O Παναθηναϊκός προσθέτει δύναμη και «μούσκουλα»! Τα χρειαζόταν όμως;
Ο Παναθηναϊκός αλλάζει φυσιογνωμία μετά τις μεταγραφές. Είναι καλύτεροι όμως αυτοί που ήρθαν από αυτούς που έφυγαν; Μένει να αποδειχθεί.Ο Παναθηναϊκός αλλάζει φυσιογνωμία μετά τις μεταγραφές. Είναι καλύτεροι όμως αυτοί που ήρθαν από αυτούς που έφυγαν; Μένει να αποδειχθεί.
Οδηγός, συνήθως, η ιστορία είναι. Και όχι μόνο με τη λογική της επανάληψής της. Άλλωστε, ο Παναθηναϊκός δεν αποζητά να την δει να επιβεβαιώνεται είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία. Πέρυσι λοιπόν, τέτοια μέρα, γίνονταν πάλι ταμείο της μεταγραφικής ενίσχυσης.
Παναθηναϊκός: Από έναν επίσης νιόφερτο τεχνικό διευθυντή, αρκετά διαφημισμένο για τις επαφές και τις επιλογές του, με έναν προπονητή επίσης στο παζάρι, χωρίς να αρκείται απλώς σε σκιαγράφηση χαρακτηριστικών και θέσεων, αλλά να έχει λόγο σε κάθε προσθήκη και κίνηση.
Ο Παναθηναϊκός λοιπόν πέρυσι, ζητούσε εξτρέμ. Έφερε δανεικό με option αγοράς τον διεθνή Ούγγρο Ντόμινικ Νάγκι. Ο Παναθηναϊκός πέρυσι ήθελε γρήγορο «εξάρι». Εφερε δανεικό τον διεθνή Μαροκινό Ανουάρ, δανεικό (με option αγοράς) από ομάδα της Πριμέρα, την Βαγιαδολίδ.
Ο Παναθηναϊκός ήθελε πέρυσι έναν πιο δημιουργικό μέσο. Συμφώνησε λοιπόν και πήρε ελεύθερο, χωρίς να πληρώσει ευρώ, έναν βασικό σε ομάδα της μεσαίας ταχύτητας της Ερεντιβίζιε, τον Γιασίν Αγιούμπ, δίνοντας του –απολύτως λογικά βάσει ηλικίας και background – ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στο ρόστερ.
Και τέλος, ο Παναθηναϊκός πέρυσι, βρήκε την ευκαιρία να πάρει ελεύθερο, έναν 29χρονο επιθετικό, φουνταριστό, τον Καρλίτος, με αδιαμφισβήτητο βιογραφικό και ρεκόρ σκοραρίσματος, ο οποίος θα εντάσσονταν στην ομάδα άμεσα, αλλά θα είχε δικαίωμα συμμετοχής από την επόμενη σεζόν και θα ταίριαζε – σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής – τόσο με τον Μακέντα, αν έπαιζαν μαζί στην ενδεκάδα, αλλά θα αποτελούσε και αναβάθμιση στο «9» σε περίπτωση που ο Ιταλός αποχωρούσε.
View this post on Instagram
Θυμίζει κάτι; Απαντες ποδοσφαιριστές «παιγμένοι», «κανονικοί», όχι λαχεία, όχι στοιχήματα. Απαντες ποδοσφαιριστές που κατά πολύ ξεπερνούσαν τον θεωρητικό ποιοτικό πήχη της (πολύ δύσκολης σε κάθε επίπεδο) χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και έγιναν μάλιστα αφορμή και λόγος για αποθεωτική υποδοχή όχι μόνο ως αυτούσιες οντότητες, αλλά και για τον άνθρωπο που έφερε εις πέρας την ένταξη τους στον Παναθηναϊκό.
Μερικούς μήνες μετά ο Τσάβι Ρόκα «σταυρώθηκε» και αποχώρησε. Η πανδημία έπαιξε τον ρόλο της και έτσι παρότι επιδιώχθηκε, δεν έγινε χρήση των option για Νάγκι και Ανουάρ, με τους «αγοραστούς» να παραμένουν στο ρόστερ, αλλά ενταγμένοι – ειδικά μετά την αποχώρηση του ισπανικού διδύμου σε πάγκο και τεχνική διεύθυνση – σε διαφορετικό πλαίσιο.
Και έτσι, φτάσαμε πάλι στον Ιανουάριο. Με νέο τεχνικό διευθυντή, με παρεμβατικό απόλυτα προπονητή στην όποια κίνηση, στην όποια προσθήκη και τον Παναθηναϊκό να βγαίνει στην αγορά ζητώντας ένα «εξάρι», ένα «οκτάρι» και εξτρέμ. Εφερε και τους τρεις.
Τον εξτρέμ, από ομάδα της ουράς της Ligue 2. Το «οκτάρι» από ομάδα του βουλγαρικού πρωταθλήματος (Σανκαρέ). Γεμάτος παραστάσεις και εμπειρία σε κορυφαίο επίπεδο, αλλά με μια ανησυχητική πορεία την τελευταία διετία. Και το «εξάρι», ένα πραγματικά ταλαντούχο παιδί 21 ετών (Νιάσε), από την κορυφαία ακαδημία στη Γαλλία, έναν ποδοσφαιριστή όντως με ψηλό ταβάνι, αλλά αδύνατον να βρει χρόνο συμμετοχής τώρα, άμεσα, στην πρωτοπόρο του σαμπιονά, η οποία απλώς τον δάνεισε, χωρίς να συζητήσει κάτι περισσότερο.
Οι δύο πρώτοι, αποκτήθηκαν με συμβόλαια 1,5 χρόνου. Οριο χρονικό που δείχνει πολλά. Ο Ενγκαμποτό παίρνει τη θέση του Εμμανουηλίδη, που ξαφνικά το club είχε προμοτάρει και πιστέψει, αλλά όπως αποδείχτηκε μόνο επικοινωνιακά, συγκυριακά. Σε μια θέση που ίσως και να μην χρειάζονταν ενίσχυση. Εκεί άλλωστε ο Μπόλονι χρησιμοποιεί αυτούς που τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο τελευταία (Καμπετσή, Ιωαννίδη), χωρίς καν να είναι εξτρέμ.
Όλοι τους, σαφώς ποδοσφαιριστές που αναδεικνύουν το background των επιλογών του Πιερ Ντρεοσί και το τι ζητάει ο Λάζλο Μπόλονι να προσθέσει στην ομάδα του: μούσκουλα, φυσικά προσόντα, ταχυδύναμη. Σίγουρα, έλειπαν από το ρόστερ. Το θέμα είναι, πρώτον, αν χρειάζονταν και δεύτερον, αν αυτοί, οι συγκεκριμένοι θα αποδειχτούν καλύτεροι των υπαρχόντων και του χρόνου – καλά να είμαστε – στον αντίστοιχο απολογισμό δεν θα τους θυμόμαστε απλώς…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: