Φωτιά στην Πεντέλη: Μας έπνιξε ξανά η ανικανότητα – Για πάντα καθηλωμένοι στον ίδιο επιτελικό βούρκο!
Η Πεντέλη έγινε ξανά στάχτη, ο κόσμος σιχάθηκε το ίδιο τραγικό «έργο». Κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται στην «λάθος μεριά» της πρόληψης.Φωτιά στην Πεντέλη: Να λοιπόν οι καρποί της μεγάλης ικανοποίησης στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Χρήστο Στυλιανίδη, όσον αφορά την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου. Η κυβέρνηση από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έμεινε επαναπαυμένη στην… αυτό – ικανοποίηση και τον αυτό – θαυμασμό, και κάπως έτσι οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής βίωσαν στον τόπο τους μια επίγεια κόλαση που ξεκίνησε από εχθές το απόγευμα της Τρίτης και συνεχίζεται ως σήμερα.
Ολοφάνερες ελλείψεις πυροσβεστών, υπεραστυνόμευση της… φωτιάς, εκκενώσεις δίχως αύριο, «πινγκ πονγκ» ευθυνών. Στο ίδιο έργο θεατές, σα να βρισκόμαστε αιώνια καθηλωμένοι στον ίδιο επιτελικό βούρκο.
Η «πράσινη ανάπτυξη» συνεχίζεται από εκεί που έμεινε το προηγούμενο καλοκαίρι. Πέρυσι κάηκε η Πάρνηθα, φέτος γίνεται πάλι στάχτη η Πεντέλη. Πλήθος μόνιμων κατοικιών παραδόθηκε στις φλόγες σε Πεντέλη, Παλλήνη, Ανθούσα και Γέρακα. Περίπου 90.000 άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους, μην ξέροντας αν θα τα ξαναδούν όρθια.
Άλλα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης πριν λίγες μέρες μας ανακάλεσε στην… τάξη και μας ζήτησε να μην λέμε την… κακή λέξη «εκκενώσεις», άλλα να λέμε «απομακρύνσεις». Ίσως για να μην γίνεται τόσο άμεσα αντιληπτό πως η ίδια η χώρα εκκενώνεται, λόγω του ότι δεν κυβερνάται.
Όσο η Αττική βίωνε έναν ακόμα πύρινο εφιάλτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνούσε στιγμές χαλάρωσης στο πολυτελές «Costa Navarino», ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν «αγνοούμενος» (ως συνήθως) και ο Γιώργος Πατούλης βγήκε στην κάμερα με μάχιμο χακί μπλουζάκι – στυλ Ζελένσκι – για να μας πει για άλλη μια φορά πως «θα είναι μια δύσκολη νύχτα».
Μια τραγική ανυπαρξία της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης που για μια ακόμη φορά σέρνονται πίσω από τα αποκαΐδια. Κανένα κυβερνητικό σχέδιο για την πρόληψη πυρκαγιών στην Αττική. Μια ανάσα από το αστικό κέντρο της χώρας, η φωτιά έμπαινε και έβγαινε από οικισμούς, «πήδαγε» λεωφόρους, απανθράκωνε περιουσίες.
Ένας 84χρονος αυτοκτόνησε βλέποντας τη θέα του σπιτιού του να καίγεται για τρίτη φορά. Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Πολίτες σε απόγνωση να θέτουν τέρμα στη ζωή τους, λόγω της εγκατάλειψης από την πολιτεία. Ένα ανάλγητο κράτος που πηγαίνει «αγκαζέ» με τον πολίτη για όσο μαζεύει φόρους, άλλα στις καταστροφές γίνεται άφαντο.
Στη «λάθος πλευρά» της πρόληψης…
Καλά – καλά δεν έχουν σταματήσει να καπνίζουν τα πύρινα μέτωπα και ξεκίνησε το «ξέπλυμα» ευθυνών. Τα κλασσικά «ποιήματα» μπαίνουν σε εφαρμογή. Φταίει ο δυνατός αέρας, φταίει το «ανάγλυφο» της περιοχής, φταίει η κλιματική αλλαγή. Από δικαιολογίες άλλο τίποτα.
Ούτε το γεγονός ότι πέρυσι κάηκε πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα, δεν φάνηκε αρκετό στην κυβέρνηση ώστε να καλύψει τις 4.000 κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Οι εποχικοί πυροσβέστες για άλλη μια φορά συμβάλλουν τα μέγιστα για την αντιμετώπιση μιας πολύ σοβαρής πυρκαγιάς, ενώ πριν οκτώ μήνες η κυβέρνηση τους πλάκωνε στα χημικά και τους ψέκαζε με την «Αύρα» επειδή ζητούσαν την εργασιακή τους εξασφάλιση.
Από την άλλη ο στρατός έχει μετατραπεί σε «δεξαμενή» ένστολων «εργατών» που σπεύδουν να ξελασπώσουν κάθε κακώς κείμενο της κυβέρνησης, και μάλιστα υπό συνθήκες εργασιακής «γαλέρας». Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τους στρατιωτικούς σε «μπαλαντέρ» για όλες τις δουλειές, προκειμένου να αποφεύγει μια εκτεταμένη ενίσχυση του επιτελικού κράτους. Συμπεριφέρεται ταπεινωτικά στους στρατιωτικούς οι οποίοι δεν λαμβάνουν τις αμοιβές που δικαιούνται.
Τα ρωσικά Beriev μας αποχαιρέτησαν λόγω του ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και τα ψεκαστικά Air – Tractor που πολυδιαφήμιζε η κυβέρνηση, δεν μπόρεσαν να πετάξουν καν, λόγω του δυνατού αέρα. Μην ξεχνάμε πως ο Χρήστος Στυλιανίδης πριν τρεις μήνες διαβεβαίωνε τους πολίτες πως τα ρώσικα αεροσκάφη θα αντικατασταθούν από άλλα… ίδιας αποτελεσματικότητας εναέρια μέσα.
Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για τους δυνατούς ανέμους που θα πνεύσουν (και) στην Αττική και είχαν μιλήσει για πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών. Όμως και πάλι οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα να ζήσει για άλλη μια φορά τον πύρινο όλεθρο η ανατολική Αττική.
Όχι, σε τέτοιες ώρες δεν κάνεις «αντιπολίτευση» στην φωτιά. Κάνεις όμως αντιπολίτευση στην κοροϊδία, στον εμπαιγμό, στην αδιαφορία, στην μηδενική ανάληψη ευθυνών. Αυτό το κράτος πρέπει επιτέλους να επενδύσει στην πρόληψη και να σταματήσει να ασκεί πολιτική κατευνασμού πάνω από τα ερείπια. Σιχάθηκε η ψυχή του κόσμου να βλέπει τον τόπο του να καρβουνιάζεται και τους ιθύνοντες να μην κάνουν τίποτα.
Δεν θέλει και μεγάλη φαντασία να προβλέψει κανείς το τι θα επακολουθήσει. Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά θα πάει να επιθεωρήσει τα αποκαΐδια, θα ρίξει τις ευθύνες στις καιρικές συνθήκες και ίσως να υποσχεθεί και κανένα «αποκαΐδι – pass», μια που είναι κυβερνητική μόδα το να μοιράζονται επιδόματα δυστυχίας στους αβοήθητους «ιθαγενείς»…