Οικονομική ύφεση. Η επόμενη μάχη. Σε μία εβδομάδα; Σε δύο; Μέσα Μαΐου; Λίγο πιο μετά; Μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι πως η πρώτη φάση του κορονοϊού θα λάβει τέλος.
Θα επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα και θα βγούμε από την καραντίνα. Άμεσα όμως θα αρχίσει ο κόσμος να βομβαρδίζεται με άρθρα και ρεπορτάζ «οικονομικής ύφεσης».
Γεγονός που θα σημαίνει φυσικά, έναν νέο αγώνα που θα κληθούν να δώσουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτόν του μνημονίου και της ψήφου εμπιστοσύνης για το ότι θα δοθεί δίκαια. Πέντε χρόνια μετά το 3ο μνημόνιο της χώρας μας και το πρώτο του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται το νούμερο 4. Μνημόνιο που θα μοιάζει πολύ στο πλασάρισμά του με αυτό του Σεπτεμβρίου του 2015. Ετοιμαστείτε να ακούσετε πολλές φορές πως «τα βάρη θα μοιραστούν με τρόπο δίκαιο».
Τις επόμενες εβδομάδες και ειδικά όσο προχωράμε στο καλοκαίρι και θα πλησιάζουμε το φθινόπωρο, θα έρχονται τα νεότερα για την ελληνική οικονομία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε πως: «Ύφεση μέχρι 8% στην Ελλάδα, υπερβολικά τα όσα λέγονται 10%». Χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα από τον κύριο Στουρνάρα, η ιστορία έχει δείξει πως όσες προβλέψεις διαψεύδονται από επίσημη χείλη, αυτές είναι που επιβεβαιώνονται στο τέλος.
Το νούμερο βέβαια είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει, στην πράξη, τον Έλληνα πολίτη. Αν και έχει τη σημασία του, δεν έχει αξία να αναλυθεί. Το δεδομένο είναι πως ο τουρισμός δεν προλαβαίνει να έρθει στα ίσια του αυτό το καλοκαίρι. Τα «τραύματα» του κορονοϊού θα είναι ακόμα νωπά. Χοντρικά μιλώντας μιλάμε για ένα καλοκαίρι, τουριστικά και οικονομικά, ως «μη γενόμενο». Μην περιμένετε καν το τι θα γίνει στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό τους επόμενους μήνες. Ήδη οι εποχιακοί εργαζόμενοι είναι στον… αέρα.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και τα και μαθηματικά δεν βγαίνουν. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει αυτής της κρίσης. Αφενός διότι δεν έχει στέρεες παραγωγικές βάσεις και αφετέρου διότι χάνει τον βασικό της άξονα, τον τουρισμό. Αν προσθέσετε στην εξίσωση πως οι Έλληνες προέρχονται από μια περίοδο που το εισόδημα του κατακερματίστηκε.
Η λύση θα είναι πάλι ο δανεισμούς από τους ευρωπαίους εταίρους. Αυτοί πάντα στις διαπραγματεύσεις είναι σκληροί, αδέκαστοι. Συνεπώς το αντάλλαγμα που θα ζητηθεί θα είναι το ίδιο επίπονο με τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά το πως θα πλασαριστεί; Να είστε προετοιμασμένοι πως ο κορονοϊός του «τώρα» και αυτός του Οκτώβρη (αν έρθει), να αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για την εισβολή των νέων «γερμανοτσολιάδων» στο σπίτι μας.