε είσοδο στη δεκάδα. Ειδικά εάν βοηθήσει και ο Φορνάλς, η άλλη καλή μεταγραφή των Λονδρέζων.
Αν σκεφτείτε πως υπάρχουν ακόμα οι Φελίπε Άντερσον, Λανσίνι, Άντερσον, Γιαρμολένκο και Σνόντγκρας, αντιλαμβάνεστε πως μεσοεπιθετικά οι επιλογές είναι και πολλές και καλές. Το θέμα ανέκαθεν ήταν τα μετόπισθεν. Πόσα να βγάζει κάθε φορά ο Φαμπιάνσκι; Συμπαθητικοί οι Ντιοπ, Ράις και Κρέσγουελ, αλλά χρειάζεται να έχουν στήριξη. Για εκεί αποκτήθηκε μόνο ο Καρντόσο και αυτό δεν αποκλείεται να το πληρώσουν τα «σφυριά» στην πορεία. Μία ομάδα που δέχεται τόσο εύκολα γκολ σταθερά τα τελευταία χρόνια, δύσκολα θα αλλάξει. Απλώς αν γίνει ελαφρώς καλύτερη και με την ποιότητα που έχει μπροστά, μπορεί να τερματίσει αρκετά ψηλά.
Τι περιμένουμε να δούμε: Αν δεν χορτάσατε τον Φελίπε Άντερσον, θα έχετε μία σεζόν ακόμη. Αλλιώς τους Αλέρ και Φορνάλς. Ο δεύτερος είναι πιο ενδιαφέρον project. Τον ήθελε και η Βαλένθια, αλλά επέλεξε την Premier League.
Sebastien Haller: Only Robert Lewandowski (42) has scored more clear-cut goalscoring opportunities than @HallerSeb (21) since the start of the 2017/18 Bundesliga season
For more player stats — https://t.co/caWMXewhHj pic.twitter.com/5QYxgUxK9l
— WhoScored.com (@WhoScored) August 2, 2019
Γουλβς
Ήταν ίσως η πιο… ομάδα της προηγούμενης σεζόν. Εντυπωσιακό αυτό που κατάφερε. Ανέβηκε κατηγορία και κατευθείαν πρωταγωνίστησε. Ημιτελικά στο Κύπελλο, νίκες απέναντι σε σχεδόν όλους τους μεγάλους και… πρωτάθλημα μετά το big 6. Δεν γίνεται κανείς να προσπεράσει τους έξι, οπότε το να βγεις έβδομος είναι αναμφίβολα μία επιτυχία. Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντος έδειξε πως είναι από τους καλύτερους προπονητές της κατηγορίας, ενώ διαθέτει και εξαιρετικούς παίκτες. Ο περσινός πρώτος σκόρερ, Χιμένες, έμεινε, όπως και ο Νέβες. Ο Μεξικανός συνθέτει εξαιρετικό δίδυμο με τον Ζότα, ενώ στους κορυφαίους όλη τη σεζόν ήταν και ο εντυπωσιακός Ντόχερτι.
Στις μεταγραφές τους «λύκους» δεν τους φοβάμαι. Καθαρίζει ο Ζόρζε Μέντες για όλα. Δικές του επιλογές οι Νέτο και Ζορντάο από τη Λάτσιο, έβαλε το χεράκι του και για τον Κριστόβαο. Αποκτήθηκε και ο Κρουτόνε ώστε να υπάρχει ένας ακόμη φορ για όποτε χρειαστεί. Μοναδικό πρόβλημα η αδυναμία της Γουλβς πέρυσι σε πολλά ματς να κρατάει απαραβίαστη την εστία της, ακόμη και αν έπαιζε με τριάδα. Δεν είμαι σίγουρος ότι αρκεί ο Βαγιέχο για να φτιάξει αυτό. Στόχος είναι η δεκάδα και λογικά θα επιτευχθεί. Εάν το ρόστερ αντέξει και την καταπόνηση από τα ευρωπαϊκά ματς, τότε έχει τις προδιαγραφές να κάνει μία πορεία ανάλογη της περσινής.
Τι περιμένουμε να δούμε: Πέρυσι είδαμε τον… πραγματικό Ζότα στο δεύτερο μισό της σεζόν. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε φέτος τι μπορεί να κάνει ο Πορτογάλος μαζί με τον Χιμένες στις αντίπαλες άμυνες έχοντας πια μάθει ο ένας τον άλλον.
Patrick Cutrone: Of players to score more than three goals, only two scored a goal more frequently than Cutrone (one every 82.3 mins) in the Europa League last season
For more player stats — https://t.co/rCN0ypzAhi pic.twitter.com/N1hnNBzjRE
— WhoScored.com (@WhoScored) July 19, 2019
Γουότφορντ
Πέρυσι ήταν ίσως ένα κλικ καλύτερη από αυτό που περιμέναμε. Τερμάτισε ενδέκατη, αλλά δε λέει κάτι αυτό γιατί μέχρι το φινάλε διεκδικούσε την έξοδο στην Ευρώπη, ενώ πήγε και στον τελικό του Κυπέλλου. Το κλειδί για εκείνη ήταν η άνοδος του Ντεουλουφέου προς το φινάλε και το δίδυμο που συνέθεσε με τον Ντίνι. Το καλό είναι πως αμφότεροι παραμένουν, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες-κλειδιά (Περέιρα, Ντουκουρέ, Καπού, Φόστερ). Βασικά δε χάθηκε κανένας. Μόνο ο Μπρίτος που σταμάτησε και που θα καλυφθεί πολύ εύκολα το κενό του. Ο Ντόουσον, που αποκτήθηκε από τη Γουέστ Μπρομ, θα κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά.
Από τη στιγμή που δεν υπήρχαν πωλήσεις/αποχωρήσεις, λοιπόν, δεν έγιναν και πολλές μεταγραφές. Πλην του Άγγλου στόπερ και του Γουέλμπεκ που θα δώσει κάποιες λύσεις, αποκτήθηκε και ο 18χρονος Ζοάο Πέδρο. Όλα αυτά μέχρι την τελευταία μέρα των μεταγραφών, όταν έγινε το… «μπαμ» με τον Σαρ. Ενδιαφέρουσα προσθήκη και ο νεαρός ο Ντέλε-Μπασίρου. Απέρριψε πρόταση παραμονής στη Μάντσεστερ Σίτι για να πάει στο Λονδίνο ο 19χρονος για τον οποίο ακούγονται πολύ καλά λόγια. Με γνώμονα την περσινή επιτυχημένη συνταγή θα πορευτεί η Γουότφορντ και τον ίδιο στόχο, την είσοδο στη δεκάδα. Εύκολο δε θα είναι, αλλά είναι πιθανό.
Τι περιμένουμε να δούμε: Μετά από μία αρκετά καλή σεζόν στη Ρεν ο Ισμαϊλά Σαρ έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Γουότφορντ. Άξιζε τα λεφτά; Θα το δούμε. Υπάρχουν παίκτες μεσοεπιθετικά για να τον βοηθήσουν να φανεί.
Ismaila Sarr: Only Marcus Thuram (160) and Houssem Aouar (140) have completed more dribbles than Sarr (126) of players aged 21 and under since the start of the 2017/18 Ligue 1 season
For more player stats — https://t.co/xMnCUxsdMq pic.twitter.com/37UhR4GPEv
— WhoScored.com (@WhoScored) July 22, 2019
Έβερτον
Το ποιες ήταν οι καλύτερες μεταγραφές θα φανεί στο τέλος της σεζόν. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, όμως, είναι δεδομένα του Κιν. Ήθελε οπωσδήποτε ένα καλό φορ η Έβερτον και αποφάσισε να αποκτήσει τον 19χρονο. Στο μικρό διάστημα που αγωνίστηκε πέρυσι στη Γιουβέντους έδειξε πως μιλάμε για τρομερό ταλέντο. Υπάρχουν και οι Ριτσάρλισον και Σίγκουρντσον που θα τον βοηθήσουν ανοίγοντας τις αντίπαλες άμυνες. Αμφότεροι είναι παίκτες-κλειδιά. Εάν τα «ζαχαρωτά» έπαιρναν και τον Ζαχά, τότε θα ήταν από τις πιο δυνατές ομάδες μεσοεπιθετικά. Απέκτησαν τελικά τον Ιουόμπι. Καλός για αυτό το επίπεδο, αλλά με ταβάνι ο πρώην εξτρέμ της Άρσεναλ. Δεν θα κάνει το κάτι παραπάνω, όπως και ο Γουόλκοτ.
Σε σχέση με τις περισσότερες ομάδες της Premier League η Έβερτον ήταν αρκετά δραστήρια μεταγραφικά. Ο Μάρκο Σίλβα διάβασε τα κενά που είχε το ρόστερ του και ενήργησε αναλόγως. Έφυγε ο πολύτιμος Γκουέιγ και θα δούμε εάν ο Γκμπαμίν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό. Έμεινε ο -μέτριος- Γκόμες, αποκτήθηκε και ο Ντελφ, ενώ σωστά έγινε και η μεταγραφή του Σιντιμπέ, αφού ο Κόουλμαν τραυματίζεται εύκολα. Τι χρειαζόταν ακόμη; Ένα στόπερ, ειδικά αφού έφυγαν οι Τζαγκιέλκα και Ζουμά. Στόχος η έβδομη θέση; Πέρυσι τα «ζαχαρωτά» δεν τα κατάφεραν. Φέτος είναι ένα κλικ πάνω από τους υπόλοιπους, αλλά ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος.
Τι περιμένουμε να δούμε: Εννοείται τον Μοϊσέ Κιν. Νομίζω ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιρόφιλος, αφού μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο.
📝 DONE DEAL 📝@Everton have today confirmed the signing of Moise Kean from Juventus
Full story — https://t.co/VXNoofgMzq pic.twitter.com/GfwKXEeGZ9
— WhoScored.com (@WhoScored) August 4, 2019
Κρίσταλ Πάλας
Η κίνηση-ματ για εκείνη αυτό το καλοκαίρι ήταν η διατήρηση των Ζαχά -κατά πρώτο λόγο- και Μιλιβόγεβιτς. Ο Άγγλος επιθετικός παίρνει πάνω του σχεδόν κάθε προσπάθεια. Ήταν κομβικό να παραμείνει, όπως και ο Σέρβος χαφ. Πουλήθηκε, βέβαια, ο Γουάν-Μπισάκα, αλλά τα λεφτά ήταν αρκετά καλά. Το περίεργο είναι πως δεν αποκτήθηκε αντικαταστάτης του. Υπάρχει ο Γουάρντ, αλλά μιλάμε για ένα μέτριο και άτεχνο μπακ. Έμεινε ο Τζόρνταν Αγιού, αγοράστηκε ο ΜακΚάρθι, που θα δώσει λύσεις στα χαφ, όπως και ο δανεικός Καμαράσα. Έλειπε παίκτης με τα στοιχεία του τελευταίου. Αποκτήθηκε και ο Κέιχιλ ως έξτρα λύση στα στόπερ. Γενικά, πάντως, λεφτά για μεταγραφές δε δόθηκαν και αυτό σημαίνει πως η Κρίσταλ Πάλας δε θα ξεφύγει από τη μετριότητα.
Οι Λονδρέζοι θα είναι και φέτος μία κλασική ομάδα του Ρόι Χόντσον. Δε θα ενθουσιάζεσαι που τους βλέπεις. Θα ζορίζονται να σκοράρουν, θα έχουν θέματα -όπως και πέρυσι- στα εντός και πολλές φορές στα εκτός που θα έχουν χώρους, θα είναι πιο αποτελεσματικοί. Από τη στιγμή που φορ είναι οι Μπεντέκε, Αγιού και Γουίκχαμ, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό ήταν να μείνει ο Ζαχά. Ως μεταγραφή πρέπει να θεωρούμε τον Μάιερ που ήταν πολύ καλός στην προετοιμασία και ίσως βοηθήσει φέτος. Η παραμονή μάλλον θα έρθει. Ως εκεί όμως. Στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα θα τους βρούμε τους «αετούς» στο φινάλε της σεζόν.
Τι περιμένουμε να δούμε: Δεδομένου ότι τους ξέρουμε όλους από πέρυσι, τον Μάιερ. Πέρυσι ήταν σα να έμεινε στη Γερμανία. Μπορεί να μας εντυπωσιάσει φέτος; Αλλιώς πάλι ο Ζαχά θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Wilfried Zaha: Only Eden Hazard (137) completed more dribbles than @wilfriedzaha (114) in the Premier League last season
For more player stats — https://t.co/gnmc4TYiHh pic.twitter.com/K9Zc31eMvX
— WhoScored.com (@WhoScored) August 7, 2019
Λέστερ
Αν είχε κρατήσει και τον Μαγκουάιρ, θα είχε ένα από τα καλύτερα ρόστερ της Premier League. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι τον πούλησε, αλλά ότι δεν τον αντικατέστησε. Με το που έγινε γνωστό το πόσα πήρε, άκουγε τρελά ποσά όταν πήγε να ζητήσει παίκτες όπως οι Ακέ και Ταρκόφσκι. Επέστρεψε ο Μπένκοβιτς από τη Σέλτικ, αλλά δεν είναι στόπερ πρώτης γραμμής. Θα μπορέσει στη δεύτερη σεζόν του στο Νησί να ανέβει ο Σογιουντσού; Εάν όχι, τα κουκιά είναι μετρημένα. Ο Μπρένταν Ρότζερς καλείται να βρει λύση σε αυτό το θέμα. Σε περίπτωση που το καταφέρει, δεν έχει να φοβάται πολλά.
Κάποια στιγμή είχε πει πως θα ήθελε η ομάδα του να μπει στην εξάδα. Μοιάζει υπερβολικό για φέτος. Ούτε η έβδομη θέση είναι εύκολη. Η Λέστερ, όμως, έχει σχεδόν ό,τι χρειάζεται για να τερματίσει στη δεκάδα. Δεν διαθέτουν πολλές ομάδες παίκτες όπως οι Σμάιχελ, Ρικάρντο Περέιρα, Μάντισον, Βάρντι και Τσίλγουελ. Βάλτε σε αυτούς και τον Τίλεμανς που έμεινε. Ο Βέλγος ήταν τρομερός πέρυσι όσο έπαιξε. Αποκτήθηκε και ο συμπατριώτης του Πρατ, ενώ πιο σημαντική ήταν η μεταγραφή του Αγιόθε Πέρεθ. Ο Ισπανός θα βοηθήσει ώστε να μην τραβάει μόνος του το κουπί στο σκοράρισμα ο Βάρντι.
Τι περιμένουμε να δούμε: Τον Τίλεμανς στην πρώτη του γεμάτη χρονιά σε αυτό το πρωτάθλημα. Τα όσα έκανε πέρυσι σε ένα εξάμηνο ήταν αρκετά για να πάθουμε πλάκα. Ρίχτε μία ματιά και στον νεαρό Μπαρνς, στην πρώτη του γεμάτη σεζόν.
Youri Tielemans: Since making his Leicester debut vs Tottenham on February 10th, only Jamie Vardy (12) has had a direct hand in more goals than Tielemans (7 — 3 goals, 4 assists) of all Leicester players in the Premier League
For more player stats — https://t.co/XzJySXUtak pic.twitter.com/V5Tn2BO6ju
— WhoScored.com (@WhoScored) July 6, 2019
Λίβερπουλ
Γλυκόπικρη ήταν η γεύση που άφησε η περσινή σεζόν. Χάθηκε το πρωτάθλημα, ήρθε όμως το Champions League. Επόμενο βήμα; H πολυπόθητη Premier League. Εύκολο δεν είναι όσο υπάρχει η Σίτι. Ειδικά από τη στιγμή που εκείνη ενισχύθηκε και η Λίβερπουλ όχι. Ήταν το θέμα συζήτησης όλο το καλοκαίρι. Σε ανύποπτο χρονικό διάστημα ο Γιούργκεν Κλοπ είπε πως η ομάδα του ξόδεψε πολλά για να κρατήσει όλα της τα αστέρια και ξεκαθάρισε πως δε θα έπρεπε να περιμένουν πολλά μεταγραφικά οι φίλοι της. Ακόμη κι έτσι, όμως, ήταν έκπληξη το να αποκτηθεί μόνο ο Αντριάν -επειδή έφυγε ο Μινιολέ- και δύο ταλαντούχοι, αλλά νεαροί παίκτες, οι Χάρβεϊ και Φαν ντεν Μπεργκ. Ως… μεταγραφές ίσως βγουν οι Τσάμπερλεϊν και Κεϊτά.
Από εκεί και πέρα, δεύτερο αριστερό μπακ δεν υπάρχει και θα πρέπει να καλύψει το κενό ο Μίλνερ, ενώ το ίδιο ουσιαστικά ισχύει και για το δεξί άκρο από τη στιγμή που έπαθε χιαστούς ο Κλάιν. Ο Γκόμεζ είναι βασικά στόπερ, αλλά θα παίξει αν του ζητηθεί εκεί, όπως και ο Φαμπίνιο. Όποιοι τράβηξαν το κάρο πέρυσι, θα πρέπει να το κάνουν και φέτος. Οι τρεις μπροστά, που για δεύτερο σερί καλοκαίρι είχαν μία ακόμη διοργάνωση με την εθνική τους ομάδα, μπορούν; Θα φανεί. Η ποιότητα υπάρχει, η ποσότητα ίσως όχι. Θα κοστίσει σε αυτό τον μαραθώνιο; Κανείς δεν αμφιβάλει πως ο Κλοπ μπορεί να βγάλει από το καπέλο του έναν νέο… Οριγκί. Αν το κάνει, ίσως σταματήσει η αναμονή των 30 ετών.
Τι περιμένουμε να δούμε: Δεδομένου ότι όλους τους ξέρουμε, τον νεαρό Μπριούστερ. Τα πήγε εξαιρετικά στην προετοιμασία και γενικότερα έχει πολύ καλά στοιχεία.
Harvey Elliott (16) stats for #Fulham in U18 #PremierLeague 2018-19:
✅12 games
✅5 goals
✅3 assists
🏴Unlimited potential.#LFC #Liverpool #LiverpoolFC pic.twitter.com/8v3ETEh29s— INSIGHT FOOTBALL (@insight_futbol) July 8, 2019
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Είναι πολλά τα ερωτηματικά για άλλη μία χρονιά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το πρώτο ο προπονητής της. Αυτό που έκανε πέρυσι ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν το εύκολο. Το είχα γράψει κιόλας. Οποιοσδήποτε θα τα πήγαινε καλύτερα από τον Ζοζέ Μουρίνιο μέχρι το φινάλε της σεζόν. Άλλο να είσαι υπηρεσιακός, όμως, άλλο να κρίνεσαι μετά ως προπονητής. Μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα ήρθαν και τα αρνητικά αποτελέσματα και εκεί ο Νορβηγός δεν μπόρεσε να το γυρίσει. Τώρα θα καταφέρει να αντιδράσει διαφορετικά σε μία ανάλογη κατάσταση; Το ρόστερ δεν άλλαξε πολύ ώστε να αισθάνονται σίγουροι στο «Ολντ Τράφορντ» για την τετράδα.
Αποκτήθηκε ο Μαγκουάιρ, ένας αμυντικός που χρειαζόταν πολύ. Ο Άγγλος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ώστε να σταματήσει η Γιουνάιτεντ να είναι τόσο ευάλωτη στον αέρα. Χαμηλά, βέβαια, δεν είναι το ίδιο καλός και γι’ αυτό τα χρήματα που δαπανήθηκαν ήταν υπερβολικά. Σημαντική προσθήκη είναι και ο Γουάν-Μπισάκα. Μετά από χρόνια αποκτούν οι «κόκκινοι διάβολοι» κανονικό δεξί μπακ. Επομένως, κάπως στρώνει η άμυνα, αλλά ήταν απαραίτητες και οι προσθήκες στα χαφ. Το μεγάλο συν, βέβαια, είναι ότι έμεινε ο Πογκμπά. Όσο για τον Τζέιμς, δύσκολα θα βοηθήσει με το καλημέρα. Ερωτηματικό και το πώς θα βγει μία σεζόν χωρίς κλασικό φορ, αφού πουλήθηκε ο Λουκάκου. Μετά τον Ράσφορντ τι; Μαρσιάλ και Γκρίνγουντ; Το πιο πιθανό είναι να μην έρθει η επιστροφή στο Champions League φέτος.
Τι περιμένουμε να δούμε: Ο Γουάν-Μπισάκα έδειξε πέρυσι πως έχει τις προοπτικές να γίνει ένας από τους καλύτερους δεξιούς μπακ στην Premier League. Ας τον κρίνουμε τώρα και σε μεγάλη ομάδα.
https://twitter.com/MeetOnome/status/1150174264508723201
Μάντσεστερ Σίτι
Θα πάει και φέτος για τα πάντα… Στην Αγγλία δεν είναι απλό να κατακτάς τρίτο σερί πρωτάθλημα. Θεωρητικά, όμως, η Σίτι μπορεί να το κάνει. Θα μονομαχήσει με τη Λίβερπουλ και το θέμα είναι να δείξει ξανά την εντυπωσιακή συνέπεια των δύο προηγούμενων χρόνων. Βάσει υλικού, γιατί όχι; Έστω και στις λεπτομέρειες, εξακολουθεί να έχει το καλύτερο ρόστερ στην Premier League. Βέβαια η απώλεια του Σανέ είναι μεγάλη. Ο Γερμανός μία διετία είχε διψήφιο αριθμό σε γκολ και ασίστ. Το κενό εκεί θα καλυφθεί εκ των έσω. Λεφτά, πάντως, δόθηκαν γενικά και φέτος και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τη Λίβερπουλ.
Τι αδυναμίες είχαν οι «πολίτες» και πήγαν να χάσουν πέρυσι το πρωτάθλημα; Η βασικότερη ήταν πως δεν υπήρχε αντικαταστάτης του Φερναντίνιο. Τα έσκασαν και πήραν τον Ρόντρι. Υπήρχε, επίσης, θέμα λόγω των τραυματισμών του Μεντί. Αποκτήθηκε ο Αντζελινιο. Χωρίς να χρειάζεται, έγινε και προσθήκη δεξιού μπακ. Λίγα πράγματα έδειξε ο Ντανίλο και γι’ αυτό αποχώρησε και στο Μάντσεστερ πήγε ο Κανσέλο. Και ας υπάρχει ο Γουόκερ. Τι λείπει; Ας πούμε ένα στόπερ, αφού δεν έγινε μεταγραφή μετά τη φυγή του Κομπανί. Θα λείψει ο τελευταίος και ως παίκτης, αλλά κυρίως ως προσωπικότητα στα αποδυτήρια. Όπως και να έχει, πάντως, εάν μία ομάδα μοιάζει σχεδόν τέλεια (από άποψη κενών στο ρόστερ), αυτή είναι η Σίτι.
Τι περιμένουμε να δούμε: Αφού πέρυσι είδαμε και το step up του Μπερνάρντο Σίλβα, φέτος το βλέμμα είναι στραμμένο στον Ρόντρι. Αν πάρει περισσότερες ευκαιρίες ο Φόντεν και σε αυτόν. Ο μικρός έχει τέτοιο ταλέντο που νομίζεις ότι βλέπεις Ισπανό και όχι Άγγλο χαφ.
Rodri: Won possession in the midfield third more times (149) than any other player in LaLiga last season
For more player stats — https://t.co/43oPr8GaD7 pic.twitter.com/unepnwCXhX
— WhoScored.com (@WhoScored) July 4, 2019
Μπέρνλι
Περίεργη σεζόν η περσινή για εκείνη. Πολλοί θα θυμούνται τα ματς με τον Ολυμπιακό. Μεγάλο λάθος, όμως, να κάνουν συγκρίσεις. Η Μπέρνλι μπερδεύτηκε με το Europa League, ξεκίνησε τραγικά στην Premier League, αλλά στην πορεία το βρήκε. Έχει έναν πολύ καλό προπονητή άλλωστε και αυτό είναι το μεγάλο της ατού μαζί με τη συνοχή της. Ο Ντάις κατέληξε σταδιακά στην ενδεκάδα, καθιέρωσε το δίδυμο των Μπαρνς και Γουντ και οι δύο τελευταίοι άρχισαν να σκοράρουν σε σταθερή βάση. Επέστρεψε στην ενδεκάδα και ο Χίτον, έκανε κάποια καλά ματς και όλα πήγαν ρολόι. Ο Άγγλος κίπερ, βέβαια, πουλήθηκε, αλλά υπάρχουν οι Χαρτ και Πόουπ. Πιο ικανό θεωρώ τον δεύτερο προσωπικά.
Σε όσα άλλαξαν στην πορεία της περσινής σεζόν, κρατήστε και τον ΜακΝίλ. Τα είπαμε και πριν λίγους μήνες, όταν έγραφα ένα συνολικό για το πώς τελείωσε η σεζόν. Μεγάλο ταλέντο ο μικρός και φέτος θα φανεί ακόμα περισσότερο. Λεφτά πολλά ουδέποτε ξόδευε ο Ντάις και δεν το έκανε ούτε τώρα. Πήρε σχεδόν τσάμπα τον Πίτερς για να έχει ένα ακόμη αριστερό μπακ, τον Πέκοκ-Φάρελ ώστε να έχει έναν ακόμη τερματοφύλακα και φυσικά τον Τζέι Ροντρίγκες. Μεγάλη του καψούρα. Κάποιες λύσεις θα δώσει, αλλά ως εκεί. Στόχος είναι η εύκολη σωτηρία. Ίσως να αγχωθούν στην πορεία οι «κλάρετς», αλλά η λογική λέει πως θα τα καταφέρουν στο φινάλε.
Τι περιμένουμε να δούμε: Τον ΜακΝίλ εννοείται. Έχει πολύ ψηλό ταβάνι ο μικρός. Έδειξε πέρυσι πολύ καλά πράγματα στο δεύτερο μισό. Ήρθε η στιγμή για την πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν.
Burnley with and without Dwight McNeil starting in the Premier League last season
For more player stats — https://t.co/0NJ01z0jh9 pic.twitter.com/LmRK0Piuia
— WhoScored.com (@WhoScored) July 22, 2019
Μπόρνμουθ
Είναι από τις ομάδες που αξίζει να δεις γιατί θα χορτάσεις γκολ. Σπάνια κλείνεται, όπως προσπάθησε πέρυσι στο εντός με τη Σίτι. Θα παίξει την μπάλα της και όπου βγει. Άλλες φορές θα πάρει εύκολες νίκες όπως το επιβλητικό περσινό 4-0 επί της Τσέλσι ή το 0-5 στο Μπράιτον, άλλες θα διασυρθεί. Δημιούργημα του Έντι Χάουι, ενός από τους καλύτερους Άγγλους προπονητές. Για κάποιους και ο νέος τεχνικός της Τότεναμ, όταν φύγει ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Το στυλ δε θα αλλάξει και φέτος. Όσα βάλουμε, όσα φάμε και στόχος να τερματίσουμε όσο ψηλότερα γίνεται. Ο υποβιβασμός θα αποφευχθεί, αλλά λογικά θα είναι στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας η Μπόρνμουθ.
Παρά τα διάφορα σενάρια, ο Γουίλσον, που πέρυσι έκανε εκπληκτική σεζόν, έμεινε. Υπάρχει, μάλιστα, πλέον και δεύτερος Γουίλσον, αυτός που αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από τη Λίβερπουλ. Αξίζει να τον δούμε για όσο ο Μπρουκς θα είναι εκτός λόγω τραυματισμού. Αποκάλυψη πέρυσι ο τελευταίος όπως και ο Φρέιζερ. Ο Σκωτσέζος, παρεμπιπτόντως, δεν έχει ανανεώσει και ίσως αυτό παίξει ρόλο στην ψυχολογία του και στην αντιμετώπισή του. Μπροστά λύσεις υπάρχουν όπως οι Κινγκ, Στάνισλας και ο νεοαποκτηθείς Νταντζούμα. Ακέ και Λέρμα ήταν παίκτες-κλειδιά και έμειναν, ενώ καλή είναι η προσθήκη του Μπίλινγκ στα χαφ. Γενικά κινήθηκε σε ρηχά νερά μεταγραφικά (λόγω και της κατασκευής νέου προπονητικού κέντρου) η Μπόρνμουθ, που θωράκισε τα πλάγια μπακ της λόγω και των τραυματισμών που είχε.
Τι περιμένουμε να δούμε: Κυρίως το αν θα καταφέρουν οι Κάλουμ Γουίλσον, Μπρουκς και Φρέιζερ να κάνουν σεζόν ανάλογη της περσινής. Και τον πολύ καλό με την Ντέρμπι πέρυσι Χάρι Γουίλσον.
Harry Wilson: No player scored more goals from outside the box in the Championship last season than Wilson (7)
Full player statistics — https://t.co/wzxF5vjsdG pic.twitter.com/rjIy7NN4mF
— WhoScored.com (@WhoScored) July 27, 2019
Μπράιτον
Σώθηκε στο παρά… ένα πέρυσι. Δεν έπρεπε να φτάσει ως εκεί βάσει υλικού. Γι’ αυτό και ο Κρις Χιούτον την πλήρωσε. Πώς θα είναι η ζωή χωρίς αυτόν στην Μπράιτον; Θα το μάθουμε. Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα επιλογή ο αντικαταστάτης του. Γκρέιαμ Πότερ ο κύριος, αυτός που με την Έστερσουντ έκανε θαύματα, όπως το να αποκλείσει τον ΠΑΟΚ και να μπει σε ομίλους Europa League. Όλα τα βαριά χαρτιά παρέμειναν. Και αναφερόμαστε στους Μάρεϊ, Γκρος, Ράιαν, Μαρτς και Ντανκ. Δανεικός δόθηκε ο κάποτε υπερπολύτιμος Νοκάρ και αυτό δείχνει θεωρητικά πως η ομάδα ανεβαίνει επίπεδο. Χρειάζονται και άλλα, όμως, για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός.
Ας αρχίσουμε από τους παλιούς. Θα πρέπει οι Λοκάντια, Αντόνε, Γιάχανμπακς και Ισκιέρδο να παίξουν βάσει των ικανοτήτων τους και των απαιτήσεων που υπάρχουν. Γιατί πέρυσι τους ψάχναμε όλους. Εάν τραβήξουν αυτοί, θα βάζει η Μπράιτον και πιο εύκολα γκολ. Ήρθε και ο Τροσάρ για να βοηθήσει σε αυτό τον τομέα. Χρειάζεται, όμως, και πειθαρχεία αμυντικά, κάτι που ουδέποτε είχαν οι «γλάροι» με τον Χιούτον. Αποκτήθηκε ο Γουέμπστερ από την Μπρίστολ Σίτι για ένα αρκετά σημαντικό ποσό. Δεν αρκεί αυτό, αλλά ίσως ο Πότερ αλλάξει γενικότερα τη φιλοσοφία της ομάδας. Τέλος, ο Μοπάι ήταν η άλλη σημαντική μεταγραφή από την Championship ώστε να μην τραβήξει τα πάντα μπροστά μόνος του ο Μάρεϊ.
Τι περιμένουμε να δούμε: Ίσως περισσότερο απ’ όλα την πρώτη σεζόν του Πότερ στην Premier League. Αλλιώς τον Τροσάρ από τα νέα πρόσωπα.
Neal Maupay: Only Teemu Pukki (38) had a direct hand in more goals than @nealmaupay18 (33 — 25 goals, 8 assists) in the Championship last season
For more player stats — https://t.co/4Rt6UIL8gS pic.twitter.com/coMCyjvbJg
— WhoScored.com (@WhoScored) July 16, 2019
Νιούκαστλ
Ζορίστηκε ως ένα σημείο πέρυσι, αλλά σώθηκε στο τέλος. Προσωπικά δεν είχα και αμφιβολία από τη στιγμή που στον πάγκο της καθόταν ο Ράφα Μπενίτεθ. Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα, λοιπόν, για τη Νιούκαστλ φέτος είναι η φυγή του Ισπανού. Ο Στιβ Μπρους είναι μετριότατος γι’ αυτό το επίπεδο. Καλός για να σε ανεβάσει από την Championship, αλλά ως εκεί. Περίεργη επιλογή προπονητή δεδομένου ότι έχει περάσει και από τη Σάντερλαντ. Εκτός από τον Μπενίτεθ, όμως, έφυγαν και οι Αγιόθε Πέρεθ, Χοσέλου, Ντιαμέ, ενώ δεν μπόρεσαν να μείνουν και οι δανεικοί Κένεντι και Ροντόν. Ο τελευταίος μαζί με τον Πέρεθ ήταν που έκαναν τη διαφορά με τα γκολ τους πέρυσι.
Πώς αντικαταστάθηκαν; Ο Μάικ Άσλεϊ, η σχέση του οποίου με τους οπαδούς παραμένει κάκιστη, αποφάσισε να δώσει κάποια λεφτά. Ίσως ήταν και πολλά αυτά που δαπανήθηκαν για τον Ζοέλιντον, έναν φορ που δεν είχε ποτέ πάνω από οκτώ γκολ στο πρωτάθλημα. Εάν βγει ο Βραζιλιάνος, υπάρχει ελπίδα. Αλλιώς η Νιούκαστλ θα δυσκολευτεί πάρα πολύ ακόμη και να σωθεί. Αποκτήθηκε ακόμη ο Μαξίμ, ένας εξτρέμ που χρειαζόταν, ενώ ως μεταγραφή πρέπει να θεωρούμε και τον Αλμιρόν. Έχοντας κάνει προετοιμασία και έχοντας προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Αγγλίας, α βοηθήσει δεδομένα παραπάνω. Εάν βρει και χημεία με τον Ζοέλιντον, η «τουν» θα συνεχίσει να είναι στην Premier League. Γύρισε και ο Κάρολ, αλλά μην περιμένετε πολλά.
Τι περιμένουμε να δούμε: Το δίδυμο που αναφέραμε. Αν έπρεπε να διαλέξουμε έναν, τον Αλμιρόν που λογικά φέτος θα είναι 100% ο εαυτός του. Ρίχτε και μία ματιά στον Λόνγκσταφ όταν επανέλθει από τον τραυματισμό του.
📝 DONE DEAL 📝@NUFC have this evening announced the club-record signing of Brazilian striker Joelinton
Read the full story of his move to St. James’ Park – https://t.co/Z0RJiPfM72 pic.twitter.com/ChOTCcWyNk
— WhoScored.com (@WhoScored) July 23, 2019
Νόριτς
Πήρε το πρωτάθλημα πέρυσι στην Championship έχοντας 94 βαθμούς και 93 γκολ. Τίποτα εξ αυτών, όμως, δεν εγγυάται την παραμονή της φέτος στην Premier League. Για την ακρίβεια, είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Όποιος έρχεται από χαμηλότερη κατηγορία και δεν ενισχύεται, είναι σα να έχει τάσεις αυτοκτονίας. Η Νόριτς, λοιπόν, επέλεξε να δώσει ψίχουλα και να πάρει παίκτες που δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Θα μπορέσει να είναι το ίδιο καλή με πέρυσι; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Και κοιτώντας κανείς τα στατιστικά και μόνο έχει πολλές αμφιβολίες.
Μιλάμε για μία ομάδα που πέρυσι είχε μεγάλη ρέντα. Έκανε τη… μισή φάση γκολ. Δεν ήταν «φυσιολογική» η αποτελεσματικότητά της. Ταυτόχρονα είχε την όγδοη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Δεχόταν γκολ με ευκολία δηλαδή. Αν αυτό συμβεί και φέτος, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε σάκο του μποξ. Ο μέσος όρος ηλικίας της άμυνας της Νόριτς είναι λιγότερο από 22 έτη και αυτός που τον ανεβάζει είναι ο 26χρονος αρχηγός της ομάδας, ο Τσίμερμαν. Θέλετε και κάτι ακόμη αρνητικό; Η πλειοψηφία του ρόστερ δεν έχει παραστάσεις από την κατηγορία. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την παραμονή και οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της…
Τι περιμένουμε να δούμε: Τον Πούκι, που τόσες φορές ακούσαμε και για ελληνικές ομάδες. Πέρυσι ήταν εκπληκτικός με 29 γκολ και 10 ασίστ. Μπορεί να κάνει τη διαφορά και στην Premier League;
Teemu Pukki 2018/19:
3,810 Mins Played
43 Starts
54 Key Passes
75% Accurate Passes
56% Shots on Target
50% Successful Dribbles
67% Successful Tackles
11 Clearances
10 Interceptions
29 Goals
9 Assists#NorwichCity #Premierleague #Championship #football pic.twitter.com/iDmu7iDLXG— Billy Gregory🏴 (@bgvideographer) May 7, 2019
Σαουθάμπτον
Σου δίνει την εντύπωση τα τελευταία χρόνια ότι σταδιακά χάνει σε ποιότητα. Κάθε πέρυσι και καλύτερα, αλλά μήπως ήρθε η στιγμή για την αλλαγή; Ο μόνος λόγος που μπορούν να αισιοδοξούν οι φίλοι της Σαουθάμπτον είναι ο Ραλφ Χάζενχουτλ. Ο Αυστριακός τεχνικός ανέλαβε ένα… χάος τον Δεκέμβριο και κατάφερε να σώσει τους «Άγιους». Δείχνει ικανός να το κάνει και φέτος. Θα χρειαστεί να βοηθηθεί αρκετά από διάφορους παίκτες-στοιχήματα πάντως. Το ρόστερ είναι μέτριο και έγιναν μόλις τρεις μεταγραφές. Είναι ικανές να κάνουν τη διαφορά; Τον Ινγκς τον ξέρουμε. Υπήρχε, άλλωστε, υποχρεωτική οψιόν αγοράς. Ο Άγγλος φορ μπορεί να βοηθήσει, αρκεί να μείνει υγιής.
Εκείνος που θα τραβήξει κουπί εξίσου μπροστά είναι ο Τσε Άνταμς. Εξαιρετική σεζόν πέρυσι στην Championship και καλείται να αποδείξει ότι μπορεί και στην Premier League. Τελευταίος παίκτης που έπιασε διψήφιο αριθμό τερμάτων με τη Σαουθάμπτον ήταν ο Μανέ. Αυτό αρκεί για να καταλάβει κανείς το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας. Και η τρίτη προσθήκη μεσοεπιθετικά ήταν και συγκεκριμένα η απόκτηση του εξτρέμ Τζενεπό. Παίκτες όπως οι Φόρστερ, Καρίγιο, Λεμινά και Όστιν δεν τα πάνε καλά με τον Χάζενχουτλ και ίσως θα έπρεπε να έχουν παραχωρηθεί ώστε να βρεθούν χρήματα για άλλες μεταγραφές. Τέλος, σημαντική είναι η παραμονή του Ρέντμοντ, ο οποίος υπέγραψε και νέο συμβόλαιο.
Τι περιμένουμε να δούμε: Τον Τσε Άνταμς… Πήρε το όνομά του από τον Τσε Γκεβάρα, έχει μία δόση τρέλας, αλλά και τις προδιαγραφές να κάνει καριέρα σε αυτό το επίπεδο.
Nathan Redmond: Only Mohamed Salah (39) won possession in the attacking third more times than @NathanRedmond22 (38) in the Premier League last season https://t.co/i3WFg6hAO5
— WhoScored.com (@WhoScored) August 8, 2019
Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
Λίγο πιο πάνω γράφαμε για τη Νόριτς και την επιλογή της να μην ξοδέψει. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ από την άλλη, που τερμάτισε δεύτερη στην Championship, κατέρριψε τέσσερις φορές το ρεκόρ μεταγραφής της! Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν ότι κράτησε τον Κρις Γουίντλερ, ο οποίος υπέγραψε νέο συμβόλαιο. Ο Άγγλος τεχνικός πήρε τις «λεπίδες» στη League One και κατάφερε να τις επαναφέρει στην Premier League μετά από απουσία 12 ετών. Όσο για τις μεταγραφές; Φρίμαν, Ρόμπινσον, Μουσέ και ΜακΜπέρνι ήταν οι τέσσερις που συνολικά κόστισαν περίπου 40.000.000 λίρες. Με εξαίρεση τον Μουσέ, όμως, οι άλλοι τρεις έκαναν εξαιρετική χρονιά πέρυσι στην Championship, αλλά δεν έχουν παραστάσεις από την πρώτη κατηγορία.
Το τελευταίο είναι ένα πρόβλημα για όλη τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή της. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις όπως ο Τζαγκιέλκα. Δε χρειάζεται να αναφερθούμε στον στόχο για τη φετινή σεζόν. Οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του Γουίντλερ και των παικτών του, αλλά θα το παλέψουν. Αξίζει να γίνει μία ξεχωριστή αναφορά στον Μπίλι Σαρπ, έναν μπόμπερ των μικρότερων κατηγοριών. Είναι ωραίο που θα τον δούμε να παίζει στην Premier League έστω και στα 33 του. Δεν σταμάτησε, άλλωστε, ποτέ να προσπαθεί. Ούτε όταν έχασε τον νεογέννητο γιο του τον Οκτώβριο του 2011…
Τι περιμένουμε να δούμε: Πιο πολύ απ’ όλους τον Ραβέλ Μόρισον. Έναν τρομερά ταλαντούχο, αλλά και… τρελό μεσοεπιθετικό. Μεγάλο ταλέντο που ποτέ δεν έπαιξε βάσει των δυνατοτήτων του λόγω του μυαλού του. Μήπως ήρθε η ώρα να ωριμάσει;
Oliver McBurnie: Only Billy Sharp (9) scored more headed goals than @oli_mcburnie (7) in the Championship last season
For more player stats — https://t.co/xfyf85PWLK pic.twitter.com/FSDD0TDQbG
— WhoScored.com (@WhoScored) July 31, 2019
Τότεναμ
Πέρυσι δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή και παρόλα αυτά είχε την τρίτη καλύτερη ομάδα στην Αγγλία. Και ας την πέρασε στο τέλος η Τσέλσι. Έφτασε και ως τον τελικό του Champions League. Φέτος στο βόρειο Λονδίνο την είδαν αλλιώς. Έδωσαν χρήματα και είχαν την πρόθεση να σκορπίσουν ακόμα περισσότερα. Πήγαν για παίκτες όπως οι Ντιμπάλα και Κουτίνιο και όταν αυτές οι υποθέσεις «στράβωσαν», έκλεισαν τον Λο Σέλσο. Τι δείχνει αυτή η τάση πάντως; Ότι μάλλον θα πουληθεί ο Έρικσεν. Εάν τελικά μείνει, τότε η Τότεναμ έχει αναμφίβολα ενισχυθεί.
Στα θετικά η πρώτη γεμάτη σεζόν στο νέο γήπεδο και ότι αποκτήθηκε ένας χαφ που είχε τόσο ανάγκη η ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Ο λόγος για τον Εντομπελέ. Φτάνει, όμως, για να κάνουν οι Λονδρέζοι το παραπάνω βήμα; Δύσκολο. Λογικά δε θα σπάσουν τη δυάδα. Είναι ένα κλικ πάνω, όμως, από όλους τους υπόλοιπους. Εντυπωσιακό ότι καμία ομάδα δεν πήρε τον Αλντερβάιρελντ. Πουλήθηκε μόνο ο Τρίπερ και ο… ξεχασμένος Γιάνσεν. Το κενό του Άγγλου δεν καλύφθηκε στη λογική ότι υπάρχουν οι Οριέ, Γουόκερ-Πίτερς και ο -τραυματίας για την ώρα- Φόιθ που θεωρητικά παίζει και εκεί. Ενδιαφέρουσα προσθήκη και ο Σεσενιόν, αλλά μην περιμένετε αμέσως να κάνει τη διαφορά. Υπάρχουν οι Κέιν, Σον, Έρικσεν και Άλι γι’ αυτά. Ακόμη και ο Λούκας, όταν παίζει. Η Τότεναμ θα είναι ξανά ευθέως ανταγωνιστική προς όλους, αλλά θα έχει και ταβάνι.
Τι περιμένουμε να δούμε: Πολλοί θέλουν να δουν τον Εντομπελέ και δικαιολογημένα με τα λεφτά που δόθηκαν. Αλλά πιο εύκολα θα τραβήξει τα βλέμματα πάνω του ο Λο Σέλσο. Μετά την εξαιρετική περσινή του σεζόν στην Μπέτις, έχει την προσοχή μας.
📝 DONE DEAL 📝@SpursOfficial have announced the arrival of Giovani Lo Celso from real Betis
Full story 👇https://t.co/hsHBMYacyH pic.twitter.com/DMJ7qKtGVn
— WhoScored.com (@WhoScored) August 8, 2019
Τσέλσι
Η περσινή χρονιά θα μπορούσε να πάει πολύ χειρότερα. Τρίτη θέση, τελικός League Cup και κατάκτηση του Europa League. Βέβαια ο Μαουρίτσιο Σάρι έφυγε και κυρίως έφυγε ο Αζάρ. Καλύπτεται το κενό του με τον Πούλισιτς; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, όχι! Ο Αμερικανός μπορεί θεωρητικά κάποια στιγμή να τον φτάσει, αλλά τώρα δε συγκρίνονται οι δυο τους. Εάν προσθέσει κανείς σε αυτό το μεταγραφικό εμπάργκο, αλλά και την απειρία του Φρανκ Λάμπαρντ, αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολη θα είναι η φετινή σεζόν για την Τσέλσι. Ο Άγγλος κόουτς μπορεί να βγει κελεπούρι, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να συγκριθεί με προπονητές όπως οι Γκουαρντιόλα, Κλοπ και Ποτσετίνο.
Από εκεί και πέρα, οι αδυναμίες στο ρόστερ είναι οι ίδιες με πέρυσι. Δεν υπάρχει τοπ στόπερ και ήταν ακατανόητη η πώληση του Νταβίντ Λουίζ, ενώ οι επιλογές μπροστά είναι ελάχιστες. Ο Λάμπαρντ εμπιστεύεται τους μικρούς και φαίνεται πως προβάδισμα στη θέση του φορ έχει έναντι των Ζιρού και Μπατσουαγί ο Έιμπραχαμ, που πέρυσι ήταν εντυπωσιακός με την Άστον Βίλα. Θα πάρει ευκαιρίες ο Μπάρκλεϊ και ίσως δείτε και τον Μάουντ, που τον γνωρίζει από την Ντέρμπι ο Λάμπαρντ. Οντόι και Λόφτους-Τσικ θα αργήσουν να γυρίσουν και γι’ αυτό το ρόστερ είναι σημαντικές απώλειες. Ας είμαστε ρεαλιστές. Το υλικό της Τσέλσι δεν είναι για τετράδα έστω και εάν αυτός είναι ο στόχος. Αν το καταφέρει, μάλλον θα έχει γίνει υπέρβαση.
Τι περιμένουμε να δούμε: Φυσικά τον Πούλισιτς. Έχει τρομερές προδιαγραφές, αλλά η Premier League δεν είναι εύκολη για κανέναν. Δευτερευόντως τον Έιμπραχαμ που έβαλε πέρυσι 26 γκολ στην Championship.
Tammy Abraham was directly involved in 29 goals for Aston Villa in 2018/19:
⚽ 26 goals
🅰️ 3 assistsHe just might be the man to lead Chelsea forward under Frank Lampard. pic.twitter.com/fQrWBX2oVR
— Football Fans Tribe 🇳🇬 ⚽ (@FansTribeHQ) June 13, 2019