Στην Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το σουηδικό μοντέλο και μόνο. Το κάνει πλέον ο ίδιος ο ΠΟΥ!
Καιρός είναι να ξεφύγουμε από τον μικρόκοσμό μας, ειδικά σε ότι έχει να κάνει στην κριτική που γίνεται. Σε όσους εκφράζουν μια αντίθετη άποψη για το θέμα του κορονοϊού. Το διαδίκτυο είναι κάτι στο οποίο πλέον ο περισσότερος κόσμος έχει πρόσβαση. Ψάξτε, αναζητήστε, διαβάστε, αποκτήστε μια σφαιρική πληροφόρηση.
Από το Sportime σας πληροφορήσαμε από τη Δευτέρα πως η απόφαση για το lockdown έχει ήδη παρθεί. Τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα ανακοινωθεί και θα εφαρμοστεί είναι που ψάχνουν από την πολιτεία. Ήδη στα κυβερνητικά μέσα έχει διοχετευτεί και «μετριέται» το μοντέλο της Μαδρίτης. Απαγόρευση της κυκλοφορίας στους άνω των 65 ετών, κλειστά τα μαγαζιά εστίασης μετά τις 22:00, ακόμα λιγότερα άτομα σε ναούς λατρείας και τελετές.
Ας δεχτούμε πως η αρχική φάση του ιού μας βρήκε άπαντες σε πανικό. Ακόμα και την ίδια την Κυβέρνηση που αντέδρασε κλείνοντας τα πάντα και καθηλώνοντας τον κόσμο στα σπίτια του. Πλέον έχουν περάσει έξι μήνες από αυτό, τα αποτελέσματα είναι απτά για όλους. Μπορούμε να δούμε, με δυο λόγια, τι συνέβη στις χώρες με βάση τα μέτρα που πήραν.
Η Σουηδία είναι το πιο ενδιαφέρον case study. Επέλεξαν έναν δρόμο διαφορετικό από τα lockdowns και τον Ιούνιο η Κυβέρνηση βρέθηκε στα πρόθυρα της… νευρικής κρίσης. Μετά από πολλά χρόνια το ίδιο το σουηδικό κράτος «έβραζε» στο εσωτερικό του. Ο ΠΟΥ κρατούσε αποστάσεις από τον Johan Giesecke. Ποιος είναι αυτός; Για την οικονομία της συζήτησης είναι ο Σουηδός Σωτήρης Τσιόδρας.
Η Σουηδία δεν έβαλε «λουκέτο» σε καμία φάση του ιού. Μιλάμε για ένα κράτος που αριθμεί 10 εκατ. κατοίκους. Όσους και η Ελλάδα δηλαδή. Θα είναι ψέμα να πούμε πως ήταν όλα ρόδινα. Πάνω από 5.000 κόσμος πέθανε στο σκανδιναβικό κράτος. Αποτέλεσε μια στρατηγική επιλογή της. Προσέξτε! Δεν αδιαφόρησαν για την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία. Απλώς κίταξε το δάσος και όχι το δέντρο.
Σήμερα δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί από το 2ο κύμα. Η οικονομία δεν υπέστη μεγάλο πλήγμα. Και το όποιο πλήγμα ήταν κυρίως λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Επίσης, πλέον, είναι μια χώρα που άπαντες δέχονται ταξιδιώτες της. Τα κρούσματα και οι θάνατοι πέφτουν μέρα με τη μέρα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα.
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι πως αντέδρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτός που ευαγγελίζονται κάθε μέρα στις ενημερώσεις τους οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα. Πρόσφερε στον Johan Giesecke την ανώτερη συμβουλευτική θέση ως αντιπρόεδρος της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για τους μολυσματικούς κινδύνους.. Ο ίδιος ο ΠΟΥ άρχισε με αυτό τον τρόπο να έχει δεύτερες σκέψεις σε ότι έχει να κάνει με τα lockdowns.
Η είδηση στην Ελλάδα πέρασε στα ψιλά. Ακόμα πιο σημαντικό νέο από το «σουηδικό μοντέλο» όμως είναι όσα δήλωσε ο Giesecke για τη στρατηγική που ακολούθησε. Χρησιμοποίησε τον όρο «increase of isolation». Εξήγησε με δυο λόγια πως σε περίπτωση αύξησης της απομόνωσης του κόσμου και της μοναχικότητας ο κίνδυνος για θανάτους θα ήταν πολύ μεγαλύτερος από το «death rate» της πανδημίας. Για τους +65 δε υπερθεμάτισε τονίζοντας τη σημασία του «να έχουμε μια κανονικότητα στα Χριστούγεννα. Οι άνθρωποι στις μεγάλες ηλικίες μπορούν να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά αν δεν είναι δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα».
Αντί λοιπόν να «πέφτει στο τραπέζι» κάποιο μοντέλο, πολλώ δε το «μοντέλο της Μαδρίτης», για ποιο λόγο δεν εξετάζονται οι παράμετροι σε όσα ακολούθησε η Σουηδία; Σε κάθε κράτος με γνώμονα τις ανάγκες του. Στη Σουηδία φοβήθηκαν την έξαρση των αυτοκτονιών (κυρίως) και δεν προχώρησαν σε lockdowns. Μιλάμε όμως και για μια χώρα επιρρεπή στους «αυτόχειρες». Στην Ελλάδα θα έπρεπε να φοβόμαστε τον οικονομικό αντίκτυπο. Μιλάμε για μια χώρα επιρρεπή στον οικονομικό όλεθρο…
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime
Κορονοϊός: Δεν υποχωρεί στην Αττική – Στο «τραπέζι» το μοντέλο του lockdown στη Μαδρίτη
Μπόρις Τζόνσον: Κλείνει τις παμπ το… σκέφτεται για γενικό lockdown!