ΠΑΟΚ: Καταλογίζουν περισσότερα στον Αμπέλ Φερέιρα από τις πραγματικές του ευθύνες
Ο Αμπέλ Φερέιρα δεν είναι άμοιρος ευθυνών, ωστόσο του χρεώνουν πιο πολλά από όσα ευθύνεται.Η αλήθεια είναι μία. Από όποια πλευρά κι αν τη δεις. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Ραζβάν Λουτσέσκου άφησε τον ΠΑΟΚ στα κρύα του λουτρού. Σύξυλο. Λίγες εβδομάδες πριν από τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του. Τις ευρωπαϊκές μάχες για την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Unfair…
Εκεί, ο Δικέφαλος του Βορρά είχε πολλούς δρόμους να ακολουθήσει. Ένας από αυτούς ήταν η σιγουριά που θα επέφερε ένα «δικό μας παιδί». Περί Πάμπλο Γκαρσία ο λόγος. Κάποια πιο… safe (ως προς τα οικονομικά δεδομένα) επιλογή. Τον Μαρίνο Ουζουνίδη για παράδειγμα. Ο Ελληνας τεχνικός μπορεί να είχε φύγει με αποτυχημένη πορεία από την ΑΕΚ, έφερε όμως στο πέτο ένα σημαντικό παράσημο. Την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ως τεχνικός της «Ενωσης», έχοντας αφήσει εκτός της Σέλτικ!
Ο ΠΑΟΚ πήρε τον δύσκολο και ακριβό δρόμο. Πλήρωσε release clause για προπονητή! Σε σεζόν 2019-2020 για ελληνική ομάδα το λες και τρέλα! Το ποσό που δόθηκε στην Μπράγκα ήταν, χοντρικά, όσο δύο μεταγραφές πρώτης γραμμής. Ο νταμπλούχος Ελλάδας αποφάσισε να κάνει μία, στον πάγκο της.
Από εκεί και μετά, ότι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε. Η χειρότερη δυνατή κλήρωση στον 3ο προκριματικό γύρο. Αντίπαλος ο Αγιαξ. Ο τρόπος δε που αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ… άδειασε τους παίκτες της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Άφησε ένα αίσθημα αδικίας, μα κυρίως μια αίσθηση του «τι δουλειά έχω εγώ εδώ» για τις αναμετρήσεις κόντρα στη Σλόβαν. Η ψυχολογική κένωση έφερε το αναπάντεχο. Ο αποκλεισμός από την ομάδα της Σλοβακίας «σφράγισε» τη μοίρα –ενδεχομένως- όλης της χρονιάς για τον ΠΑΟΚ.
Financial Fair Play
Η δαμόκλειος σπάθη του FFP ήταν πλέον η νέα σύζυγος του ΠΑΟΚ. Σε ένα γάμο που αναμένεται να κρατήσει αρκετά χρόνια. Ο πρώτος όμως είναι και πλέον δύσκολος. Ο Αμπέλ Φερέιρα πήρε έναν μόνο παίκτη! Έναν και μοναδικό. Τον Εσίτι. Κι αυτός δεν ήταν καν ο πρώτος στη σχετική λίστα που παρέδωσε για τα χαφ. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ είχε δεμένα τα χέρια της. Δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τα «θέλω» του νέου της τεχνικού.
Σημειωτέον, στην Πορτογαλία έχουν σοκαριστεί που το νέο τους μεγάλο προπονητικό project (τέτοια είναι, ή τουλάχιστον ήταν) είχε αποφασίσει να πάει στην Ελλάδα και όχι να παραμείνει στο βολικό καρτέρι της Μπράγκα, περιμένοντας ένας από τους πάγκους των Πόρτο, Μπενφίκα ή Σπόρτινγκ Λισσαβώνας να αδειάσουν. Ο ίδιος ο Φερέιρα δεν δίστασε. Ναι, τα χρήματα με τα οποία αμείβεται από τον ΠΑΟΚ έπαιξαν μεγάλο ρόλο, όχι όμως τον μοναδικό ή τον κυρίαρχο.
Τα άσχημα για τον ΠΑΟΚ και τον προπονητή του όμως, δεν τελείωσαν μόνο στο γεγονός πως δεν μπορούσε να ενισχυθεί η ομάδα του. Σε σχέση με την περυσινή σεζόν έχει στα χέρια του ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο. Βιεϊρίνια και Μαουρίσιο δεν έχουν την περυσινή απόδοση. Λογικό, αμφότεροι προέρχονταν από χιαστό. Έχασε την «κολώνα» της άμυνάς του, τον Κρέσπο. Είδε τον Πασχαλάκη να κάνει… νερά. Τον αντικατέστησε με τον Ζίβκοβιτς, Εξαιτίας του έχασε το ντέρμπι κόντρα στον Άρη. Ενεργοποίησε ξανά Πασχαλάκη. Φαύλος κύκλος.
Και δεν ήταν ο μόνος. Η περίπτωση του Μάτος. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έχει εκφράσει σε όλους τόνους, με πάνω από όλα αγωνιστικά με την παρουσία του, πως βολεύεται καλύτερα πλέον ως μπακ. Γεγονός που σήμανε τον παραγκωνισμό, στα τελευταία παιχνίδια, του Μάτος. Του παίκτη στον οποίο είχε δομήσει όλα τα πλάνα με τις στημένες μπάλες που δούλεψε το καλοκαίρι. Στην υπόθεση του Βραζιλιάνου δε, υπάρχει και εξωαγωνιστικό background. Η αυτόματη ρήτρα ανανέωσης του συμβολαίου του, σε περίπτωση που φτάσει τα 30 ματς. Τον θέλει ο ΠΑΟΚ και τη νέα σεζόν στο ρόστερ του, αλλά με όχι με τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.
Στο δια ταύτα
Εν κατακλείδι, ο Αμπελ Φερέιρα δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Διότι στο κάτω κάτω της γραφής, ανέλαβε μια ομάδα που πέρυσι, με εξαίρεση την Ευρώπη, σάρωσε τα πάντα. Δεν κατάφερε να πάρει το 100% από παίκτες που έκαναν τη διαφορά στην περυσινή σεζόν. Ακποπ, Πέλκας, Μπίσεσβαρ τα πιο χαρακτηριστικά πρωταθλήματα. Μπόρεσε ωστόσο να βάλει στην εξίσωση τους Σβιντέρσκι και Μίσιτς, οι οποίοι πέρυσι δεν είχαν τον ίδιο ρόλο. Επιχείρησε δηλαδή να βρει εσωτερικά τις μεταγραφές που δεν είχε για να κάνει τη δουλειά του.
Πέρυσι, περίπου στην ίδια ακριβώς περίοδο, ο Ολυμπιακός είχε ένα τεράστιο δίλημμα. Αν θα κρατήσει στον πάγκο του τον Πέδρο Μαρτίνς. Έχοντας μείνει εκτός Ευρώπης, εκτός Κυπέλλου κι εκτός Πρωταθλήματος. Ακριβώς ίδιες μέρες, τέλη Φλεβάρη. Η ομάδα του Πειραιά αποφάσισε να μην αλλάξει ξανά προπονητή και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο δρέπει τους καρπούς της συγκεκριμένης απόφασης…
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram