Εθνικό Αστεροσκοπείο: Στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν απολογήθηκε για το ότι μέσα σε 2μισι μήνες παρέδωσε παραπάνω από 6 νομούς της χώρας στο χάος και την καταστροφή, άλλα φρόντισε να δείξει ότι παραμένει αφοσιωμένος στο να τελειοποιήσει το ολοκληρωτικό καθεστώς που ξεκίνησε να διαμορφώνει από το 2019.
Τον κ. Μητσοτάκη δεν τον ενόχλησε η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού μπροστά στις καταστροφές, ούτε η ανυπαρξία πρόληψης, ούτε η έλλειψη σχεδιασμού, ούτε η δυστυχία που άφησαν πίσω τους οι συμφορές. Τον ενοχλεί ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες αφίμωτες επιστημονικές φωνές που δείχνουν τη γύμνια του «βασιλιά».
Διότι το meteo και η ΕΜΥ επιτελώντας το επιστημονικό καθήκον τους, ξεγυμνώνουν επανειλημμένως τα κυβερνητικά αφηγήματα για τις καταστροφές, που πότε «μαγειρεύουν» τους βαθμούς Κελσίου, πότε τα μποφόρ, πότε τα κυβικά εκατοστά βροχής και πότε τα καμένα η πλημμυρισμένα στρέμματα.
Γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός προανήγγειλε από τη ΔΕΘ την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία, κάτι που είχε εκφράσει ως επιδίωξή του ήδη από το 2021, όταν η βορειοανατολική Αττική είχε κατακαεί με 2 μποφόρ σύμφωνα με το meteο, ενώ το… ανεμόμετρο του Νίκου Χαρδαλιά έδειχνε… 6.
Τόσο στις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, όσο και στις πλημμύρες, η ΕΜΥ (λιγότερο) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο (περισσότερο) παρέκαμψαν το… «πυρονέφος» της επιτελικής προπαγάνδας του Μαξίμου και μοιράστηκαν τα στοιχεία τους με την Πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και – πρωτίστως – τον λαό. Το γεγονός ότι πολλές από τις παρατηρήσεις των επιστημονικών φορέων παρουσίαζαν μεγάλες αποκλίσεις από τα αφηγήματα της κυβέρνησης, οδήγησε στην απόφαση να φιμωθούν πλήρως οι επιστήμονες, βρισκόμενοι υπό τον έλεγχο του (εκάστοτε) Βασίλη Κικίλια.
Δηλαδή δύο από τις τελευταίες επιστημονικές αρχές που διαθέτουν ακόμα ελεύθερη φωνή και τις υπολογίζει σημαντικά ο ελληνικός λαός, να βρεθούν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο ενός πρώην… μπασκετμπολίστα.
Τι σχέση μπορεί να έχει το Αστεροσκοπείο Αθηνών και η ΕΜΥ με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής κρίσης, εκτός από το να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία κυβερνητικής (και νεοταξικής ασφαλώς) προπαγάνδας;
Ο Στέλιος Πέτσας έλεγε πριν λίγες εβδομάδες ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι πολιτικοποιημένο, κάτι το οποίο δεν του άρεσε καθόλου. Δηλαδή ο άνθρωπος που υπέταξε τα ΜΜΕ με τις διαβόητες λίστες του για να κάνουν το μαύρο – άσπρο, βλέπει ίχνη… «πολιτικοποίησης» στις δημοσιεύσεις επιστημονικών παρατηρήσεων. Μάλιστα. Και ήρθε τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να… αποπολιτικοποιήσει το Αστεροσκοπείο, κάνοντάς το παράρτημα ενός υπουργείου του;
Η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο είναι επιστημονικοί φορείς που ασχολούνται με τον τομέα της πρόληψης και καταγραφής φυσικών φαινομένων, της συλλογής στοιχείων και της ενημέρωσης των πολιτών. Κοντολογίς, είναι επιστημονικά παρατηρητήρια που καταγράφουν και αναδεικνύουν δεδομένα. Δεν έχουν καμία σχέση με το επιχειρησιακό πεδίο και τις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να υπαχθούν αυτοί οι φορείς στην κυβέρνηση, πέρα από το να γίνουν παραμάγαζά της.
Φιμωμένοι επιστήμονες – στρωμένο «χαλί» για το κλιματικό αφήγημα
Το γιατί επιχειρούν να βάλουν στο χέρι τους επιστημονικούς φορείς, είναι προφανές: Για να μπορούν να παρουσιάζουν τα καιρικά φαινόμενα και τους απολογισμούς καταστροφών όπως επιθυμούν. Για να ελέγχουν πλήρως την «προπαγάνδα των αριθμών». Να «φουσκώνουν» τα στοιχεία όποτε θέλουν να υποβαθμίσουν επικοινωνιακά ένα επιτελικό τους φιάσκο, προκειμένου να το φορτώσουν στην «κλιματική κρίση». Ή να «ξεφουσκώνουν» τα νούμερα, κάθε φορά που ο απολογισμός των καταστροφών εμφανίζει εφιαλτικές διαστάσεις που προκαλούν την οργή του λαού.
Σε μια πολιτική ατζέντα όπου ο καιρός, οι κλιματικές συνθήκες και οι φυσικές καταστροφές γίνονται εργαλεία μαζικού ελέγχου, ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι θα επιχειρούσαν να αιχμαλωτίσουν τη ροή επιστημονικής πληροφορίας που αφορά αυτά τα θέματα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο και η ΕΜΥ είναι τα τελευταία επιστημονικά αναχώματα απέναντι στην παραπληροφόρηση της «μίας και μοναδικής αλήθειας» σε ότι έχει να κάνει με τον καιρό και τα φυσικά φαινόμενα.
Όσο υπάρχουν ελεύθερες φωνές στην ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο, ο κάθε Κικίλιας, ο κάθε Γεωργιάδης, ο κάθε Βορίδης, η κάθε Βούλτεψη, άλλα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα συνεχίσουν να μοιάζουν γραφικοί με τους κλιματικούς «δράκους» που εξαπολύουν για πάσα νόσο και πάσα… κακοκαιρία.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά; Η επιστήμη είναι καλή μόνο εφόσον συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα βγει μπροστά και θα πει ότι «δεν επιτρέπεται η αμφισβήτηση της επιστήμης», όπως είχε κάνει στον καιρό της πανδημίας. Αν δεν υπάρχει ταύτιση, τότε οι επιστήμονες θα κατηγορούνται ως «πολιτικοποιημένοι» ή και «ψεκασμένοι».
Όπως επιστρατεύτηκαν οι διάφοροι «ειδικοί» στον καιρό της πανδημίας για να υπηρετήσουν την υγειονομική ατζέντα της κυβέρνησης, έτσι και τώρα επιχειρούν να υποτάξουν όλες τις ελεύθερες επιστημονικές φωνές χάριν της κλιματικής ατζέντας. Η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη να δεχθεί ένα ακόμα σοβαρότατο πλήγμα.
Όπως κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του λαού για τους «ειδικούς» που συμπεριφέρονταν ως χωροφύλακες και παρατρεχάμενοι του υπουργείου Υγείας τον καιρό της πανδημίας, έτσι ωθούνται να πέσουν στην ανυποληψία του κόσμου και οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές.