ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΣ

VAR: Δεν φέρνει λύσεις, θα δίνει συμβουλές…

Δύο πράγματα όσον αφορά το VAR που περιμένουμε να δούμε στην Ελλάδα...
VAR: Δεν φέρνει λύσεις, θα δίνει συμβουλές…

Μετράμε πλέον αντίστροφα για να δούμε και εδώ στην Ελλάδα για να δούμε το VAR στα γήπεδα του πρωταθλήματος της Super League 1. Κάτι βέβαια το οποίο άργησε αρκετά.

Εδώ και έναν χρόνο είχαν ανακοινώσει ότι θα έχουμε το Video Assistant Referee στην Ελλάδα, αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Τελικά έγιναν οι κινήσεις που έπρεπε και θα έχουμε το σύστημα από την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Ένα σύστημα το οποίο το έχουμε δει σε λειτουργία σε ξένες διοργανώσεις. Δεν είπε ποτέ κανείς πως δεν υπήρξαν προβλήματα στα ξένα πρωταθλήματα. Ιδιαίτερα σε Ισπανία και Ιταλία είχαν θέματα και με το VAR. Υπήρξαν παράπονα από ομάδες για αποφάσεις που πάρθηκαν ή που δεν πάρθηκαν ενώ έπρεπε…

Θα πρέπει να καταλάβουμε κάτι και για εδώ για την Ελλάδα. Το VAR θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν έρχεται για να δώσει λύσεις. Αλλά για να δώσει συμβουλές. Είναι ένα σύστημα το οποίο έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Αυτό γιατί αυτός ο οποίος θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα είναι ο διαιτητής του αγώνα. Θα αποφασίζει αυτό που θέλει, αυτό που βλέπει, αυτό που πιστεύει.

Οι κανονισμοί δίνουν στον διαιτητή ακόμη και τη δυνατότητα να αγνοήσει το σύστημα. Σε περίπτωση δηλαδή που του ζητηθεί να πάει να δει την οθόνη που θα υπάρχει στο γήπεδο, έχει δικαίωμα να αγνοήσει τη συμβουλή. Και να δώσει συνέχεια στον αγώνα.

Είναι κάποια πράγματα που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και να τα ξέρουμε.

Καταρχάς να πούμε ότι μέχρι και τη 2η αγωνιστική το VAR θα είναι έξω από το γήπεδο σε αμάξι βαν. Αυτό γιατί δεν είναι ακόμα έτοιμο το «κέντρο επιχείρησης» που θα υπάρχει στο Μαρούσι. Εκεί όπου θα βρίσκονται στο μέλλον οι διαιτητές που θα λειτουργούν ως συμβουλάτορες των ρέφερι των αγώνων.

Το σύστημα θα μπορεί να παρέμβει και να συμβουλέψει σε τέσσερις περιπτώσεις ενός αγώνα. Αν υπάρχει γκολ ή δεν υπάρχει, δηλαδή αν έχει περάσει η μπάλα τη γραμμή. Για την καταλόγιση ή μη ενός πέναλτι, για την υπόδειξη κόκκινης κάρτας αλλά και ταυτοποίηση μίας κάρτας. Δηλαδή να μη δοθεί κάρτα σε λάθος παίκτη, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν.

Από εκεί και πέρα το σημαντικό του συστήματος είναι το παρακάτω. Ότι ο διαιτητής ενός ματς έχει τρεις επιλογές σε περίπτωση που κληθεί να δει την οθόνη.

Να ακολουθήσει τη συμβουλή και να κατευθυνθεί στην οθόνη για να δει τη φάση ώστε να δει ξανά την επίμαχη στιγμή. Η δεύτερη επιλογή είναι να κάνει ό,τι του πουν από το VAR χωρίς καν να δει σε επανάληψη τη φάση.

Και η τρίτη επιλογή είναι να τους αγνοήσει και να συνεχίσει κανονικά το παιχνίδι…

Όπως καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ο διαιτητής είναι αυτός ο οποίος έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί το εξής. Ότι σε περίπτωση που ο διαιτητής πάει να δει τη φάση στην οθόνη απαγορεύεται να υπάρχει δίπλα ο οποιοσδήποτε. Και δεύτερον αν τυχόν κάποιος παίκτης υποδείξει στον διαιτητή να δει την οθόνη, τότε ο ρέφερι έχει δικαίωμα να του δείξει κίτρινη κάρτα.

Περιμένουμε, λοιπόν, να το δούμε στη Super League 1 και πως θα λειτουργήσει…

ΥΓ: Το γεγονός ότι η επιτροπή δύο ατόμων που πήγε στο Ρέντη για να μιλήσει στους παίκτες του Ολυμπιακού δεν ήξερε αγγλικά προκαλεί μόνο γέλιο…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «VAR: Δεν φέρνει λύσεις, θα δίνει συμβουλές…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Δημήτρης Μαργωμένος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.