ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Μότσαρτ, ο Χέντριξ, η Κάλας και ο Πεπ Γκουαρντιόλα

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έκανε λάθη στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Από αυτό μέχρι την απαξίωση όμως, υπάρχει απόσταση.
Ο Μότσαρτ, ο Χέντριξ, η Κάλας και ο Πεπ Γκουαρντιόλα

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έκανε λάθη στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Από αυτό μέχρι την απαξίωση όμως, υπάρχει απόσταση.

Πεπ Γκουαρντιόλα: Άραγε, θα έκρινε ή κρίνει κανείς τον Μότσαρτ από το αν του ξεφύγει κάποια νότα; Τον Χέντριξ αν δεν πιάσει, έτσι, για μιας, τα σωστά ακόρντα; Την Κάλας αν κατέβει μια οκτάβα; Τον Βαν Γκογκ αν του φύγει μια πινελιά; Τον Ελύτη αν χάσει μια ρίμα; Τον Θεοδωράκη αν δεν βγάλει μια σύνθεση;

Και, το κυριότερο, ποιος μπορεί να τους κρίνει; Κάποιος μουσικός ανώτερος του Μότσαρτ. Κάποιος κιθαρίστας καλύτερος τεχνικά του Χέντριξ. Ένας ζωγράφος με περίσσια κατάρτιση του Βαν Γκογκ. Ένας ποιητής με ταλέντο που ξεπερνά τον Ελύτη και ένας συνθέτης κατά τεκμήριο πιο προικισμένος από τον Μίκη. Αυτοί, αν υπάρχουν, όσοι υπάρχουν, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, ναι, μπορούν να κρίνουν, να κατακρίνουν γιατί μόνο αυτοί είναι ισάξιοι, αντάξιοι να το κάνουν.

Το ποδόσφαιρο είναι τέχνη. Για τους ελάχιστους που μπορούν να τη συλλάβουν, για τους ακόμη λιγότερους που μπορούν να τη δημιουργήσουν. Το ποδόσφαιρο είναι λαϊκή τέχνη ακριβώς γιατί είναι απόλυτα προσβάσιμο σε όλους. Ανεξαρτήτως αν έχουν την επάρκεια να κρίνουν αυτό που βλέπουν, ανεξαρτήτως αν μπορούν να αντιληφθούν αυτό που γίνεται στο γήπεδο.

Δεν είναι προαπαιτούμενο της οποιαδήποτε κριτικής. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει όριο σε αυτήν. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Το ποδόσφαιρο απευθύνεται σε όλους, άρα όλοι μπορεί να έχουν γνώμη γι’ αυτό. Και μπορούν να την ξεστομίζουν, να την υποστηρίζουν ακόμη και όταν – αντικειμενικά – εκείνοι στους οποίους απευθύνονται δεν εντάσσονται σε οποιοδήποτε πλαίσιο «συμβατότητας» με την κριτική.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ακριβώς σε αυτήν την κατηγορία. Στην κατηγορία του Μότσαρτ, του Χέντριξ, του Βαν Γκογκ, του Μίκη, του Ελύτη, της Κάλας. Είναι ένας προπονητής που άλλαξε το ποδόσφαιρο. Άλλαξε τον τρόπο που παίζεται, που αντιμετωπίζεται, άλλαξε τις προσλαμβάνουσες που έχουμε όλοι, σε βαθμό που όλοι, ακόμη και τη δική του μεγαλοφυΐα να την κατανοήσουμε, να την οπτικοποιήσουμε.

Όλοι καταλαβαίνουμε το τίκι-τάκα της Μπαρτσελόνα που σάρωσε τα πάντα (και) στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όλοι ξεχωρίζουμε τις πινελιές της δικής του Μπάγερν στον τρόπο που κάθε γερμανική ομάδα μετά το πέρασμα του από το Μόναχο παρουσιάζεται στο γήπεδο και αγωνίζεται. Όλοι διακρίνουμε στη Σίτι τις αρχές, την εξέλιξη της ποδοσφαιρικής του προσέγγισης.

Ο Πεπ κάνει τέχνη. Στο γήπεδο δεν βλέπει όρια, αλλά ευκαιρίες. Δεν αντιμετωπίζει τον αγωνιστικό χώρο ως πεδίο μάχης, άλλα έκφρασης, έμπνευσης. Δεν θεωρεί τους ποδοσφαιριστές πιόνια, αλλά τους πρώτους κοινωνούς της φιλοσοφίας του. Είναι μεγαλοφυής και αυτό δεν αμφισβητείται ακόμη και από τους μεγαλύτερους επικριτές του.

Λαβές για κριτική, πάντα θα υπάρχουν. Το είπαμε, για ποδόσφαιρο μιλάμε. Άρα, τα πάντα μπαίνουν στον μεγεθυντικό φακό του οποιουδήποτε και αναλόγως τα γούστα, τα βίτσια, τις εμμονές, τις προκαταλήψεις και ένα σωρό άλλα, κρίνονται. Δεκτό και θεμιτό. Αυτό ακριβώς είναι το ποδόσφαιρο. Επιτρέπει στον πλέον αδαή των αδαών να τεκμηριώσει άποψη κατά του οποιουδήποτε μύστη. Και να είναι απολύτως σεβαστή.

Προσοχή όμως. Αυτό δεν συνεπάγεται ισοπέδωση. Ναι, ο Γκουαρντιόλα έχει δαπανήσει ένα σκασμό λεφτά στις ομάδες που προπόνησε, χωρίς ποτέ να μην δοκιμαστεί σε ομάδες που δεν είχαν τα απαραίτητα εφόδια. Λες και θα έπρεπε να ξεκινήσει δηλαδή από γ’ τοπικό για να αποδείξει την αξία του. Ναι, εν προκειμένω, στον τελικό έκανε λάθος, παρατάσσοντας τη Σίτι χωρίς καθαρόαιμο αμυντικό χαφ. Λέτε να μην το έχει καταλάβει; Ποιος αφελής μπορεί να πιστέψει κάτι τέτοιο;

Για τον Πεπ μιλάμε. Κάπου σκόπευε, κάπως το είδε, το έκανε. Δεν θα απολογηθεί για τις εμπνεύσεις του, δεν θα αμφισβητηθεί η διάνοιά του, δεν θα κριθεί ακόμη και για τις εμμονές του. Γιατί από δαύτες, όπως ο Μότσαρτ, ο Χέντριξ, ο Ελύτης, ο Βαν Γκογκ, η Κάλας, ο Μίκης, έχει μάθει να κινητοποιείται. Εμείς οι υπόλοιποι, αυτές έχουμε απλώς μάθει να κρίνουμε…

Όσα είπε ο Πεπ μετά τον χαμένο τελικό της ομάδας του…

Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός νέα: Η Σαχτάρ ο νέος κίνδυνος για την απευθείας είσοδο στο Champions League

Ολυμπιακός νέα: Η Σαχτάρ ο νέος κίνδυνος για την απευθείας είσοδο στο Champions League

Ο Ολυμπιακός παραμένει ψηλά στη μάχη για απευθείας θέση στο Champions League 2026 με τον συντελεστή να παίζει καθοριστικό ρόλο .

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός ποδόσφαιρο: Πάλι ο Πνευμονίδης στον Ολυμπιακό Β’ – Ο Τσικίνιο του Ολυμπιακού Β’ – Λατρεία Ρούμπιο

Ολυμπιακός ποδόσφαιρο: Πάλι ο Πνευμονίδης στον Ολυμπιακό Β’ – Ο Τσικίνιο του Ολυμπιακού Β’ – Λατρεία Ρούμπιο

Πλέον Ολυμπιακός και Ολυμπιακός Β' λειτουργούν σε απόλυτη αρμονία και αυτό μόνο κερδισμένο τον Ολυμπιακό και τους νεαρούς παίκτες της ομάδας θα βγάλει.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Απίστευτο! Κανείς δεν ενημέρωσε παίκτες και προπονητή πόσα γκολ ήθελε ο Παναθηναϊκός στη Καβάλα!

Απίστευτο! Κανείς δεν ενημέρωσε παίκτες και προπονητή πόσα γκολ ήθελε ο Παναθηναϊκός στη Καβάλα!

Η… ανοργανωσιά σε όλο της το μεγαλείο στον Παναθηναϊκό. Οι παίκτες και ο προπονητής ενημερώθηκαν εκ των υστέρων για το ότι έπρεπε να σκοράρουν κι άλλα γκολ στην Καβάλα για να αποφύγουν εν τέλει Άρη και Ολυμπιακό!

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός νέα: Ανάποδο πόδι, παίκτης άρρωστος, αρκεί να μην παίξει ο Μλαντένοβιτς…

Παναθηναϊκός νέα: Ανάποδο πόδι, παίκτης άρρωστος, αρκεί να μην παίξει ο Μλαντένοβιτς…

Δεν εμπιστεύεται τον Φίλιπ Μλαντένοβιτς με τίποτε ο Ράφα Μπενίτεθ, προτιμώντας λύσεις εκτάκτου ανάγκης

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός : Σκασμένος ο Ποντένσε…

Ολυμπιακός : Σκασμένος ο Ποντένσε…

Ήθελε να παίξει ο Ποντένσε κόντρα στην Κηφισιά, ζορίστηκε να δείξει με τον Ηρακλή και την «πάτησε»…

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Γεμάτος προβλήματα ο Ολυμπιακός για την αναμέτρηση με την Κηφισιά

Γεμάτος προβλήματα ο Ολυμπιακός για την αναμέτρηση με την Κηφισιά

Έχει πολλά θέματα ο Ολυμπιακός για το παιχνίδι με την Κηφισιά. Τι θα κάνει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ…

Ποδόσφαιρο
Sportime BET: Σαββατοκύριακο φωτιά στη Γ’ Εθνική – Ανάλυση πριν τη σέντρα

Σαββατοκύριακο φωτιά στη Γ’ Εθνική – Ανάλυση πριν τη σέντρα

Ανάλυση πριν από τη σέντρα των αναμετρήσεων της Γ' ΕΘνικής από τη Novibet...

Sportime BET
Ποδόσφαιρο: Η ΑΕΚ που επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι αριθμοί το αποδεικνύουν – Τι ΄έγραψε ο Ανδρέας Δημάτος

Η ΑΕΚ που επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι αριθμοί το αποδεικνύουν – Τι ΄έγραψε ο Ανδρέας Δημάτος

Η φετινή ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ δεν αποτυπώνεται μόνο στο γήπεδο, αλλά και στους αριθμούς.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ο απρόσμενος σύμμαχος που βρήκε ο Γερεμέγεφ!

Ο απρόσμενος σύμμαχος που βρήκε ο Γερεμέγεφ!

Ο τελευταίος άνθρωπος που ρώτησε ο Λουτσέσκου για τον Γερεμέγεφ, πριν ο Σουηδός συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ.

Ποδόσφαιρο