Καλύτερα να μασάς
Ο Γεράσιμος Μανωλίδης γράφει για τον έντονο λεκτικό διαπληκτισμό ανάμεσα σε Κυριάκο Κυριάκου, Λευτέρη Δούκα και Αλέξη ΚούγιαΟ Κυριάκος Κυριάκος είναι αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ. Έχει διατελέσει για χρόνια επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας, τομέας που κακά τα ψέματα, εξακολουθεί να επηρεάζει και να διαφεντεύει στον σύλλογο. Σύλλογο που άφησε, πρόσκαιρα όπως αποδείχτηκε, προκειμένου να δοκιμαστεί στον στίβο της πολιτικής. Στίβος που, παρότι βρίσκεται στα τάρταρα της υπόληψης της κοινής γνώμης, διακρίνεται για συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις, τουλάχιστον, εκφοράς δημόσιου λόγου και συμπεριφοράς.
Εύλογη η απορία συνεπώς, αν ο υποψήφιος βουλευτής Κυριάκος Κυριάκος θα καταφερόταν κατά ενός δικηγόρου κρίνοντας το συνταγματικό δικαίωμα κάθε κατηγορούμενου να έχει νομική υπεράσπιση. Επιπρόσθετα δε, αναιρώντας την αρχή του συνταγματικού μας δικαιώματος, του νομικού πολιτισμού και το θεμέλιο της δικαιοσύνης, πως κάθε ένας που προσέρχεται κατηγορούμενος ενώπιον αυτής είναι αθώος μέχρις ότου αποδειχτεί ένοχος.
Δεν είναι λοιπόν κανείς «σιχαμένος κακοποιός». Και ακόμη και αν αποδειχτεί ένοχος, ακόμη και για το ειδεχθέστερο έγκλημα, ακόμη και αυτός δικαιούται υπεράσπισης. Το ότι δικηγόροι την προσφέρουν είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, του λειτουργήματος που οι ίδιοι υπηρετούν. Επ’ ουδενί συνεπώς δεν γίνεται, ούτε για χάρη αστεϊσμού, να κατηγορούνται γι’ αυτό.
Πολλώ δε όταν ο κατήγορος (ειρωνικό είναι η αλήθεια) είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, που έχει υπηρετήσει τη δημοκρατία και που κατέχει αξιοσέβαστο πόστο σε έναν οργανισμό επιρροής σημαντικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας όπως είναι ο ΠΑΟΚ.
Δεν νοείται λοιπόν για αλλοτινό επίδοξο «Πατέρα του Εθνους» και εκπρόσωπο, δημόσιο εκφραστή ενός τόσο λαοπρόβλητου συλλόγου, να στοχοποιεί έναν δικηγόρο μόνο και μόνο επειδή κάνει αυτό που συνταγματικά επιτάσσει η λειτουργία του δικονομικού συστήματος μιας ευνομούμενης χώρας. Και γιατί; Επειδή μέσω αυτής της στοχοποίησης, επιδιώκεται να πληγεί η ποδοσφαιρική υπόσταση του εν λόγω δικηγόρου!
Θες να πεις κάτι για τον Κούγια; Τον λες για τον ποδοσφαιράνθρωπο Κούγια, τον παράγοντα Κούγια, τον πρόεδρο Κούγια. Δεν χρησιμοποιείς κάτι που ως κοινωνία πρέπει άπαντες να προασπίσουμε και να σεβαστούμε, την νομική του δηλαδή ύπαρξη, για να τον «χτυπήσεις», εμπλέκοντας ψυχολογία, κλινικές διαγνώσεις και οικείο περιβάλλον. Πόσο μάλλον όταν το κάνεις χωρίς καν να τον κατονομάσεις…
Ο Λευτέρης Δούκας είναι ο νυν υπεύθυνος επικοινωνία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αυτονόητο ότι παρά την ανιδιοτελή του αγάπη για τον «δικέφαλο» – αγάπη άλλωστε με πασίγνωστα χιλιόμετρα στο οπαδικό κίνημα του συλλόγου για δεκαετίας πριν πάρει θεσμικό ρόλο στο οργανόγραμμά του – υπηρετεί πλέον το club που ιδιοκτήτη έχει τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
Εύλογη απορία. Στο χαρτοφυλάκιο του κυρίου Σαββίδη ανήκει και ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN. Σε περίοπτη θέση στο καθημερινό πρόγραμμα του οποίου βρίσκεται η εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου. Εκεί δηλαδή που μέσω ποσταρίσματος του, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη, παρότρυνε να στείλει – αφού πρώτα είχε αναλωθεί σε επιπέδου κόντρας παιδιών νηπιαγωγείου αναφορές σχετικά με διαμετρήματα… – τον Κούγια για «να πει τον πόνο του».
Επειδή προφανώς η αναφορά δεν αποτελεί διαφήμιση, δεν μπορεί να εκληφθεί και ως υποβάθμιση του τηλεοπτικού προϊόντος που παράγει ο σταθμός του ιδιοκτήτη και του ΠΑΟΚ και του OPEN και ο εργοδότης και της κυρίας Καινούργιου και του κυρίου Δούκα;
Προσοχή και σύνεση. Ειδικά σε εκφορά δημοσίου λόγου…
Υ.Γ. Και κάτι ακόμη. Ο κύριος Κούγιας ας αρκεστεί μόνος του στις κόντρες και στις μάχες που δίνει. Ο γιος του είναι πολύ μικρός και πολύ άπειρος για να μπαίνει σε τέτοια πεδία. Και σίγουρα απαράδεκτο να το κάνει με χαρακτηρισμούς όπως «κυρίες» που απέδωσε διαδικτυακά στους κυρίους Κυριάκο και Δούκα.