Η Σουηδία χρησιμοποιήθηκε πολύ ως παράδειγμα. Κυρίως ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού και την εφαρμογή του lockdown.
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η Ελλάδα ήταν η χώρα με την εφαρμογή του τρίτου πιο σκληρού lockdown στον κόσμο. Μάλιστα η χώρα μας είχε την πρωτιά στην ευρωπαϊκή ένωση. Λίγο πάνω, λίγο κάτω δεν έχει σημασία, διότι και η βαθμίδα αξιολόγησης είναι σχετική. Πάντως εφαρμόστηκε μέχρι εκεί που δεν πάει.
Την ίδια ώρα, η Σουηδία ήταν η χώρα που δεν μπήκε στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ξεκάθαρα η επιλογή της είναι η ανοσία της αγέλης. Οι κλιματικές συνθήκες, ο τουρισμός, οι συνήθειες του ενός λαού και του άλλου, οι συνθήκες περίθαλψης ασφαλώς και είναι διαφορετικές. Σαφέστατα παίζουν και ρόλο σε ένα πιθανό αποτέλεσμα μιας εφαρμογής ενός lockdown. Καμία αντίρρηση.
Μπαίνοντας ωστόσο στην 1η Οκτωβρίου και τον 2ο χειμώνα με πανδημία στην πατρίδα μας. Και σύμφωνα με τον ιστότοπο worldometers η Ελλάδα ξεπέρασε σε θανάτους τη Σουηδία. Στην Ελλάδα έχουμε 14,828 θανάτους, έναντι 14,827 στη σκανδιναβική χώρα η οποία είχε διπλάσια περιστατικά Covid-19 στο ίδιο διάστημα.
Μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως το lockdown περιόρισε τη διασπορά στη χώρα μας, όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Και η ουσία δεν είναι τόσο στους θανάτους. Όσο κι αν ακούγεται κυνικό, ο αριθμός των θανόντων είναι το δέντρο. Το δάσος είναι στον αριθμό όσων ανέκαμψαν της ασθένειας με την τακτική των… αγελαίων Σουηδών.
Lockdown: Τα γύρισαν οι επιστήμονες
Οι ίδιοι οι επιστήμονες που επέλεξαν το «λουκέτο» στην Ελλάδα λίγο καιρό μετά τα απανωτά lockdowns παραδέχονταν πως το κλείσιμο των ανθρώπων μέσα στα σπίτια, ίσως και να έκανε μεγαλύτερη ζημιά στην έξαρση του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση από το Sportime σημειώναμε από την πρώτη κιόλας στιγμή πως το lockdown δεν έχει κανένα απολύτως πρακτικό νόημα.
Οι αποστάσεις, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα μέτρα προστασία φυσικά, οι τακτικοί έλεγχοι αποτελούσαν –μια κάποια- προφύλαξη. Το «άνοιξε-κλείσε» σαν άλλο ακορντεόν επέφερε κόπωση και ανεμελιά στον κόσμο που μπουχτισμένος από την κλεισούρα δεν έπαιρνε καμία απολύτως προφύλαξη.
Αυτή τη στιγμή μια επιτροπή που δεν υφίσταται πλέον αποφάσισε ένα νέο mini locdown στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς να προκύπτει από πουθενά πως αυτό το μέτρο φέρνει αποτέλεσμα. Ίσα ίσα που θα γονατίσει εκ νέου την οικονομία και την εστίαση, αλλά και τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό.
Την ίδια στιγμή η Σουηδία που λοιδορήθηκε και έγινε παράδειγμα προς αποφυγή, έχει όρθια οικονομία, στητή στα πόδια της την κοινωνία και μισή θνητότητα σε σχέση με τη χώρα μας. Πιθανότατα λοιπόν, να μην είναι απάνθρωποι οι Σουηδοί, αλλά να είχαν κακό σχεδιασμό οι Έλληνες σε ότι έχει να κάνει με τα lockdown. Και το κακό είναι πως αυτός ο σχεδιασμός συνεχίζεται και στη μετά Τσιόρδα, Χαρδαλιά εποχή…