EDITORIAL

Ομοσπονδία Τένις εκλογές : Το τένις πρέπει να μείνει στα σωματεία, στους αθλητές και ελεύθερο! Μονόδρομος ο Σπύρος Ζαννιάς!

Έφτασε η μέρα των εκλογών για την επόμενη διοίκηση της ομοσπονδίας του τένις. Ευχή όλων το άθλημα να παραμένει ελεύθερο και στους πρωταγωνιστές του.

Ομοσπονδία Τένις εκλογές Έφτασε η μέρα για την επόμενη διοίκηση. Ευχή όλων το άθλημα να παραμένει ελεύθερο και στους πρωταγωνιστές του.
Ομοσπονδία Τένις εκλογές : Το τένις πρέπει να μείνει στα σωματεία, στους αθλητές και ελεύθερο! Μονόδρομος ο Σπύρος Ζαννιάς!
Συντάκτης: Γεράσιμος Μανωλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ομοσπονδία Τένις εκλογές : Η μέρα για τις αρχαιρεσίες της ΕΦΟΑ και την ανάδειξη της επόμενης διοίκησης έφτασε. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον τάδε ή τον δείνα. Έχει να κάνει με το άθλημα αυτό καθαυτό και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ελευθερία του κάθε αθλητή, του κάθε παιδιού, να παίζει τένις.

Σαν Sportime έχουμε αδυναμία σε όλες τις εκφάνσεις των γαλατικών χωριών. Όσων γενικά αντιστέκονται σε ένα σύστημα που του αρέσει να παίζει με σημαδεμένη τράπουλα. Οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν καταφέρει (οι περισσότερες τουλάχιστον) να κρατήσουν ένα All time classic προφίλ. Αυτό είναι που έχει βοηθήσει στο να διατηρούν ακόμα ένα υγιές προφίλ.

Τον Σπύρο Ζαννιά, τα πεπραγμένα του, το βιογραφικό του και το τι πρεσβεύει για το τένις τα έμαθα τα τελευταία χρόνια. Αφορμή στάθηκαν , οι προηγούμενες εκλογές στις ομοσπονδίες και (κυρίως) η ενασχόληση με το σκάνδαλο του ΟΑΚΑ που αποκάλυψε το Sportime. Αναζητώντας πληροφορίες στην προσπάθεια να διασταυρώσουμε τα όσα είχαν έρθει στα χέρια μας. Και οι δύο περιπτώσεις είναι ενδεικτικές για τη «νέα εποχή στο τένις» που οραματίζεται ο Θεόδωρος Γκλαβάς.

Στις προηγούμενες εκλογές, λοιπόν, επί θητείας Λευτέρη Αυγενάκη ως Υφυπουργός Αθλητισμού και πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη οι πρακτικές προσέγγισης των εκπροσώπων των σωματείων είχαν κάτι από… Νονό! Μαρτυρίες που έφταναν στα αυτιά μας έκαναν λόγο για απειλές. Κάποιες σε σημείο που ακούγονταν στο όριο της υπερβολής, μιας και έλεγαν σε άνθρωπο πως αν δεν ψηφίσει τον δικό τους «εκλεκτό» θα χάσει τη δουλειά της η γυναίκα του στο Δήμο, για παράδειγμα.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα έφταναν μέχρι εκεί. Είδαμε όμως που έφτασαν με το σκάνδαλο του ΟΑΚΑ. Τα γήπεδα τένις χαρίστηκαν σε φιλικά τζάκια. Οι μεθοδεύσεις απέκλειαν κάθε άλλο ενδιαφερόμενο να μπει στη διαδικασία να διεκδικήσουν τα γήπεδα και οι Κύριοι Στασινόπουλος, Κωνσταντακόπουλος θα μεγαλώσουν την περιουσία τους εκμεταλλευόμενη μια κρατική περιουσία που ανήκει (υποτίθεται) σε κάθε Έλληνα πολίτη.

Πλέον ο «εκλεκτός», ακούει στο όνομα Θεόδωρος Γκλαβάς. Αυτός θα είναι ο εκφραστής της νέας εποχής του τένις. Κουμπάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχοντας βαφτίσει την κόρη του, να θυμίσουμε. Με άλλα λόγια, ο σωλήνας από τον οποίο προέρχεται έχει ταυτότητα κι αυτή λέει το τένις στους «λίγους», στους «φίλους», στους… δικούς μας. Αυτό πρεσβεύει, αυτή είναι η στρατηγική και η νέα εποχή για την οποία επαίρεται.

Πολλές φορές δε είναι αντικρουόμενα τα συμφέροντα ακόμα και στο… ίδιο σπίτι. Φαίνεται αυτό από τη στάση που κρατούν στις υποψηφιότητες για την ΕΟΕ ο Σπύρος Καπράλος και ο Ισίδωρος Κούβελος. Ο πρώτος στηρίζει Γκλαβά, ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη (αδερφή του Πρωθυπουργού) τον Σπύρο Ζαννιά!

Στο προκείμενο. Καλή η πλάκα με τις ιστορίες από τη Φλόριντα και την προσπάθεια να φανεί απλός ρίχνοντας μια πρόχειρη αθλητική περιβολή πάνω του, αλλά η ουσία δεν είναι για να γελάμε. Σε όλες του τις συνεντεύξεις κυριαρχούν οι αοριστίες για την ανάπτυξη των αθλήματος, τη στήριξη των αθλητών, τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και την προσέλκυση χορηγών και επενδυτών. Ειδικά αυτό το τελευταίο σκέλος δεν είναι απλά ανησυχητικό, τρομακτικό είναι.

Αν κρίνουμε από την… επένδυση των Στασινόπουλο και Κωνσταντακόπουλο στο ΟΑΚΑ (ίσως τα μεγαλύτερο αθλητικό σκάνδαλο τα τελευταία χρόνια), τότε να μας λείπει. Θυμηθείτε όλο το story ΕΔΩ. Οι επενδύσεις στις οποίες αναφέρεται ο Θεόδωρος Γκλαβάς θα είναι η εκμετάλλευση του τένις προς τέρψιν των λίγων, των κολλητών και των αρίστων.

Ομοσπονδία Τένις εκλογές : Για ποιο λόγο Σπύρο Ζαννιά

Για τον Σπύρο Ζαννιά ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς την ίδια καραμέλα. Το ότι κάτι πρέπει να αλλάξει γιατί δεν γίνεται να διοικούν τα ίδια πρόσωπα εδώ και τρεις δεκαετίες. Σε άλλες περιπτώσεις αποτελεί πρόβλημα η ηλικία του! Σε έναν κόσμο που εμπιστεύεται τις τύχες του πλανήτη στον 78χρονο Ντόναλντ Τραμπ κάνουμε ακόμα τέτοιες κουβέντες…

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι απλή. Όταν έχεις αφιερώσει όλη σου τη ζωή στο τένις, το λογικό είναι να το υπηρετείς για χρόνια. Αλλά στην ουσία του πράγματος. Το τένις στη χώρα μας έχει αρχίσει να μπαίνει σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι επιτυχίες των Τσιτσιπά και Σάκκαρη έχει μεγαλώσει το ενδιαφέρον και η τωρινή διοίκηση της ΕΦΟΑ φροντίζει να το συντηρεί. Με μεγάλα τουρνουά να λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας, με τουρνουά υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας σε όλη τη χώρα. Αθλητές έχουν τη δυνατότητα να «βγαίνουν» και εκτός συνόρων.

Κάπως έτσι τα σωματεία είναι πια εκατοντάδες, περισσότερα από ποτέ. Δεν είναι μόνο τα 167 που ψηφίζουν, τα οποία και πάλι είναι αριθμός που δεν έχουμε δει ξανά. Σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς ξεφυτρώνουν ακαδημίες και γήπεδα ακόμα και σε επαρχιακές πόλεις που παλαιότερα κάτοικοι σε αυτές δεν είχαν πρόσβαση.

Αυτή είναι και η μεγάλη επιτυχία των ανθρώπων που «τρέχουν» την ομοσπονδία του τένις τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός πως η ρακέτα πήγε στην αλάνα. Το ότι πέτυχε ένα μεγάλο στοίχημα ετών, την εκλαΐκευση του σπορ.

Σημαντική σημείωση μπόνους : Μην λησμονήσουμε και κάτι ακόμα στα παραπάνω. Το γεγονός πως με προσωπικές ενέργειες του Σπύρου Ζαννιά εντάχθηκε και το Padel στην ομπρέλα της ομοσπονδίας. Το άθλημα που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον πλανήτη.

Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά στην υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Γιακουμή σε σχέση με αυτή του Θεόδωρο Γκλαβά είναι ακριβώς αυτή. Το τι επιθυμούν τα σωματεία την επόμενη μέρα. Να συνεχίσει το άθλημα να είναι για τους πολλούς ή να ανακοπεί η κατεύθυνση προς την πλήρη εκλαΐκευσή του; Να μπορεί ένα μικρό παιδί που οραματίζεται να βαδίσει τα βήματα των Τσιτσιπά και Σάκκαρη να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, ή να πρέπει να είναι γόνος πλούσιας οικογένειας για έχει την ευκαιρία του;

Το διακύβευμα σε αυτές τις αρχαιρεσίες της ΕΦΟΑ είναι δομικό. Έχει να κάνει με το ίδιο το DNA του αθλήματος και τη δυνατότητα να μπορεί να παίζει ο καθένας. Είτε το τένις θα το πάρει το πάρει «σπίτι» του η κουστωδία του Γκλαβά, είτε θα παραμείνει ελεύθερο για όλους.

Exit mobile version