Έγινε trend και μάλιστα γρήγορα το hashtag «αποχή από την εστίαση». Αφορά όλα τα μαγαζιά εστίασης που έχουν κλειστούς χώρους και δεν μπορούν να δεχθούν ανεμβολίαστους. Μόνο που εδώ δεν είναι e-food.
Κάπου μπερδευτήκαμε. Κάπου το πήραμε λάθος. Η αποχή από την εστίαση ευνοεί μόνο τον διχασμό, τον κοινωνικό διαχωρισμό και το παιχνίδι όσων αποφασίζουν αυτές τις ακατανόητες αποφάσεις,. Από την αρχή η εστίαση αποτελούσε στόχο της Πολιτείας με τα μέτρα για τον ιό, δεν χρειάζεται να γίνουμε μέρος αυτής της κατάστασης.
Αρχικά τι νόημα έχει κάποιος που δεν έχει επιλέξει να κάνει το εμβόλιο να κάνει αποχή από την εστίαση, όταν ούτως ή άλλως δεν μπορεί να επισκεφθεί ένα εστιατόριο σε κλειστό χώρο για να απολαύσει το φαγητό του. Όλο αυτό το «πανηγύρι» λοιπόν θα φέρει νέα πόλωση και χώρο για αντεγκλήσεις ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες. Λες και δεν έχουμε αρκετές ως τώρα. Λες και δεν έχουμε αποξενωθεί με αυτή την κατάσταση το τελευταίο διάστημα.
Σαν Sportime θα το λέμε ξανά και ξανά. Η κοινωνία πρέπει να είναι όρθια και να μην γονατίζει. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος να συμβεί αυτό είναι να μπολιάσει στα κύτταρά της η μιζέρια και το μίσος που προσπαθούν να επιβάλλουν αποφάσεις σαν αυτή που αφορά την εστίαση. Δεν έχει επιλογή ο μαγαζάτορας. Ή θα πρέπει να έχει ανοικτό το εστιατόριό του μόνο για εμβολιασμένους, ή θα πρέπει να το κλείσει χωρίς να έχει τα μέτρα στήριξης που υπήρχαν. Τόσο για τους υπαλλήλους, όσο για τα ενοίκια και τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
Η εστίαση είναι ένας από τους κλάδους που επλήγησαν όσο κανείς άλλος. Στήριξη χρειάζονται, όχι ένα νέο… e-food. Εκεί ο κόσμος ένωση τις δυνάμεις μέσω των social media και οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν. Αν πιστεύει κανείς πως μέσω της αποχής θα συγκινηθεί κάποιος από την Κυβέρνηση και θα αλλάξει την απόφαση που αφορά την εστίαση για εμβολιασμένους και μη, τότε πάμε πάσο. Αλλά από κροκοδείλια δάκρυα και ψεύτικες ανησυχίες χορτάσαμε. Στην πράξη είμαστε μόνοι μας σε τέτοια ζητήματα.
Ασφαλώς υπάρχουν εξαιρέσεις και επιχειρηματίες που εξανάγκασαν το προσωπικό τους να εμβολιαστεί, ή και το απέλυσαν σε περίπτωση που δεν επέλεγαν τον εμβολιασμό. Η καλύτερη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ανοίξουν τα στόματα και να γίνουν καταγγελίες. Εμείς εδώ είμαστε για όλες τις φωνές.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιατορίων στην εστίαση πάντως προσπαθούν να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν εξωτερικούς χώρους. Προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν πελάτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αγοράζουν σόμπες, συστήνουν επιτροπές για να αξιώσουν χώρο στον προαύλιο χώρο τους με χαμηλό κόστος για όσο διαρκέσει η πανδημία και γενικώς ψάχνουν λύσεις. Κύριό μέλημά τους είναι να επιβιώσουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Τις δικές τους και των εργαζομένων τους.