Ένα από τα πρώτα μαθήματα που πήρα στη δημοσιογραφία είναι το πόσο λάθος είναι η χρήση πρώτου ενικού. Ακόμα κι αν το άρθρο είναι δικό σου, ακόμα κι αν blogάρεις. Το αποφεύγω συνειδητά, χωρίς να γνωρίζω πλέον αν είναι τόσο λάθος. Διότι πλέον ο κόσμος θεωρεί πως αυτός που γράφει έχει κάποιο λόγο, ή πιο… σωστά δόλο, για να το γράφει.
Πραγματικά δεν περίμενα να πάει επί προσωπικού. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα γεγονότα με τον τρόπο που μπορεί. Αυτό ισχύει από αυτόν που υπογράφει μέχρι τον αναγνώστη. Δεν σημαίνει πως αυτός που έχει τη δύναμη και το βήμα να γράψει, είναι πιο σωστός από αυτόν που θα διαβάσει. Εξισορροπείται η διαφορά από τη δύναμη της επιλογής. Αν θες, διαβάζεις, Αν όχι, πας παρακάτω. Τόσο απλά.
Εμείς στο Sportime είμαστε τυχεροί. Υπηρετούμε γράφοντας τη δική μας ατζέντα. Θα το λέμε συνέχεια, παρότι είναι γνωστό. Δεν υπάρχει κανείς από πίσω, σε κανένα επίπεδο. Επιχειρηματικό ή παραγοντικό. Διάβασα τις προάλλες άρθρο του Γιάννη Χωριανόπουλου στο οποίο «στάζει μέλι» για τον Σωτήρη Τσιόδρα. Τι θα του πω αν διαφωνώ; Μη γράψεις; Δεν παίζουν τέτοια.
Αφήστε στην άκρη λοιπόν τις θεωρίες συνομωσίας. Δεν χρειάζεται να κατηγορείτε τους άλλους πως γράφουν για τέτοιες (συνωμοσίες) και να σκέφτεστε αναλόγως. Διαλέξτε, ή το ένα ή το άλλο.
Επειδή αρκετά μακρηγόρησα όμως και το θέμα δεν είναι το Sportime, αλλά η επιμονή στον Τσιόδρα. Οι αφορισμοί τύπου «δεν ξέρει ο Τσιόδρας και ξέρει ο Μανωλίδης από το Sportime» καταλαβαίνετε από μόνοι σας πως δεν μπορούν να σταθούν. Αναιρούνται αυτόματα διότι σχεδόν σε καμία συνέντευξη Τύπου που έδωσε δεν στάθηκε σε επιστημονική ανάλυση. Όχι με επιστημονικούς όρους ή δυσνόητες φράσεις. Σε αυτές δεν έχει νόημα να κάνουμε κουβέντα. Απλά πράγματα, ιατρικά, τα οποία δεν ακούμε σχεδόν ποτέ από το στόμα του. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δεν μπαίνει στα σπίτια μας κάθε μέρα για να κάνε life coaching. Αυτό υπάρχουν άνθρωποι που το πράττουν εξαιρετικά, δεν χρειαζόμαστε έναν λοιμωξιολόγο να το πράξει.
Ο λόγος που δεν εμπιστεύομαι τον Σωτήρη Τσιόδρα ασφαλώς και απαγορεύεται να είναι πολιτικός. Σας συμβουλεύω και σας προτρέπω να κάνετε το ίδιο κι όσοι τον εμπιστεύεστε. Να τον κρίνετε με δυο λόγια ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις. Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν πείθει διότι έχει αυτό το pokerface στα λεγόμενά του.
Για ποιο λόγο δεν μας ενημερώνει τι φάρμακο χρησιμοποιήθηκε σε όσους πέθαναν;
Για ποιο λόγο δεν μας λέει ποια αγωγή ακολούθησαν όσοι ανάρρωσαν;
Για ποιο λόγο ο Άντονι Φαούτσι (ο Αμερικανός… Τσιόδρας) έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για το ρόλο της στις κλινικές δοκιμές; Τι δοκιμές έγιναν και σε ποιους; Γιατί έχουμε νεκρό άνθρωπο 59 ετών και άνθρωπο που αναρρώνει και είναι 101;
Πως γίνεται να έπρεπε να μείνουμε σπίτι για ένα Α χρονικό διάστημα και τώρα να μπορούμε να βγούμε, αλλά να μπορούσαμε και πριν βγούμε; Ανάλογα με το τι χαρτί συμπληρώναμε…
Δεν μπορώ να καταλάβω πως αναφέρεται στη θερμοκρασία που θα έχουμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα και μιλάει για 35 και 40 βαθμούς κελσίου στις επιφάνειες. Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ότι αυτές οι θερμοκρασίες άερα; Πως στις επιφάνειες που αναφέρεται όταν το καλοκαίρι έχει έξω, ας πούμε 35, στις επιφάνειες όπως το καπό του αυτοκινήτου για παράδειγμα έχει πάνω από 55; Για τις επιφάνειες δε, μας έχει πει από δύο ώρες, μέχρι έξι πως μένει ζωντανός ο ιός.
Το γεγονός πως μας/σας έπεισε με το γεγονός πως η μάσκα πλέον είναι χρήσιμη επειδή άλλαξαν τα δεδομένα, δεν το χωράει το μυαλό μου. Δηλαδή, όσο πηγαίναμε στο σούπερ μάρκετ αποτελούσαν μια ψευδαίσθηση προστασίας και τώρα μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες.
Είναι απορίας άξιο πως περιμένουμε όλοι μας ένα εμβόλιο. Μα, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έλεγε πως είναι ένας ιός που αλλάζει συνέχεια και δεν δημιουργεί αντισώματα; Το εμβόλιο όμως, τι είναι επί της ουσίας. Εισαγωγή αντισωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Άρα;
Κι αν στο τέλος τέλος, η μόνη λύση είναι να αποκτήσουμε ανοσία, γιατί αυτό έπρεπε να γίνει με τον κόσμο να μένει σπίτι; Επίσης, εκείνη η οδηγία με το αν νιώσουμε πως έχουμε συμπτώματα καλύτερα να μείνουμε σπίτι και όχι να πάμε στο νοσοκομείο, τι ήταν; Παραδοχή ήττας. Δηλαδή, πρέπει να ακούω πως αν αρρωστήσω πρέπει να μείνω μέσα και μόνο αν χειροτερέψω να πάω στο νοσοκομείο;
Ένα από τα λίγα μαθήματα που παίρνουμε στη ζωή και όλοι μας λίγο πολύ το έχουμε βιώσει είναι πως οι γιατροί μιλούν συγκεκριμένα. Ξεκάθαρα και… καθαρά. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας εν μέσω πανδημίας δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να μην αποτελεί ποιμένα οδηγιών. Δεν έχει δικαίωμα να με μπερδεύει και να μην με κάνει να νιώθω εμπιστοσύνη. Απαγορεύεται τη μία μέρα να μου λέει κάνε τούμπες και την επόμενη προσοχή σε αυτές διότι βλάπτουν. Βάζω τον εαυτό μου να κοιτάει, να διαβάζει, να ακούει ξανά και ξανά τα λεγόμενα του Σωτήρη Τσιόδρα. Αν ήμουν σε συνθήκες καθημερινότητας με τόσες αλλαγές σε όσα λέει θα είχα κάνει το εξής απλό. Θα πήγαινα να ζητήσω μια δεύτερη γνώμη…